Bogata povijesna i kulturna baština, a dijelom i globalno popularna TV serija Igra Prijestolja dovele su prošle godine u Dubrovnik najveći broj turista od svih gradova u Hrvatskoj. Dubrovnik je zauzeo prvo mjesto po broju noćenja s gotovo 300 tisuća više od drugog Rovinja.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice Dubrovnik je zabilježio 1,4 milijuna dolazaka turista, što je 13% više nego 2018. godine. Posljedica dolazaka očitovala se u oko 4,4 milijuna noćenja, što je povećanje od 6% u odnosu na pretprošlu godinu. Gosti su najčešće spavali u hotelima i obiteljskom smještaju, a i u tim jedinicama zabilježen je porast dolazaka i noćenja.

Njih 814.985 odsjelo je u jednom od 50 dubrovačkih hotela čime su doprinijeli porastu od 18% te povećanju od 6% u noćenjima. Gotovo duplo manje gostiju, točnije njih oko 480 tisuća, bilo je smješteno u privatnom smještaju. Oni su zaslužni za porast od 10% u dolascima i 8% u noćenjima usporedimo li te brojke s 2018. godinom.

Često spominjani masovni turizam bio je jedan od problema koji su prijetili kulturnoj baštini Dubrovnika. Da bi se preuzela veća kontrola nad brojem turista koji pristižu u grad, gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem počela je 2017. godine primjenjivati sustavne mjere za održivi turizam. Potvrdu dobrih poteza dao im je britanski Independent koji je ove godine izostavio Dubrovnik s liste „Gdje ne ići“. Program „Poštujmo grad“ tako je donio pozitivne rezultate i pokazao da povećanje broja turista ne mora nužno pratiti i njihova masovnost. Tim programom odredio se skup kratkoročnih i dugoročnih mjera, a Dubrovnik je bio i prva jedinica lokalne samouprave koja je u dogovoru s krovnom kruzing organizacijom CLIA uspjela smanjiti gužve boljim rasporedom pristajanja kruzera.

– Glavna figura održivog i odgovornog turizma je stanovnik, onaj tko živi cijelu godinu u Gradu. Ako su građani zadovoljni onda je zadovoljan i gost, a i sama destinacija napreduje. Stoga je Dubrovniku bio nužan zaokret prema turizmu kvalitete i održivosti – rekao je gradonačelnik Franković.

Uz turiste Grad je proteklih godina svjedočio i priljevu novih stanovnika. U zadnjih 7 godina u Dubrovnik je doselilo 1.799 više ljudi nego što ih se iselilo, a u našem velikom istraživanju taj grad dogurao je do samog finala u kategoriji „najboljeg grada za život“ nakon što je prije dvije godine osvojio tu nagradu. Ove godine pobijedio je u kategoriji Smarty-city zbog razvijene strategije pametnog grada kojom su definirali 17 projekata koji će međusobnom povezanošću doprinijeti uspostavi pametnog grada. (P.B.)