Naša nedavna analiza pokazala je da je u Gradu Đakovu ove školske godine u vrtiće upisano 158 mališana, dok ih je lani bilo 121, što znači da je riječ o rastu od 37 mališana upisanih u vrtić u godinu dana.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić rekao nam je kako Grad Đakovo u posljednje dvije godine intenzivno ulaže u Dječji vrtić Đakovo, jedan objekt energetski je obnovljen, drugi je proširen pa su povećani kapaciteti, što je sve pridonijelo poboljšanju kvalitete usluge i rada vrtića, a samim time se i povećao interes roditelja za upis djece u navedeni objekt.

‘Povećanjem kapaciteta upisano je u posljednje dvije godine 54 nove djece, a povećanjem broja skupina otvorena su i nova radna mjesta unutar vrtića, odnosno i broj zaposlenika se povećavao sukladno povećaju broja djece. Osim toga, proširene su kategorije roditelja za besplatno korištenje redovitih programa u vrtiću te kategorije roditelja kojima se smanjuje udio sudjelovanja u cijeni programa temeljem Odluke Grada Đakova o utvrđivanju mjerila sudjelovanja roditelja-korisnika usluga u cijeni programa dječjeg vrtića i jaslica u Dječjem vrtiću Đakovo. U ponudi vrtića su i različite vrste programa te je u planu uvođenje i novih, sve prema interesu i potrebama postojećih  i budućih korisnika. Neprestano se radi na poboljšanju kvalitete rada unutar vrtića kroz opremanje prostora, obogaćivanje didaktičkog materijala, proširivanje programa, aktivnosti, obogaćivanje jelovnika, uvođenje voćnih obroka… U vrtiću je  novi stručni tim koji obuhvaća pedagoga, psihologa i višu zdravstvenu voditeljicu te se time proširila djelatnost vrtića. Ulaže se u edukacije zaposlenika što je također jedna od mjera koju Grad potiče kako bi se poboljšala usluga u vrtiću. Plan je ove godine otvoriti još jedan objekt na području Grada Đakova u prigradskom naselju Piškorevci te se očekuje i dalje pozitivan trend upisa djece u gradske  vrtiće’, ističe Mandarić.

Uz sve navedeno Grad Đakovo sa 500 kuna po djetetu za cjelodnevni boravak i 425 kuna za poludnevni boravak sufinancira djecu sa svoga područja u vrtićima koji nisu u vlasništvu Grada odnosno privatnim vrtićima. Isto tako sa istim iznosom po djetetu Grad sufinancira obrt dadilja te djecu koja stanuju na području Grada Đakova ali borave u nekom od vrtića koji nisu na tom području.

U Gradu je, pokazala je naša analiza, ove školske godine u odnosu na dvije godine ranije, upisan 21 prvašić više.

Veći broj upisanih mališana u vrtiće i prvi razred, može se tumačiti i kroz pozitivan pokazatelj,  također vidljiv kroz našu analizu, da je u 2018. godini u odnosu na godinu prije Grad Đakovo  bio među vodećih deset gradova u kojima je smanjena razlika rođenih i umrlih osoba. Negativan prirodni prirast smanjen je sa 106 na 64 razlike rođenih i umrlih.

Takav pokazatelj zasigurno je rezultat niza demografskih mjera. Uz spomenutu brigu za vrtićarce, Grad se je nedavno potpisanim sporazumom pridružio Županiji u subvencioniranju kamata na stambene kredite s jednim postotnim bodom. Isto toliko odobrava i Županija, pa je krajnja kamata za korisnike od oko pola do jedan posto.

Inače, u Đakovu je preklani prodano više od 150 stambenih objekata.

Uz potporu za kupnju stana, niz je i drugih mjera kojima se privlače obitelji za ostanak ili dolazak u Grad.

Tako je primjerice preklani donesena mjera o jednokratnoj potpori učenicima srednjih škola za nabavku udžbenika, radnih bilježnica i druge potrebne školske opreme. Visina potpore  je 500 kuna.

Potpora je i dana i osnovnoškolcima. Učenici od prvog do sedmog razreda dobili su vaučere u protuvrijednosti 600 kuna, a učenici osmih razreda 700 kuna.

Preko milijun kuna, što je više i od same Županije, izdvaja Grad za stipendije učenicima i studentima. Učenici dobivaju 500 kuna, a studenti 1.000 kuna stipendija mjesečno. (L.K., M.P.D.)