Naša analiza proračunskih izdvajanja gradova za protupožarnu zaštitu pokazala je kako je većina gradova i prije svih nevolja koje su nas snašle u posljednjih godinu dana, korone i potresa, a koje su nam ponovo osvijestile važnost i neprocjenjivu vrijednost vatrogasaca i dobrog sustava vatrogasne zaštite, značajno povećali izdvajanja za njih. Povodom Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana njihovog zaštitnika Sv. Florijana u nizu gradova organizirani su i susreti i zahvale ljudima koji su uvijek prvi na terenu, spašavaju živote i našu imovinu.
Samobor: Preko 4,5 milijuna kuna za vatrogasce, 150 posto više nego lani!
Grad Samobor prepoznao je potrebe i važnost vatrogasca te iz godine u godinu ulaže sve veća sredstva u njihovo opremanje, a time i spremnost.
Tako je u ovoj godini za vatrogasnu opremu izdvojeno čak 150% više nego lani, a ukupno je u opremu i vozila uloženo više od 4,5 milijuna kuna, uz više od 900 tisuća kuna namijenjenih obavljanju vatrogasne djelatnosti. Najznačajnija su ulaganja u vozila, a u ovoj godini isporučena su četiri nova, od kojih je najznačajnija cisterna za Javnu vatrogasnu postrojbu, vrijedna gotovo 2 milijuna kuna.
U 20 DVD-ova u sklopu Vatrogasne zajednice grada Samobora djeluje 1374 vatrogasca, od čega 1061 muškarac i 313 žena. Operativnih vatrogasca je 264, a profesionalaca u Javnoj vatrogasnoj postrojbi 24.
O opremljenosti i operativnoj spremnosti samoborskih vatrogasaca govori velik broj intervencija, ali i angažman na dislokacijama na područjima ugroženima potresom, kao i velika humanost iskazana u akcijama prikupljanja pomoći. Nerijetko se oni uključuju i u akcije čišćenja okoliša, otvaraju svoja vrata građanima, posvećuju veliku pažnju edukaciji i radu s djecom.

„Ponosan sam što sam na čelu Gradske uprave koja, ne samo da vodi brigu o vatrogascima, već je uspjela ispraviti i neke nepravde koje su ih u prošlosti sprječavale da djeluju s punim kapacitetima. Oni nam to svakodnevno vraćaju, kroz brigu za naše građane i njihovu imovinu. Svim samoborskim vatrogascima, čuvarima našeg grada, od srca čestitam Međunarodni dan vatrogasaca i blagdan njihovog zaštitnika, svetog Florijana.“, čestitao je gradonačelnik Krešo Beljak. (Grad Samobor)

Poreč: Vatrogasci lani odradili rekordni broj intervencija

Povodom dana zaštitnika vatrogasaca – Sv. Florijana, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić susreo se danas sa zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe – Centra za zaštitu od požara Poreč Denisom Matoševićem, te dežurnom smjenom vatrogasaca u Vatrogasnom domu.

Kako je istaknuo zapovjednik Matošević protekla im je godina bila izuzetno izazovna, imali su preko 620 intervencija – lani od samog početka epidemije koronavirusa radili su 24 sata dnevno, a osim što sudjeluju u provođenju mjera Stožera civilne zaštite, pripremali su se i odradili protupožarnu sezonu. Prošle jeseni imali su brojne intervencije zbog poplava, te krajem godine u organizaciji i pružanju pomoći potresom razorenim područjima u Banovini.

Čestitajući im blagdan njihova nebeskog zaštitnika, gradonačelnik je istaknuo kako je ovaj dan prigoda za naglasiti značaj vatrogastva u komunalnom, preventivnom i zaštitarskom životu grada Poreča, ali i u društvenom.

-Sa zapovjednikom Matoševićem čujem se svakodnevno i po nekoliko puta na dan i znam da od samog početka širenja koronavirusa intenzivno rade i sudjeluju u provođenju mjera Stožera, kako lani na početku širenja pandemije, tako i sada kada su nam pomoć i podrška u provođenju cijepljenja na cjepnim punktovima, rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako JVP-CZP Poreč do rujna očekuju četiri nova vozila koja se nabavljaju na razini Istarske županije, dok iz državnog programa dolazi jedno veće vatrogasno vozilo za gašenje šuma.

