Najbolji grad za demografiju i obrazovanje u zemlji jedan je od onih koji su u novu godinu ušli sa pozitivnim rezultatima na onom najvažnijem planu – demografskom. Prema neslužbenim podacima koje smo dobili, a dok DZS ne izađe i sa službenima polovicom godine, u Šibeniku je prošle godine rođena 331 beba, 12 više nego godinu ranije.

‘Povećanje broja novorođene djece vijest je koja svima izaziva osmijeh na licu, a nama, predstavnicima izvršne vlasti u gradu, daje pozitivan vjetar u leđa te nas potiče da radimo još više i bolje za prosperitet naših sugrađana.  Provedbom brojnih projekata unaprjeđujemo kvalitetu života vodeći pri tome posebnu pažnju na našu mladost, njihovo obrazovanje, zdravo i poticajno odrastanje te stvaranje uvjeta za perspektivnu budućnost.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Grad Šibenik nizom mjera potiče pozitivne trendove pa su taako 2018. godine povećali  novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1.200 na 1.500 kuna te za drugorođeno dijete s 1.400 kuna na 2.000 kuna.  Za trećerođeno i svako daljnje dijete roditelji ostvaruju novčanu pomoć od 21.000 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima tijekom 7 kalendarskih godina, jednom godišnje u mjesecu rođenja djeteta. Važno je napomenuti kako Grad Šibenik ima i vrlo jednostavne kriterije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć roditeljima za novorođeno dijete.

Grad Šibenik je osnivač dvije predškolske ustanove DV Šibenska maslina i DV Smilje i sufinanciraju boravak djece u pet predškolskih ustanova drugih osnivača s iznosom od 900 kuna mjesečno po djetetu.

 Sudjelovanje roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u gradu Šibeniku je među najnižima u RH , a umanjuje se i sudjelovanje u cijeni programa za roditelje sa dvoje i više djece na način da se cijena umanjuje za 25% za 10-satne programe, smjenski i posebni program i za 15% za 5,5-satni program. U kontinuitetu se ulaže u objekte predškolske infrastrukture, trenutno se izvode radovi na izgradnji dječjeg vrtića Ljubica u gradskoj četvrti Crnica. Bit će to moderno opremljen vrtić usklađen sa svim državnim pedagoškim standardima, a koji će mnogo značiti za stanovnike ove velike gradske četvrti i njihovu djecu. Vrijednost radova je 11.676.040,50 kuna plus PDV, a objekt bi trebao biti izgrađen do početka iduće pedagoške godine.

 U dvije osnovne škole čiji je osnivač Grad organizira se i produženi boravak za djecu u pet razrednih odjeljenja u tri osnovne škole za što je u proračunu 2021. godine osiguran iznos od 771.000 kn.

 I ove Grad svojim vlastitim sredstvima dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć za nabavu radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala korisnicima doplatka za djecu  s prebivalištem na području Grada Šibenika za svu djecu učenike osnovnih škola Grada Šibenika. Za navedeni program planiran je iznos od 383.000 kuna. (m.p.d.)