Proračun Grada Dubrovnika za 2020. godinu usvojen je u utorak na 26. sjednici Gradskog vijeća. Najveći proračun Grada u povijesti iznosi ukupno 769.8 milijuna kuna, odnosno 685.5 milijuna kuna bez proračunskih korisnika.

Proračun za iduću godinu čak je 44 posto veći nego onaj iz 2017. godine te jamči nastavak započetih kapitalnih investicija i realizaciju brojnih novih projekata, svih podređenih podizanju kvalitete svakodnevnog života građana kroz ulaganja u obrazovanje, stanovanje, u komunalnu i prometnu infrastrukturu.

Ukupno ulaganje u novu cestovnu infrastrukturu u 2020. godini tako iznosi 74,4 milijuna kuna, a između ostalog uključuje sredstva potrebna za izvođenje nedavno započetih radova na izgradnji ceste Most-Pobrežje u iznosu 33,2 milijuna kuna, kao i 40 milijuna kuna potrebnih za prvi dio radova na Lapadskoj obali te za cestu Tamarić u Mokošici (1,1 milijun kuna).

Od ostalih ulaganja u komunalnu infrastrukturu izdvajaju se radovi uređenja Šetnice Nika i Meda Pucića (6 milijuna kuna), izvođenje oborinske odvodnje Ulice kardinala Stepinca (4,5 milijuna kuna)  te sredstva potrebna za projektiranje oborinske odvodnje Ulice Andrije Hebranga i sustava  Montovjerna – Batala. Proračun nosi sredstava za projektiranje garaže u Mokošici, za izgradnju ceste za zgrade HRVI, nastavak radova na groblju Dubac i sanaciji odlagališta Grabovica, ali i za izgradnju Azila za životinje (3 milijuna kuna). Projektirat će se ceste Osojnik-Ljubač, Gornja sela i cesta Nuncijata, a Proračunom su predviđena sredstva i za sanaciju obale Rijeke dubrovačke te za izvođenje serpentina Srđ (2,5 milijuna kuna ) i parkinga u Mokošici (2,4 milijuna kuna).

Proračun za 2020. godinu uključuje i sredstva za investicije u okviru Dubrovačke stanogradnje, a uz sredstva za izgradnju stanova za mlade i branitelje u Mokošici te projektiranje zgrada u Solitudu, nosi i 2 milijuna kuna namijenjena za program sufinanciranja stambenih kredita za mlade.

Od novoplaniranih ulaganja u sportsku infrastrukturu ističe se početak radova na rekonstrukciji Sportske dvorane u Gospinom polju u iznosu od 3,9 milijuna kuna s dodatnih 19.5 milijuna u projekcijama za 2021. godinu. Proračun između ostalog nosi i sredstva za započetu rekonstrukciju ex-hotela Stadion, dvorane „Gladijatori“ te sportskih dvorana u Mokošici i Orašcu.

Planirana su i sredstva za završetak izgradnje i opremanje Osnovne škole Montovjerna i projektiranje Doma umirovljenika ispod Bolnice. Ukupno ulaganje u osnovne škole u 2020. iznosi 38 milijuna kuna, a uključuje i rekonstrukciju OŠ Marina Getaldića (8 milijuna kuna), odnosno projektiranje proširenja i nadogradnje OŠ Mokošica te energetsku obnovu ove škole.

Za izgradnju novih i održavanje postojećih dječjih i sportskih igrališta osigurano je približno 5 milijuna kuna, a među novogradnjama ističe se sportsko-rekreacijski park na Babinom kuku.

Za redovno i investicijsko održavanje prometnih površina predviđeno je ukupno 20.8 milijuna kuna.

Osigurana su sredstva za nastavak aktivnosti na rekonstrukciji javne rasvjete kao i za obnovu pločnika u staroj gradskoj jezgri, sredstva za aktivnosti Zavoda za obnovu, za programe poticanja gospodarstva, za zdravstvenu skrb, skrb o životinjama, projekte u segmentu kulture i društvenih djelatnosti te brojne druge projekte i mjere koje razvijaju i provode Grad Dubrovnik i njegovi upravni odjeli. (Grad Dubrovnik)