Također u suradnji s Gradom Porečom-Parenzo vatrogasci provode i strateški EU projekt STREAM iz područja prilagodbe klimatskim promjenama, posebno važan i značajan projekt kojim će JVP-CZP Poreč dobiti vrijednu opremu u iznosu od 700.000 kuna. To će omogućiti da porečka postrojba bude jedna od prvih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj koja će biti opremljena za djelovanje u kriznim situacijama poplave, najavio je gradonačelnik. (Grad Poreč)

Umag: Stiže potpuno novo vozilo za gašenje požara

Povodom Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, gradonačelnik Vili Bassanese i njegov zamjenik Ivan Belušić  posjetili su umaške vatrogasce te im od srca čestitali njihov dan.

U okviru susreta sa zapovjednikom Bojanom Štokovcem, gradonačelnik Bassanese zahvalio je vatrogascima na svemu što JVP i DVD Umag čine za građane našeg područja, naročito u godini teškoj poput ove prethodne kada je cijeli svijet zadesila pandemija koronavirusa. Istaknuo je kako je umaška JVP glavna operativna snaga sustava civilne zaštite u gradu i nositelj svih aktivnosti u slučaju nesreća ili elementarnih nepogoda, te kako na nju uvijek možemo računati.

„U ime svih Umažanki i Umažana, želim našim hrabrim vatrogascima i DVD-ovcima uputiti jedno veliko HVALA na svemu što čine za sve nas u najtežim trenucima. Naši vatrogasci su zalog sigurnog života, spremni pomoći svakome od nas kada je to potrebno. I u danima pandemije, bili su aktivno uključeni u provedbu svih aktivnosti Stožera civilne zaštite te neumorno radili za našu dobrobit. Iako je danas službeno njihov dan, želio bih istaknuti da su oni tu za nas 365 dana u godini, stoga im zahvalnost i poštovanje valja istaknuti svakodnevno“ kazao je Bassanese.

Kako bi Umag bio u korak s vremenom, odnosno novim izazovima s kojima se suočavamo, samo u posljednje 3 godine nabavljena su sredstva i oprema najviše kvalitete, a ubrzo u Umag stiže i potpuno novo opremljeno vozilo za gašenje požara. A, za naše vrijedne vatrogasce, to je ipak najbolji rođendanski poklon. (Grad Umag)

Dubrovnik: Nabavili vatrogasni brod, kolektivnim ugovorom osigurali veća primanja i bolje uvjete vatrogascima

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, svim vatrogaskinjama i vatrogascima uputio je čestitku povodom Dana vatrogastva i blagdana njihovog zaštitnika svetog Florijana. Tekst čestitke u cijelosti nalazi se u nastavku.

“Poštovane vatrogaskinje, poštovani vatrogasci,

svima vama koji danas obilježavate svoj dan, dan mučenika i zaštitnika vatrogasaca svetog Florijana, želim uputiti čestitku i zahvalu za plemeniti i herojski rad koji ulažete za sigurnost i dobrobit naše zajednice. Prvi ste na liniji obrane ne samo u požarima, nego u svakoj katastrofi bilo djelovanjem prirode, bilo prouzrokovanoj ljudskim faktorom – poplavama, potresima, prometnim i drugim nesrećama. Vi ste naš ljudski štit i brana od svega onog što ni u noćnim morama ne želimo vidjeti, i to gotovo bez iznimke nesebično riskirajući vlastiti život, ulažete sav napor kako biste spasili tuđi.

Iznimno sam ponosan što u vremenu korone nastavljamo rad na poboljšanju uvjeta djelovanja našeg vatrogastva te da smo znatna sredstva uložili u osnaživanje žurnih službi. Uz vatrogasni dom na Osojniku i nabavku prvog broda Orlando, kolektivnim ugovorom konačno smo zajamčili veća primanja i bolje uvjete rada koje ste zaslužili.

