Dolaskom ljepšega vremena započeli su radovi na obnovi sopotskih kućica vrijedni 192 tisuća kuna. Izvođač radova je Udruga „Čuvari starih zanata” iz Karanca koja će, u suradnji s vinkovačkim Gradskim muzejom, rekonstruirati postojeće i dati novi/stari izgled kućicama.

Sustavna arheološka iskopavanja, financirana od strane Ministarstva kulture, naše županije i Grada Vinkovaca, na ovome su području započela još 1996. godine, a rezultirala su brojnim saznanjima o načinu života Sopoćana koji su nekoć živjeli na tom području. Sedam godina poslije sagrađeno je šest kuća po uzoru na one kakve su pronađene arheološkim iskopavanjima, na one kakve su postojale prije sedam tisuća godina.

Rađena su dva tipa – jedne od isprepletenog šiblja, a druge od dasaka, oblijepljene blatom s unutarnje i vanjske strane te krovom od trske. Vođeni time, nove kućice tako će biti sagrađene od četiri osnovna materijala – gline, pljeve, trske i drveta.

„Nakon više od 10 godina konačno smo krenuli u obnovu kuća i nadam se da ovdje nećemo imati samo rekonstrukciju tih šest kuća kojima mi želimo pokazati kako se živjelo prije sedam tisuća godina, nego bismo htjeli te kuće staviti u funkciju, da ljudi ovdje mogu doći na druženje, da mogu ovdje provesti vikend na kamenodobni način, da dobiju drvene čamce u kojima će loviti ribu, da vide kako se živjelo bez struje, vode, interneta i slično”, rekla je Maja Krznarić Škrivanko, muzejska savjetnica i voditeljica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci i istraživačica lokaliteta sopotske kulture. U sklopu budućeg arheološkog parka predviđene su i razne radionice za izradu tkanine, keramičkog posuđa, kamenih i koštanih alatki i slično, a tu će se moći i učiti o prirodnim materijalima gradnje. Istraživanja će biti nastavljena i dalje, pa će tu biti smješten i radionički centar i sve ono što bi danas pravi arheološki park trebao imati.

Jedan ovakav arheološki park, odnosno muzej, dodatna je vrijednost kulturnoj i arheološkoj ponudi grada Vinkovaca, rekao je danas gradonačelnik Ivan Bosančić obilazeći kućice koje ćemo početkom srpnja ugledati u malo drugačijem izdanju nego što su sada.

„Drago mi je da će sve biti pod nadzorom našeg muzeja i da ćemo u konačnici dobiti jedan reprezentativan prikaz Sopotske kulture, ali da ćemo isto tako dobiti i jedan izdvojeni dio muzeja koji će biti na otvorenom”, istaknuo je vinkovački gradonačelnik. (Grad Vinkovci/novosti.hr)