Nakon što je prošle godine ušao u top 10 najboljih gradova po kvaliteti života, Grad Zaprešić ove je godine izborio ulazak u samo finale, među pet najboljih gradova koji se u našem velikom izboru bore za titulu najboljeg grada za život u zemlji. Nekoliko je pokazatelja koja su taj Grad dovela u sam vrh u odnosu na ostale srednje gradove u zemlji.

Primjerice, među top tri je srednja grada u kategoriji Bruto plaća po zaposlenom, koja u Zaprešiću iznosi 800.653,96 kuna, u kategoriji Stopa siromaštva koja iznosi 10,3 posto, zatim, sufinanciranju cijene prijevoza za što se izdvaja iz proračuna 2,88 posto, te u kategoriji Efikasnost gradske uprave/Prosjek prihoda po zaposlenom, sa 3.017.584,3 kuna. Osim toga, stopa nezaposlenosti ispod 4%, među najnižima je u Hrvatskoj. U top pet je u kategoriji Prosječni dohodak po stanovniku koji iznosi 39.016,7 kuna, te po broju obrazovanih stanovnika, a među deset najboljih srednjih gradova u kategorijama izdvajanja iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, broju odgajatelja u vrtićima, vitalnom indeksu…

-Opet mogu reći kako je Zaprešić danas iz zagrebačkog predgrađa izrastao u pravi grad, u kojem stvaramo sve uvjete za kvalitetu života, od najmlađih do umirovljenika. Kontinuirano ulažemo u komunalnu infrastrukturu, zdravstveni standard, razvoj sporta i kulture te naravno, obrazovanje, koje smatramo temeljem ukupnog razvoja – kaže  gradonačelnik Željko Turk.

Kada je riječ o ulaganjima u obrazovne i sportske objekte, samo u zadnjih godinu dana ona iznose preko 40 milijuna kuna. Obnovljen je postojeći objekt Osnovne škole Kupljenovo te dograđen i opremljen novi dio sa sportskom dvoranom, energetski su obnovljeni OŠ Ljudevita Gaja i Dječji vrtić Maslačak, u potpunosti su preuređene učionice i kabineti OŠ Antuna Augustinčića i prostorije starijeg dijela Dječjeg vrtića Vrtuljak. Temeljito je rekonstruiran glavni teren zaprešićkog prvoligaša NK Inter, a pri završetku je preuređenje gradske sportske dvorane. Otvorene su logopedska i sportska ambulanta, tako da Zaprešićani ovakvu vrstu usluga više ne moraju tražiti izvan svog grada.

Kao što je i lani komentirao, gradonačelnik Turk ponavlja i ove godine da se nastavlja s radovima u novim naseljima, prometnicama, razvoju gospodarskih zona, a što sve pridonosi kvalitetnijem življenju u Gradu.

Među značajnim projektima koji se provode u Zaprešiću zasigurno je izgradnja južne obilaznice, prometnice čija je ukupna vrijednost procijenjena na gotovo 100 milijuna kuna, a već otvaranjem njene prve faze koje se očekuje kroz nekoliko dana, osjetno će se rasteretiti promet u samom centru grada i tako povećati sigurnost svih sudionika u prometu. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Zaprešić je na 4. mjestu po broju putnika u željezničkom prometu, stoga je njegovim građanima projekt Modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić-Zabok od velikog značaja, a provedbom projekta ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić’, procijenjene vrijednosti od 684 milijuna kuna, grad i njegova naselja će biti pokriveni mrežom javne odvodnje preko 95% čime će se izdići iznad prosjeka RH i uvelike podići životni standard. (L.K.)