Vi ste altruisti, uzor i ponos našeg grada. Želim vam što mirnije i sigurnije radne dane, što manje intervencija i neka vas u obavljanju vašeg poziva čuva vaš zaštitnik sveti Florijan.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković”. (Grad Dubrovnik)

Metković: U četiri godine preko 2 milijuna kuna za vatrogasce, u planu dodatno povećanje sredstava

Vatrogascima je na svom FB-u čestitao i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan. ‘Danas se obilježava blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca! Istina je da vatrogasac ne može biti svatko i da za njih ništa nije nemoguće. Svakim danom spremni su žrtvovati svoje živote, kako bi život zajednice u kojoj žive učinili što sigurnijim, a osim u gašenju požara sudjeluju u prevenciji svih kriznih situacija koje nas zadese.
Posebno sam ponosan na metkovske vatrogasce, JVP Metković, članove DVD-a Metković i DVD-a Vid koji ne paze samo nas, već su uvijek prvi spremni pomoći svojim kolegama u cijeloj Hrvatskoj.
Iako oni za svoja djela ne traže ništa zauzvrat, naša je obveza biti njihov partner te im kontinuirano pomagati, kako bi unaprijedili svoj rad! Grad Metković tako je u protekle četiri godine izdvojio više od 2 milijuna kuna za razvoj vatrogastva, a cilj nam je u idućim godinama ta sredstva i povećati. Svaka uložena kuna u vatrogastvo, ulaganje je u našu, ali i njihovu sigurnost!
Drage vatrogaskinje i vatrogasci, sretan vam vaš dan i hvala vam na svemu!’, napisao je Milan. (m.p.d.)

 

Koprivnica: Prijem i zahvala koprivničkim vatrogascima

Povodom obilježavanja blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u utorak  4. svibnja gradonačelnik Mišel Jakšić održao je  tradicionalni prijem za predstavnike Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice, Vatrogasne zajednice grada Koprivnice i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada Koprivnice.

„Pandemija bolesti COVID-19 pokazala nam je koliko možemo računati na naše profesionalno i dobrovoljno vatrogastvo i zbog toga vam od sveg srca moram zahvaliti. Iza nas je ostala godina u kojoj ste nam opet pokazali zašto ste nam izuzetno važni i zašto ste ona temeljna snaga i osnova našeg Stožera civilne zaštite. Stoga, još jednom, od sveg vam srca čestitam i želim sve najbolje povodom vašeg blagdana, vašeg zaštitnika svetog Florijana“, rekao je prilikom obraćanja gradonačelnik Mišel Jakšić.

Zahvalu i čestitku povodom blagdana svetog Florijana, svojim kolegicama i kolegama uputio je zapovjednik VZG-a Koprivnica Hrvoje Blažeković.„Svima vama želim svako dobro povodom svetog Florijana, da budete i dalje tako uspješni i dobri u obavljanju postavljenih zadataka kao do sada“, kazao je Blažeković. Pri tome se zahvalio gradonačelniku i Gradu Koprivnici na svesrdnoj pomoći pri financiranju prilikom nabavke potrebne opreme i osiguranju osnovnih sredstava za nesmetano odvijanje i provođenje zadanih ciljeva. (Grad Koprivnica)

 

