Pod zajedničkim nazivom Krčko podmorje – Morski akcijski dani, 11. i 12. rujna 2020. godine, na području grada Krka održana je eko-akcije čišćenja podmorja, ali i program znanstveno-istraživačkog projekta na temu Proširenja Ekološke mreže Natura 2000 na morska područja s ciljem očuvanja staništa plemenite periske.

Naime, u okviru godišnjeg programa MIO-ECSDE i Mediteranskog akcijskog dana 2020., u organizaciji Udruge Eko Kvarner iz Njivica, 11. i 12. rujna, održan je program motiviran temom Proširenja Ekološke mreže Natura 2000 na morska područja – sjeverozapadnu obalu otoka Krka i Riječki zaljev – s ciljem očuvanja staništa plemenite periske (Pinna nobilis). Središnje događanje ove inicijative, odnosno sam znanstveno-stručni skup održan je, 11. rujna, u Velikoj gradskoj vijećnici, a predavači su bili: Tatjana Bakran-Petricioli (Masovni pomor plemenite periske u Sredozemnom moru – izdvojeni slučaj ili budućnost na koju trebamo biti spremni?), Tomislav Šarić (Širenje i uzročnici masovne smrtnosti plemenite periske u hrvatskom dijelu Jadranskog mora), Andrej Jaklin (Plemenita periska u podmorju Rovinja: prošlost, sadašnjost i budućnost), Valter Kožul (Iskustva uzgoja plemenite periske u Malostonskom zaljevu), Dario Đerđa i Želimir Gržančić (Pravna zaštita prirode u Republici Hrvatskoj – pregled važeće regulative), Neven Iveša (Doprinos Aquariuma Pula i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u očuvanju plemenite periske), Milvana Arko-Pijevac (Akcija Plavo oko: Uključivost zajednice u prikupljanje podataka i zaštiti Jadranskog mora) i Marta Matić (Društvo i ekološka svijest).

Sljedećeg dana, odrađena je i akcija bilježenja prisutnosti periski u akvatoriju oko otoka Krka s naglaskom na zapadnu obalu: potez rt Šilo – rt Glavotok i Vinodolski kanal, a koja je provedena u suradnji s ronilačkim klubovima s područja Kvarnera. Ovaj znanstveno-istraživački projekt, motiviran masovnim pomorom periski u Sredozemnom i Jadranskom moru, priređen je s ciljem očuvanja bioraznolikosti i povezivanja kopnenih i morskih staništa u cjelovito Natura 2000 područje. Prema tome, naglasak je bio na analizi postojećeg stanja bioraznolikosti duž kopna i mora, s posebnim osvrtom na stanje populacije zaštićene vrste školjkaša – plemenite periske. A da je za njezin spas, u ovome trenutku, možda i prekasno, ustvrdila je jedna od spomenutih znanstvenica: Tatjana Bakran-Petricioli, inače izvanredna profesorica s Biološkog odsjeka zagrebačkog PMF-a.

– Nažalost, bojim se da svjedočimo nestanku jedne vrste što u povijesti ovog svijeta nije prvi i jedini takav slučaj, ali je slučaj koji me, i kao predstavnicu ljudske vrste, i kao znanstvenicu, duboko žalosti pa i posramljuje, istakla je Bakran-Petricioli. Pomor najvjerojatnije uzrokuju dva patogena: parazit Haplosporidium Pinne i bakterije iz roda Mycobacterium, a uz te patogene, smatram da pomoru periski kumuje i činjenica da je zbog djelovanja nas ljudi morski okoliš u svojevrsnom stresu te da je, na neki način, izgubio imunitet na ovakve pojavnosti, kazala je Bakran-Petricioli, izrazivši svoju bojazan da oporavak ove vrste možda više uopće nije moguć zato što, čak i ako negdje još uvijek postoji određeni broj živućih plemenitih periski, najvjerojatnije ih više nema u koncentraciji koja bi omogućila njihovo razmnožavanje.

Po održanom skupu, utvrđeno je kako bi se do kraja godine, ako se odmah ne osmisle i realiziraju mjere spašavanja živih primjeraka, ovaj školjkaš mogao zauvijek izgubiti. Zbog toga, znanstvenici će sljedećih dana uputiti apel predsjedniku Republike Hrvatske, predsjedniku Vlade i predsjedniku Hrvatskoga sabora, s namjerom da se svi državni resursi angažiraju kako bi se preostali živi primjerci periske stavili pod karantenu te iz njih pokušao ostvariti intenzivan uzgoj mlađih.

Usporedno s akcijom bilježenja periski, na području luka Krk i Dunat, 12. rujna, od jutra pa sve do ranih poslijepodnevnih sati, pod vodstvom Udruge Termen iz Malinske, odvijala se eko-akcija čišćenja krčkog podmorja, zajedno s pripadajućim edukativnim segmentom za koji su bile zadužene Ponikve eko otok Krk. Ovoj je hvalevrijednoj akciji pošlo za rukom okupiti više od 150 domaćih i inozemnih ronioca, s time da su se s područja Grada Krka događanju priključiti članovi sedam ronilačkih klubova (Correct Diving, Diving Žužić, Diver Krk, Fun Diving, Styria Guenis Diving Center, Dive center Krk i BIOS 1 Krk), kao i predstavnici Grada Krka, Županijske lučke uprave Krk i Vecle d.o.o. te učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir i članovi dvaju sportskih udruženja: Karate kluba Krk i Košarkaškog kluba Krk. Naposljetku je, tijekom gotovo cjelodnevnog rada, prikupljen čak 41 kubik otpada, i to 25 na području Luke Krk te 16 na području Luke Dunat. Značajnu financijsku podršku ovoj je inicijativi, koja nosi potencijal da postane tradicionalnom, uz ostale sponzore, dao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. (Grad Krk)