U francuskom gradu Saint Die des Vosges prošlog se vikenda održavao tradicionalni Međunarodni festival geografije. Grad Crikvenica, kao grad prijatelj ovom francuskom gradu, bila je jedan od učesnika festivala, promovirajući Rivijeru Crikvenica.

Delegaciju Grada Crikvenice predvodila je predsjednica Gradskog vijeća Vesna Car Samsa, a u delegaciji je bila i Tena Peričić, osoba zadužena za protokol i odnose s javnošću te voditeljica marketinga Turističke zajednice, Gordana Jelenović. Crikvenica je uz okviru Festivala predstavila svoju turističku ponudu uz degustaciju domaćih proizvoda i glazbeni program „Trio Crikvenice“.

Prijateljstvo ovog francuskog grada i Crikvenice, seže u 1980.-te godine, dok je formalno prijateljstvo okrunjeno poveljom 2006. godine otkada se gradovi međusobno posjećuju, uglavnom za Dane grada. Ovaj posjet je oživio i neke stare uspomene te se razgovaralo i promišljalo i o mogućnostima suradnje kroz sport, kulturu i turizam.

Festival geografije održan je 32. godinu za redom, a Crikvenica je prvi puta imala svoje mjesto na ovom Festivalu međunarodnog karaktera. Osim Crikvenice, na Festivalu su bili i gradovi prijatelji Saint Diea iz Belgije, Njemačke, Poljske i Italije, dok su ostali izlagači bili mahom iz svih dijelova Francuske. U programu je bio veliki sajam knjiga, prezentacija turističkih odredišta te bogata gastronomska ponuda. Festival kroz tri dana trajanja, koliko je bila prisutna i Crikvenica, posjećuje otprilike 10.000,00 ljudi.

Osim samog Festivala, u programu je bilo i mnogo kulturnih događanja na kojima su sudjelovali i predstavnici Grada Crikvenice. Otvorena je izložba na temu prijateljskih gradova u prostoru u sklopu katedrale u Saint Die des Vosges na kojoj je sve prisutne pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Vesna Car Samsa, zahvalila se na pozivu, istaknula važnost ovog prijateljstva i dolaska te razmijenila poklone s domaćinom. Isto tako, otvorena je i veoma zanimljiva etnografska izložba u Musée Pierre-Noël.

U sklopu programa, upriličen je i sastanak s direktoricom Turističke zajednice grada Florence Dupont-Colin koja je ujedno bila i vodič kratke ture razgledavanja grada i njegove okolice.

Drugog dana Festvala predstavnice Grada Crikvenice sudjelovale su na tradicionalnoj svečanoj večeri u Gradskoj vijećnici. Na svečanoj večeri su bili i predstavnici drugih prijateljskih gradova te su se predstavnice Grada Crikvenice upoznale i imale priliku razmijeniti iskustva s europskim gradovima kao što su Friedrichsafen, Arlon, Cattolica.

Posljednji dan Festivala delegaciju Grada Crikvenice primio je gradonačelnik David Valence koji je održao kratki sastanak sa predsjednicom Gradskog vijeća Vesnom Car Samsa. Gradonačelnik Valence je predsjednicu Car Samsa upoznao s poviješću njihovog grada i načinom funkcioniranja te izrazio zadovoljstvo dolaskom crikveničke delegacije u Saint Die. U ime Grada Crikvenice, predsjednica vijeća uručila je gradonačelniku poklon, povijesnu fotografiju crikveničkog centra te također upoznala Valencea s crikveničkom poviješću i pozvala ga da se i sam uvjeri u ljepote Rivijere Crikvenica u kolovozu kada Crikvenica slavi svoje dane.  (Grad Crikvenica)