U novouređenim prostorijama bivšeg Mikrodoma u Samoboru, u srijedu, 23. rujna, održana je završna konferencija za medije projekta “Nisi sam!”, a okupljanje svih partnera i sudionika u ovom projektu iskorišteno je i za svečano otvorenje “socijalne samoposluge” Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika te najavu novih akcija i projekata društva.

Projekt “Nisi sam!” bio je usmjeren zapošljavanju žena starosne dobi oko 50 godina, onih koje tržište rada uglavnom ne prepoznaje pa teško dolaze do posla, a čije su usluge pomoći i njege za starije i nemoćne u današnje vrijeme itekako potrebne. Edukaciju je završilo 12 žena, koje su unazad 2 godine brinule najprije za 87, a potom za 60-ak korisnika, dok su njih još 3 pred završetkom osposobljavanja za gerontodomaćice, informirali su iz Grada. Sve je u potpunosti, u iznosu od 2.516.365,28 kuna, financirano iz Europskog socijalnog fonda, a uz samoborsko Gradsko društvo Crvenog križa partneri u projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb Samobor, Grad Samobor, Grad Sveta Nedelja i Općina Stupnik.

Konferenciju je, uz pozdrave i zahvalu na dolasku nazočnima, otvorio predsjednik GD Crvenog križa Samobor Edi Kirschenheuter, a potom su o samom projektu i iskustvima tijekom njegovog provođenja govorile ravnateljica samoborskog Crvenog križa Anica Francetić Kufrin, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor Sanja Helfrih, voditeljica samoborske ispostave HZZ-a Jadranka Fernežir, zamjenica svetonedeljskog gradonačelnika Marija Hršak, zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i načelnik Općine Stupnik Bruno Perković.

Govornici su redom pohvalili organizaciju provođenja samog projekta, rad djelatnika i volontera Crvenog križa, sa željom da se on nastavi, jer interes za ovakav način brige i pomoći prema starijima i nemoćnima postoji s obje strane – i nezaposlenih žena i samih korisnika, a korist za društvo u cjelini je nemjerljiva. Uz kratku videoprezentaciju, dvogodišnji rad gerontodomaćica i dosege samog projekta predstavila je glavna koordinatorica Josipa Čepuran, najavivši i njegov nastavak, za što je već predana dokumentacija i očekuje se pozitivna povratna informacija od nadležnih institucija, s obzirom da su svi završni izvještaji o provedbi ovog projekta prihvaćeni bez primjedbi.

Ravnateljica Anica Francetić Kufrin povela je potom prisutne u razgledavanje novoobnovljenih prostorija bivšeg Mikrodoma, koji je do nedavno bio u takvom stanju da više nije mogao zadovoljavati svoje korisnike pa je njegova obnova bila nužna, bez obzira na buduću namjenu. Korisnici su zbrinuti, a s novim prostorom razvijaju se ideje i planovi kako ga najbolje iskoristiti, o čemu će na vrijeme svi biti obaviješteni.

Svoje mjesto unutar male zgrade, s posebnim ulazom, našla je tako najprije “socijalna samoposluga” za korisnike u sustavu socijalne skrbi te sve samoborske obitelji čiji prihod ne prelazi 2.000 kn po članu kućanstva. Police su popunjene osnovnim namirnicama prikupljenima donacijama građana i trgovačkih centara s kojima surađuju, a iz Crvenog križa uputili su poziv i prema samoborskim tvrtkama, obrtima i svima ostalima da ih prilozima i nadalje dopunjavaju, na korist sugrađana koji su se našli u životnim nevoljama. (Grad Samobor)