Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, samo su gradovi Prelog i Krk na kraju 2018. godine više od 50 posto otpada odvojeno prikupljali. U Gradu Krku se je  lani ta stopa popela na oko 60 posto i tako je taj Grad već zadovoljio plan gospodarenja otpadom kojim se je RH obvezao do kraja ove godine imati stopu od 50 posto odvajanja prikupljenog otpada, ali i cilj RH, da do kraja 2022. ta stopa odvajanja bude 60 posto. U Gradu se nadaju da će ta stopa u njihovom Gradu do 2025. godine biti 80 posto.

Program ekološkog gospodarenja otpadom provodi se u Gradu Krku, a ujedno i na otoku, na kojem uz Grad Krk isti program provodi i šest općina, kroz zajedničko trgovačko društvo Ponikve eko otok Krk d.o.o., registrirano za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom.

– S programom smo započeli prije 14 godina još 2005. godine, kada smo na svim predstavničkim tijelima donijeli odluku o drugačijem odnosu prema otpadu, da otpad nije smeće i ako se ne pomiješa, može se koristiti kao sekundarna sirovina. Promjena je bila velika i prelazak iz zone komfora, odbacivanja smeća na hrpu, u smanjenje otpada na mjestu nastanka i primarnu selekciju, nije bio jednostavan. Stalnom edukacijom i kampanjom uspjeli smo godišnje povećavati količine odvojenog otpada, od početnih 15% 2005. godine do 60% 2019. godine. U zadnjih nekoliko godina želimo individualizirati odgovornost za otpad na način da smo svakom domaćinstvu dodjeli pet različitih posuda za plastiku, papir, staklo, bio otpad te miješani komunalni otpad, a za sve ostalo otvorili smo reciklažna dvorišta. Svaki naš potrošak ima pravo na odvoz glomaznog otpada na kućnom pragu, bez financijskih obaveza. Upravo kroz takav individualizirani pristup svakom potrošaču i kroz rad eko patrola koje su na raspolaganju potrošačima, očekujemo daljnje povećanje u primarnoj selekciji i nadamo se da bi do 2025. godine dostigli količinu odvojenog otpada u visini od 80% – prokomentirao nam je gradonačelnik Krka Darijo Vasilić. (L.K.)