Split: U sustav civilne zaštite uloženo 100 milijuna kuna

U povodu Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana zaštitnika svetog Florijana, nebeskog patrona hrvatskih vatrogasaca, splitsku Javnu vatrogasnu postrojbu posjetio je danas gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Tom prigodom gradonačelnik se zahvalio pripadnicima JVP-a na dosadašnjem radu.
-Još u onom velikom požaru koji je prije 4 godine došao do istočnog ruba Splita, pokazali ste svoju profesionalnost, stručnost i ljudsku hrabrost. Vi ste ljudi s kojima grad mirno može spavati, a to ste i dokazali – kazao je, među ostalim, gradonačelnik. Također, gradonačelnik je podsjetio kako je u okviru ovog mandata u sustav Civilne zaštite na području grada Splita uloženo preko 100 milijuna kuna pri čemu je nabavljeno niz novih vatrogasnih vozila, cisterni, terenskih vozila, obavljena je i rekonstrukcija pojedinih objekata DVD-ova, uređena je dislocirana postaja JVP „Zapad“ u objektu Vila Dalmacija, nabavljena je nova sofisticirana oprema te izvršene brojne stručne obuke.
Na iznimnom radu splitskim vatrogascima zahvalio se i  gradonačelnikov zamjenik Nino Vela, ujedno i načelnik Stožera CZ-a – Vi ste udarna jedinica gradskog sustava Civilne zaštite – kazao je Vela.
Posjet Javnoj vatrogasnoj postrojbi bio je i prigoda da se gradonačelnik sa suradnicima zahvali vatrogasnom zapovjedniku Ivanu Kovačeviću na dosadašnjem radu, budući da uskoro prelazi na dužnost županijskog vatrogasnog zapovjednika. Zato će od 7. svibnja novi zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita biti Mario Mikas. Gradonačelnik je Kovačeviću prigodno uručio zlatnik Dioklecijana, dok su kristal s motivom katedrale svetog Dujma dobili zapovjednici DVD-ova Split, Žrnovnica  i Slatine Božo Crljen, Tomislav Mihanović  i Duje Balić te tajnik Vatrogasne zajednice grada Splita Milan Barbarić.
Uz gradonačelnika i njegovog zamjenika vatrogasce u JVP-u posjetila je jutros i čestitala im njihov dan i pročelnica Ureda Grada Marina Protić, ujedno i zamjenica načelnika Stožera Civilne zaštite Grada Splita. (Grad Split)

Varaždin: Vatrogasci defileom vozila proslavili svoj Dan

Defileom vozila, varaždinski vatrogasci proslavili su Dan vatrogastva i blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Kolona sastavljeno od tridesetak vatrogasnih osobnih vozila , pick-apova, kombi i navalnih vozila , cisterni, kamiona s ljestvama, tehničkih i specijalnih vozila Javne vatrogasne postrojbe i varaždinskih dobrovoljnih vatrogasnih društava prošla je od  aerodroma prigradska naselja i centar grada. Impresivnu kolonu koja se kretala uz zvučne i svjetlosne signale predvodilo je zapovjedno vozilo s gradonačelnikom Grada Varaždina dr.sc. Ivanom Čehokom i Ivicom Labašem, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe koji je ujedno gradski i županijski  vatrogasni zapovjednik.

Građani su mogli vidjeti da su naši vatrogasci ponajbolje opremljeni, ako ne i najbolje opremljeni u državi. Još je važnije reći da je kompetencija naših vatrogasaca, njihove sposobnosti, vještine i njihova osobna sposobnost ono što je uz opremu i vozila jamstvo naše sigurnosti. Mi smo u ove četiri godine nabavili četiri nova vozila. Potpuno smo ih obnovili i opremili i danas možemo biti sigurni od svih nepogoda. – rekao je gradonačelnik prisjetivši se da su varaždinski vatrogasci među prvima priskočili nastradalima nakon potresa na Banovini te je dodao: Trebamo se ponositi svojim vatrogascima! Svaka uložena kuna u vatrogastvo je najbolje uložena kuna. U proteklih četiri godine mi smo u opremu i vozila uložili više nego u prijašnjih deset godina. – naveo je gradonačelnik Čehok čestitajući vatrogascima njihov dan i blagdan svetog Florijana.

Crikvenica: Posjet i zahvala vatrogascima

‘Na današnji dan posebno se zahvaljujemo Javnoj vatrogasnoj postrojbi Crikvenica i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Crikvenica, koji su na usluzi svojim građanima i čuvaju naše živote i onda kada su i njihovi životi ugroženi, razmišljajući pritom isključivo o pomaganju drugima’, ističe se u priopćenju Grada Crikievnice, a gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina i zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović zaželjeli su svim vatrogaskinjama i vatrogascima čestitke povodom njihovog dana i od srca zahvalili na svemu što čine za sigurnost i dobrobit građana.