Stožer civilne zaštite RH danas je odobrio zahtjev Istarske županije, nekolicine istarskih gradova i općina te Stožera civilne zaštite Istarske županije da se omogući kretanje građana unutar područja bivših istarskih općina bez izdavanja propusnice. Ta se odluka odnosi na cijelo područje bivše općine Pula, Pazin, Rovinj, Poreč, Buzet i Labin s okolnim općinama dok će za gradove Buje, Umag i Novigrad te općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj primjena krenuti nakon Uskrsa.

Odluka o slobodnom kretanju omogućena je aktiviranjem Sporazuma zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite kojeg su potpisali istarski gradonačelnici i načelnici na područjima bivših općina, a koje je odobrio Stožer civilne zaštite RH.

To, primjerice, znači da propusnice neće biti potrebne za kretanje stanovnika na području bivše općine Pula, odnosno između gradova Pule i Vodnjan te općina Barban, Marčana, Medulin, Ližnjan, Fažana i Svetvinčenat.

“Drago mi je da je Stožer civilne zaštite čuo i odobrio naš zahtjev koji će građanima olakšati kretanje. Velik broj ovdašnjih stanovnika egzistencijalno je vezan za susjednu općinu ili grad, a s obzirom na poteškoće u radu centralnog sustava izdavanja e-Propusnica, ova odluka Stožera je ispravna. Zahvaljujemo nacionalnom stožeru, njegovom načelniku ujedno ministru i potpredsjedniku Vlade RH Davoru Božinoviću na razumijevanju. Samo međusobnom koordinacijom, uvažavanjem informacija s terena i slušanjem građana možemo ovu situaciju uspješno privesti kraju. Ovo je bitka na više frontova, a jedan od najvažnijih, uz suzbijanje bolesti, je omogućiti da život ide dalje. Građane treba poštedjeti apsolutno svih nepotrebnih prepreka i komplikacija! “, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kada je riječ o Labinšćini, to znači da se  time omogućava nesmetano kretanja bez e propusnica za sva naselja koja danas teritorijalno pripadaju Gradu Labinu, te općinama Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan.

U slučaju Poreča, propusnice više nisu potrebne za kretanje unutar područja bivše Općine Poreč u koju je spadao grad Poreč te općine Vrsar, Funtana, Tar-Vabriga, Kaštelir-Labinci, Vižinada, Višnjan i Sv. Lovreč.

– U potpunosti se podržava rad i mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite u cilju zaštite zdravlja građana, međutim, s obzirom na otežanu situaciju, odnosno nemogućnost izdavanja elektronskih propusnica i velik broj upita i nepoznanica oko izdavanja istih, ova će odluka itekako pomoći građanima Poreštine u svakodnevnom funkcioniraju, Ipak, najvažnije je od svega je da ostanemo svjesni težine situacije te da postupamo odgovorno. Ovo je mjera koja ljudima treba olakšati nabavku hrane, lijekova, goriva, obilazak starijih i nemoćnih, ova mjera nije poziv na druženje, roštilje, proslave…Ne dopustimo da se pretjeranim opuštanjem vratimo u još strože i restriktivnije mjere.

U slučaju Pazina, propusnice više nisu potrebne za kretanje unutar područja bivše Općine Pazin u koju je spadao Grad Pazin te općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan. Ove su jedinice lokalne samouprave 6. travnja 2020. godine potpisale Sporazum o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite u protuepidemijskim mjerama i aktivnostima zaštite od koronavirusa (COVID – 19).

Potreba za kretanjima između Grada Pazina i susjednih općina u potpunosti je opravdana s obzirom na činjenicu da je veliki broj stanovnika tog područja egzistencijalno vezan za susjednu općinu ili grad.
Mjera koju je potpisao Nacionalni stožer civilne zaštite, a tiče se ograničavanja zadržavanja većeg broja ljudi u skupinama na javnim prostorima je u potpunosti opravdana i Stožer civilne zaštite Istarske županije i Grada Pazina istu u potpunosti provodi i kontrolira, no mjera ograničavanja kretanja stanovnicima s područja bivše Općine Pazin uvelike otežava rješavanje bitnih životnih i egzistencijalnih situacija i potreba stanovnika ovog područja.

U Novigradu kažu da su takav sporazum o zajedničkoj koordinaciji stožera Civilne zaštite potpisale i jedinice lokalne samouprave s područja sjeverozapadne Istre, tzv. Bujštine, koje su nekad činile veliku Općinu Buje, a danas su to tri grada – Buje, Novigrad i Umag, te tri općine – Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj.

‘Na razini koordinacije usuglašen je međutim stav kako se za sada neće uvoditi mogućnost kretanja tim cjelovitim područjem bez propusnica, već je i dalje na snazi obveza njihova ishodovanja za kretanje izvan granica pojedinog Grada odnosno Općine. Razlog je taj što je ovo područje najveće epidemiološko žarište koronavirusa na području Istre, pa je potreban dodatni oprez i predostrožnost dokle god situacija ne bude pod kontrolom. Na razini koordinacije stožera CZ-a odlučeno je da će se situacija ponovo razmotriti u danima nakon Uskrsa, a sve buduće odluke donosit će se isključivo u skladu s mišljenjem epidemiološke struke i uz konzultaciju sa stožerom Civilne zaštite Istarske županije. Vjerujemo kako su građani ovog područja svjesni ozbiljnosti situacije i specifičnosti našeg prostora, obzirom na sve aktualne objektivne okolnosti. Nadamo se stoga da će – unatoč nimalo lakoj situaciji u kojoj se svi skupa nalazimo – pokazati razumijevanje, a prije svega odgovornost i disciplinu u daljnjem poštivanju propisanih epidemioloških mjera i preporuka. Na tome im unaprijed zahvaljujemo!’ – poručili su iz Grada Novigrada. (L.K.)