Kreće najveći infrastrukturni zahvat u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav grada Dubrovnika u njegovoj povijesti.

-Nakon sastanka kojeg smo održali danas, s Hrvatskim vodama, dubrovačkim Vodovodom i projektantima na projektu Aglomeracije sa zadovoljstvom možemo reći kako uskoro kreće u realizaciju projekt Aglomeracija Dubrovnik vrijedan gotovo 900 milijuna kuna- objavio je na Facebooku gradonačelnik Mato Franković.

Već idućeg tjedna očekuje se raspisivanje javnog savjetovanja za voditelja projekta i nadzor na projektu Aglomeracije koji obuhvaća izgradnju nedostajuće vodovodne i kanalizacijske mreže, ali i sanaciju dijela postojeće mreže, tvrdi. Projektom je obuhvaćena i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka te je također, istim projektom obuhvaćena sanacija i zacjevljenje hidrotehničkog tunela ispod brda Srđ, napominje gradonačelnik. Podsjetimo, Vodovod Dubrovnik završio je početkom srpnja i posljednju fazu procedure za projekt “Aglomeracija”, kojom se dodjeljuju bespovratna sredstva iz fondova Europske unije za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnika.

Projekt je odobren u nacionalnoj proceduri od strane Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.

Nakon dugotrajnog postupka uspješno je priveden kraju težak i opsežan posao u kojem su sudjelovali Vodovod Dubrovnik, Upravni odjel za europske fondove i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika i Hrvatske vode, ukupna vrijednost projekta “Aglomeracije” iznosi 881.208.682 kuna.

Gradonačelnik Mato Franković na početku svog mandata sugrađanima je obećao kako će otkriti europske fondove koje do 2017. godine Grad Dubrovnik uopće nije koristio. Projekt između ostalog, kako smo i naveli, obuhvaća izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka te izgradnju cjelokupne nedostajuće kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području cijelog grada Dubrovnika.

-Danas je Grad dokazao kako sinergijom između svih gradskih službi i tvrtki u vlasništvu Grada može ostvariti sjajne rezultate. Posebno bih se želio zahvaliti tvrtki Vodovod, njezinoj upravi i svim vrijednim djelatnicima koji su predano radili na ovom projektu. Naravno, kao i u svim projektima do sada pečat uspješnosti uvijek stoji iza Upravnog odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju, odnosno pročelnice Zrinke Raguž – zaključio je tada pri potpisivanju ugovora gradonačelnik Franković.

Projektom su obuhvaćena ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Šumet i Sustjepan. (PL/FB Mato Franković/Grad Dubrovnik)