Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić potpisao je ugovor o izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice na staroj lokaciji u Zvonimirovoj ulici. Nakon 29 godina od kako je bivša zgrada knjižnice izgorjela u ratnim razaranjima, Grad je napokon uspio dogovoriti gradnju s izvođačem radova, ponuditeljima Watmont i Suhomont. Rok završetka radova je unutar perioda od 36 mjeseci.

– Realizacijom ovog ugovora Knjižnica će dobiti novu zgradu, a čitav društveni život grada dobit će jednu novu dimenziju. Ovo je projekt koji je izuzetno važan za sve Vinkovčane, koji je iziuzetno važan za moj tim i mene, projekt koji će obilježiti naredno razdoblje Vinkovaca. Knjižnica je nešto što se ne radi svake godine, a taj hram kulture, koji će niknuti na temeljima stare knjižnice koja je, nažalost, izgorjela u Domovinskom ratu i nikada nije obnovljena, trebao bi biti mjesto gdje će se ljudi sastajati, mjesto iz kojega će kretati inicijative pogotovo u društvenom, kulturnom, znanstvenom, obrazovnom dijelu. Isto tako, ona će biti i plod rada gradske Uprave, mladih vinkovačkih arhitekata te vinkovačkih tvrtki – prokomentirao je gradonačelnik Bosančić.

Vrijednost objekta procijenjena je na oko 50 milijuna kuna.

– U ovom trenutku s nama je Ministarstvo kulture i Vlada Republike Hrvatske, ali vjerujemo da će se i drugi uključiti jer kada se grade ovakvi objekti u nekom gradu, onda i tvrtke i određene mecene kulture žele sudjelovati u ovakvim projektima jer oni ostaju za puno narednih generacija – istaknuo je Bosančić.

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, kao matična knjižnica Vukovarsko-srijemske županije, ima oko 6.500 korisnika koji na raspolaganju imaju fond od oko 150.000 knjiga.

– Velika je čast danas biti ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Usudila bih se reći da je ovo povijesni dan za Knjižnicu, koja ove godine slavi 145. obljetnicu osnutka i ovo je najljepši poklon koji je mogla dobiti: početak gradnje vinkovačkog Feniksa, kako je neki zovu, u samom središtu grada, na njezinom starom mjestu u Zvonimirovoj 9. Sretna sam što će svi Vinkovčani dobiti knjižnicu kakvu zaslužuju, modernu i veliku knjižnicu 21. stoljeća. Također sam sretna što ćemo mi, knjižničari, moći u novim prostorima raditi sve ono što sada ne možemo zbog prostorne skučenosti, što ćemo realizirati programe koji će biti puno vidljiviji i transparentniji – istaknula je Vedrana Lugić, ravnateljica Knjižnice.

Knjižnica će imati i poseban vizualan identitet s obzirom na tragičnu prošlost koja ju zadesila.

– Isprojektirali smo jednu niskoenergetsku zgradu, s pripremom za pasivnu, koja se svojim dimenzijama i volumenom apsolutno uklopila u prostorni plan i GUP grada Vinkovaca. Ono po čemu je posebna je njezin vizualni identitet. Njezinim dizajnom htjeli smo da bude malo drukčija, da bude odraz današnjeg vremena i da bude odraz našeg tima – rekao je glavni projektant i arhitekt Marko Milidrag.

Simbolika Domovinskog rata bit će utkana u samu vizuru knjižnice i to tako da će na pročelju zgrade biti nepravilno postavljeni kosi “brisoleji” koji aludiraju na listove knjige čije čitanje, također simbolično, ometaju geleri. Tri nepravilna portala na pročelju predstavljaju oštećenje od granata. Površina Knjižnice je 4.482,17 m2, a objekt ima podrum, prizemlje i dvije etaže. U prizemlju se nalaze ulazni hol s gardero-bom, info pultom i dijelom za sjedenje, spremište mobilijara, dizalo i otvoreno stubište, požarno stubište s predulazom, teretno dizalo, caffebar s toaletima i planiranom budućom terasom izvan zgrade. Na I. katu nalazi se hodnik, toaleti (uključujućI toalet za invalide), ostava, kutak za roditelje, prostorije za predš-kolsku djecu, teen, slijepe i slabovidne, djecu i roditelje, periodika i posudba (odrasli) te uredi.

Na II. katu smještene su prostorije za administraciju, prostorije za studijski rad, stručnu literaturu, elektronička radionica, prostor za radionice i programe, „Cibalitana“, „Vanja Radauš“, te prostorija za informatičara i server, kao i toaleti za posjetitelje. U podrumu se nalazi arhiva. (Grad Vinkovci)