Prema podatcima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grad Osijek jedini je od četiri velika hrvatska grada koji je u 2022. godini dostigao stopu od 51,26 posto odvojeno prikupljenog otpada te ispunio zadane EU direktive…

Izvijestio je to u utorak osječki gradonačelnik Ivan Radić na konferenciji za novinare održanoj na prostoru Reciklažnog dvorišta Donji grad, jednog od četiri reciklažna dvorišta u Osijeku.

– Ne moramo plaćati poticajnu naknadu, svojevrsnu kaznu, za razliku od nekih gradova koji će ju platiti i do milijun eura. Mi ćemo ta sredstva uložiti u daljnje unapređenje sustava gospodarenja otpadom, što će svakako donositi rezultate. Ključ ovog uspjeha su, osim dobre infrastrukture, svakako i naši sugrađani kojima zahvaljujem, ali i edukacija koju provodimo od najmlađe, vrtićke dobi – poručio je gradonačelnik, te se zahvalio djeci iz DV Mak koja su u donjogradskom reciklažnom dvorištu pokazala kako su naučila odvajati otpad.

Gradonačelnik Radić je istaknuo kako je Osijek jedan od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, podsjetivši i na jedno mobilno reciklažno dvorište, ono za građevinski otpad te na kompostanu.

Dodao je i kako Osječani otpad odvajaju na kućnom pragu što predstavlja najviši standard. Naime, osječka kućanstva prikupljaju četiri vrste otpada, a višestambene zgrade šest vrsta, što je rezultiralo smanjenjem otpada na odlagalištu otpada Lončarica Velika.

– Na Lončarici Velikoj 2012. godine je bilo 30 000 tona otpada, dok 2022. imamo 18 000 tona otpada, što govori koliko smo uspješni u tome, ali i da ćemo nastaviti i dalje tako raditi. U 2021. naručili smo 33 000 spremnika, ove godine uskoro treba doći još 2980 spremnika. Težimo cilju da premašimo i ovih 51,26 posto odvojeno prikupljenog otpada – kazao je gradonačelnik Radić.

Igor Pandžić, direktor gradskog poduzeća Unikom, zahvalio je Gradu na izgrađenoj infrastrukturi, djelatnicima Unikoma i sugrađanima na dobro obavljenom poslu. Osvrnuvši se na rad Unikoma, istaknuo je projekt Eco City legosi koji se provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Išli smo u sve škole i vrtiće, izradili naše popularne legose koje su djeca prepoznala i zajedno smo informirali javnost, od najmlađe dobi do najstarije populacije. Lansirali smo u svibnju aplikaciju Moj Unikom, koja sada broji gotovo 4000 korisnika. Općine u našem okruženju također su prepoznale rad Unikoma pa smo ove godine počeli gospodariti otpadom u četiri nove općine. U razgovorima smo i s nekim drugim općinama koje su se javile. To nam pokazuje kako je Grad Osijek lider ne samo u našoj županiji već u cijeloj Hrvatskoj po gospodarenju otpadom – zaključio je Pandžić.

Gradonačelnik Ivan Radić na koncu je čestitao Unikomu što je ZOO vrt Osijek primljen u Europsku zajednicu zooloških vrtova i akvarija. (Grad Osijek)