Komunalna infrastruktura  i kapitalni objekti u cilju razvoja gospodarstva, odnosno, novih radnih mjesta, najvažnije je što predstoji Gradu Pleternici u ovoj godini. Aglomeracija, E-inkubator, Muzej bećarca, energetske obnove.. tek su neki od projekata. Vrijednost im se penje na oko 350 milijuna kuna. 

– Nastavljamo i dalje s potporama poduzetnicima, završavamo zgradu E-inkubatora za poduzetnike iz IT sektora, u poduzetničkoj zoni privatni investitori  grade dvije proizvodne hale, a najavljena je izgradnja i treće. Ponosna sam da je Pleternica prepoznata kao mjesto za ulaganje i da se poduzetnici odlučuju preseliti svoje poslovanje u naš grad – komentira gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i dodaje: – U ovoj se godini gradi sustav odvodnje odnosno kanalizacije naših naselja, projekt kojeg smo predugo čekali, ali za kojeg konačno imamo sklopljen ugovor s izvođačem radova. Kreće gradnja gradske tržnice, obnavlja se zgrada osnovne škole, završit ćemo fasadu na zgradi srednje škole, obnovit će se vatrogasni domovi u Sulkovcima, Buku i Požeškim Sesvetama, društveni dom  u Bilicama i Zarilcu, a kreće i izgradnja društvenog doma u Ratkovici. Vjerujem da će nakon izgradnje kanalizacije krenuti i rekonstrukcija državne ceste Frkljevci– Kadanovci te državne ceste Vesela-Kuzmica, plan je završiti šetnicu uz rijeku Orljavu te izgraditi prometnicu od gradskog groblja do spoja na ulicu Dolač čime ćemo rasteretiti prometnicu uz Svetište Gospe od Suza. U mjesnim odborima s proljećem kreće postavljanje dječjih igrališta te, vjerujem, i u nekim naseljima i izgradnja nogostupa jer smo pri kraju izrade projektne dokumentacije i ishođenja građevinskih dozvola. Nastavljaju se radovi na uređenju groblja u Bučju, Ratkovici, Komorici, Bilicama i dalje po mogućnostima i potrebama. Bit će ovo izazovna godina s brojnim projektima i aktivnostima. Puno toga je prijavljeno na financiranje iz EU fondova pa ću pričekati s objavama prije nego projekti prođu – kaže gradonačelnica Pleternice.

Projekt aglomeracija Pleternica vrijedan je oko 230 milijuna kuna i najveći je projekt ikad na području grada. Vrijednost projekta Gradske tržnice koja kreće u proljeće je osam milijuna kuna. Zatim, 16 milijuna izdvaja se za projekt  energetske obnove osnovne škole, a u tekućoj fazi obnove srednje škole vrijednosti pet milijuna kuna ugrađuje se stolarija i kreću radovi na fasadi.  Energetska obnova zgrada DVD- a Buk, Požeške Sesvete i Sulkovci i društvenih domova Zarilac i Bilice vrijedna je oko 2,5 milijuna kuna, a projekt izgradnje društvenog doma u Ratkovici oko 600.000 kuna. Rekonstrukcija državnih cesta vrijedna je 40 milijuna kuna. Zgrada budućeg Muzeja bećarca je trenutačno u roh-bau fazi, a napravljena je u sklopu prekograničnog projekta Kulturna ruta bećarca i gange kroz koji je i uređen Trg Bećarca, na kojem će se muzej nalaziti. U fazi koja slijedi, kroz Razvojni sporazum pet slavonskih županija, financirat će se uređenje prostora i nabava opreme za Interpretacijski centar Muzeja. Vrijednost projekta je oko 65 milijuna kuna, od čega na Pleternicu otpada 30 milijuna, a drugi dio na Grad Pakrac. Vrijednost radova nogostupa je oko 15 milijuna kuna. Očekuje se i ishođenje građevinske dozvole za dogradnju dječjeg vrtića te izgradnju bazena za školu plivanja za što projekti već postoje. Projektira se i zgrada vatrogasnog doma, a radi se i na projektu uređenja jezera u Zarilcu.

Potpore poduzetnicima bit će, kao i lani, u visini od milijun kuna.

Inače,  Grad je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU prepoznat kao jedan od sedam gradova u RH kojima će se dodijeliti posebna sredstva iz EU za daljnji razvoj, a koja će biti  na raspolaganju od 2021.do 2027. godine. Pleternica će u okviru  Intervencijskog plana, kako kaže gradonačelnica, imati sredstva na raspolaganju za gospodarstvo. Iznosi se još ne znaju, ali  potpore za male poduzetnike iznosit će do 85 posto ulaganja, a one veće, regionalne potpore, oko 45 posto. Zato je ova godina važna za pripremanje projekata.

Od niza mjera za najmlađe, ostaje ona za naknade za novorođene bebe. Za prvo dijete potpora je dvije tisuće kuna, za drugo tri tisuće kuna, a za treće i svako sljedeće potpora je četiri tisuće kuna.

Nastavlja se i briga o mladim obiteljima kroz mjeru dodjele bespovratnih sredstava za rješavanje stambenog pitanja. Njih deset dobilo je lani  tu potporu koja iznosi najviše do 15.000 kuna. (L.K.)