Zlatarsko naselje Belec dobilo je solarnu autobusnu stanicu, koju je proizvela tvrtka QBen, koja ima sjedište na području Krapinsko – zagorske županije.

QBen čini tim mladih ljudi usmjerenih prema razvoju inovativnih, ekološki prihvatljivih proizvoda za urbana i ruralna područja. Korištenjem solarne energije nastoje povećati svijest građana o upotrebi alternativnih izvora energije sa ciljem smanjenja zagađenja okoliša. Asortiman tvrtke sastoji se od pametnih klupa, solarne autobusne stanice, oglasne ploče i ostalih uličnih rješenja.

Događanju su nazočili župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

Gradonačelnica se je na svom FB profilu nadovezala, kazavši kako je ovo prva pametna autobusna stanica ovakvog tipa, da je u potpunosti autonomna, napaja se iz solarnog panela te višak energije pohranjuje u akumulatore unutar stanice. Od dodatnih funkcija ima četiri usb punjača te 2 bežična punjača. Osim toga opremljena je videonadzorom i Wi-Fi-om. U večernje sate, napisala je, uključuje se ambijentalna rasvjeta koja doprinosi ugodnijem boravku ispod nje dok čekate autobus. (Krapinsko-zagorska županija, L.K.)