Grad Zlatar u fazi je izrade Strategije razvoja pametnog grada te je nedavno na službenim stranicama postavljena anketa kako bi se potrebe građana učinile što vidljivijima, a ovog petka organizirana je i prva radionica na koju se građani pozivaju na sudjelovanje u osmišljavanju spomenute strategije.

Grad Zlatar jedan od gradova koji ulaže dodatne napore kako bi svoje poslovanje učinio što transparentnijim, a građane uključenijima u procese donošenja odluka od javnog interesa. Strategija će obuhvaćati planske i operativne elemente koji će omogućiti cjelovit, izvediv i učinkovit pristup razvoju  grada.

U obrazloženju projekta naglašava se kako će se pritom uvažiti specifičnosti Zlatara (veličina, položaj, stanovništvo, gospodarstvo), kako bi se mjere i ciljevi prilagodili potrebama. Stoga će Strategija biti usmjerena na elemente razvoja digitalne uprave i usluga građanima, naprednu i učinkovitu komunalnu infrastrukturu, energetsku učinkovitost, inovativno gospodarstvo te aktivne i digitalno obrazovane građane. Strategija razvoja pametnog grada – Smart city Zlatar temeljit će se na dvije temeljne komponente i nekoliko razvojnih faza. Ključne komponente Strategije bit će razvojni okvir pametnog grada te akcijski plan razvoja pametnog grada. (V.H., Grad Zlatar)