Porastu broja turista koji je prošle godine zabilježen u Zagrebačkoj županiji velikim dijelom doprinio je i grad Samobor koji je samo prošle godine, uz Jastrebarsko i Veliku Goricu, zabilježio 35 postotno povećanje turističkih noćenja. Stavljanje fokusa na manifestacijski turizam sve se više očituje kao dobar potez.

Jedna od takvih manifestacija bio je 23. svjetski susret Spačeka koji se održao od 30. srpnja do 4. kolovoza 2019. godine.

– Brojni su pokazatelji da je 23. svjetski susret Spačeka u Samoboru, prvi put održan u Hrvatskoj, bio pun pogodak i da je svojim doprinosom turističkom imidžu Samobora ali i naše zemlje zaista zavrijedio to da ga je Hrvatska turistička zajednica svrstala u trideset top događaja u Hrvatskoj. Kao što su organizatori iz Hrvatskog 2cv Citroen kluba i željeli, oborili su rekord u broju okupljenih vozila izvan Francuske. Uz 8.000 u Francuskoj, do sada je rekord držao Vinadio u Italiji, gdje je 2003. godine bilo 3.765 vozila, a u Samobor je došlo 3.858 vozila iz čak 40 država. U njima je stiglo i više od 8.000 spačekista, a došlo ih je pogledati još i 4.000 posjetitelja u 6 dana – govore nam u turističkoj zajednici.

Osim toga, Samobor već 194. godine održava tradiciju Samoborskog fašnika koji će se ove godine održati od 14. do 25. veljače. Uz samoborske krafne koje se pojedu u rekordnom broju taj grad priprema i brojne kulturne (Samoborska glazbena jesen, Samobor jazz festival), zabavne (Bitka kod Samobora 1441.), gastronomske (Proljetni sajam, Salamijada, Dani Rudarske greblice) i sportske manifestacije (Grand Prix Croatia, Međunarodna brdsko biciklistička utrka XCO Samobor te brojne trkačke manifestacije).

Najviše turista u Samobor je dolazilo iz Njemačke, Francuske, Bugarske, Italije, Nizozemske, BiH, Koreje, Austrije i Slovenije.

Uz sve to, u gradskoj upravi ističu i prirodne ljepote, od bogatstva šuma i livada do gorskih vrhova, izvora, potoka i špilja koje godinama već privlače brojne turiste, planinare i izletnike. Park prirode Žumberak glavna je prirodna atrakcija ovoga kraja, a zbog porasta popularnosti aktivnog turizma Turistička zajednica grada Samobor obilježila je sedam biciklističkih ruta kao i planinarsku kartu za lakše snalaženje na tom području.

– Također, organizira se i sve više trkačkih događanja, od cestovnih utrka do popularnog traila, a novost je uvrštavanje Samobora u SightRun mobilnu aplikaciju koja spaja trčanje i turističko razgledavanje – rekli su nam za kraj. (P.B.)