Već smo navikli da nas Grad Novska uveseljava vijestima iz njezinih poduzetničkih inkubatora te uspjesima koje postiže na razvoju gaming industrije pa tako i ovog puta otamo stižu dobre i uzbudljive vijesti.

Naime, u lipnju ove godine Novska je krenula s implementacijom projekta Tech Revolution 2.0 čiji nositelj svih aktivnosti je Grad Barnsley iz Velike Britanije, a partneri su još Rzeszow (Poljska), Roeselare (Belgija) i Alytus (Litva). Cilj ovog zanimljivog projekta je prijenos znanja, iskustava i primjera dobre prakse grada Barnsleya te primjena istih u lokalnim kontekstima slabije razvijenih gradova Europske unije.

Od svih tih gradova Novska je najmanji, međutim, zasluženo mjesto među njima te njihovu pozornost privukao je činjenicom kako je jedno od središta gaming industrije u Hrvatskoj te ovom dijelu Europe, a pozicionirao se i kao značajan na svjetskoj gamerskoj sceni. Upravo zbog toga što je Novska malen grad, a svoj razvoj usmjerio je prema modernim tehnologijama, odlučeno je da se uključi u projekt. Odlike Novske u ovom kontekstu povezuju je s Barnsleyem; riječ je o nekadašnjem rudarskom gradu koji je tijekom posljednjih 12 godina preusmjerio svoj gospodarski razvoj na dvije glavne djelatnosti – poduzetništvo i moderne tehnologije. Poduzetnički Barnsley sinonim je za vrhunske usluge prema poduzetnicima kojima, kroz potpore i savjetovanje stručnjaka iz raznih sektora, prate gospodarstvenika od same ideje, otvaranja poslovnog subjekta te kroz cijelo poslovanje.

Što se tiče moderne tehnologije, Barnsley je otvorio  Digitalni medijski centar (DMC) koji predstavlja inkubator za digitalne i moderne tehnologije. Riječ je o zgradi u središtu grada koja nudi urede, zajedničke radne prostorije, prostore za održavanje raznih događanja i svu ostalu infrastrukturu potrebnu poduzetnicima iz digitalnih i kreativnih industrija za njihov rad. Digitalni medijski centar 01 otvoren je 2007. godine, a 2020. otvoren je i DMC 02.

Kroz projektne aktivnosti koje se provode u svakom gradu partneru (kao i u Barnsleyu) slabije razvijenim gradovima namjerava se omogućiti da steknu uvid u vlastitu situaciju te definiraju ono što im se u primjeru Barnsleya sviđa te to isto implementiraju u lokalni kontekst. U razdoblju od 23.-24. studenog 2021., Grad Novska je bio domaćin svim gradovima iz projekta te se kroz zajednički rad vide nacrti onoga što bi svatko od partnera želio ostvariti u vlastitom gradu.

Kako saznajemo, velika je prednost ovog projekta što grad Barnsley nudi potpunu podršku kroz rad svojih stručnjaka i savjetnika kako bi otklonili sve nedoumice i pojasnili svaki postupak. Novska je svima predstavila inkubatore Pismo 1 i 2, organizirala uspješno predstavljanje start up tvrtki iz gaming sektora te osigurala online javljanje za panel diskusiju o digitalizaciji poslovnih procesa hrvatske tvrtke Infobip iz Vodnjana ( napomenimo kako je Infobip  prva hrvatska kompanija jednorog, odnosno, tvrtka koja vrijedi više od milijardu dolara).

„TechRevolution 2.0. nastavlja svoju implementaciju koja završava krajem 2022. godine, a do tada nas sve čeka još puno rada i zajedničkih aktivnosti u svrhu stjecanja novih znanja koja će se koristiti u osmišljavanju novih usluga za nove i postojeće poduzetnike“ – saznajemo od Boženke Spahić, pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu iz novljanske gradske uprave. (V.H.)