O nama

Pozitivna konkurencija, rad za dobrobit građana, društvena korisnost i angažman, transparentnost te informiranje građana o javnim politikama – riječi su to koje često znamo čuti te odbaciti s komentarom da spadaju u sferu teorije i nekih, drugi naprednih zemalja.

Kod nas je pak svakodnevni fokus javnosti usredotočen na nacionalnu političku scenu te na negativne vijesti ili afere. Što je veća afera, više medijskog prostora dobiva – zbog čega građani izvore informiranja traže na drugim kanalima ili se pak konzumiraju lagani, od politike ‘očišćeni’ sadržaj.

Kod lokalne politike situacija je još drastičnija, na lokalnoj sceni se češće priča o ‘šerifima’ dok pozitivne priče i primjeri uglavnom ostaju na razini lokalnih medija i Internet stranica gradskih uprava

Mi želimo promijeniti takav pristup. Umjesto negativne, biramo pozitivnu selekciju a umjesto nacionalne lokalnu politiku. Smatramo da je lokalna politika za svakodnevni život građana najvažnija politika i da zbog toga treba dobiti svoje zasluženo mjesto na medijskoj sceni, kao i osobe koje stoje iza njih i zaslužne su za one pozitivne stvari koje građani osjećaju i koje im olakšavaju život.

U gradovima demokracija počinje. Oni su prva, a često i jedina razina na kojoj građani politički djeluju. Stoga je naš cilj stvaranje platforme koja će javnosti približiti lokalnu politiku, omogućiti usporedbe učinkovitosti rada hrvatskih jedinica lokalne samouprave te im olakšati lokalno političko djelovanje.

Aktiviranje građana u lokalnoj zajednici temelj je daljnje demokratizacije hrvatskog društva te način kojim se odozdo mogu promijeniti stvari i na nacionalnoj političkoj sceni. A da bi bili aktivni, građani prije svega trebaju biti informirani.

Portal Gradonačelnik.hr generirat će zato vijesti i stvarati rang ljestvice najuspješnijih hrvatskih gradonačelnika po različitim kriterijima i kategorijama. Analizirat ćemo lokalne proračune i podatke Ministarstva financija o trošenju sredstava građana na lokalnim razinama, kao i ostale lokalne vijesti koje pristižu iz svih krajeva Hrvatske. Građanima ćemo omogućiti uvid u ono što njihovi lokalni čelnici rade i koliko su u pojedinim segmentima uspješni u odnosu na svoje kolege u drugim gradovima.

Pritom ćemo zauzeti jasne zagovaračke pozicije u maniri zapadnih medija.  Gradonačelnik.hr će uvijek biti na strani lokalne samouprave i u svom radu će nastojati prikazati njezino pravo lice.

Pritom nećemo ulaziti u vrijednosne sudove, niti nas zanima politička orijentacija i pripadnost lokalnih političara. Bavit ćemo se isključivo brojkama i rezultatima, i temeljem njih kreirati top liste 10 najuspješnijih. Jesu li oni iz plavi, crveni, zeleni ili bilo koje druge stranačke boje, nas ne zanima niti je u ovoj priči ikakav kriterij.

Ono što nas zanima i što želimo postići je poticanje pozitivne konkurencije među samim gradonačelnicima i gradskim upravama. Želimo dobre potaknuti da budu još bolji, a one uspavane, koji svoju funkciju vide kao ‘fotelju’ probuditi i potaknuti da i oni svojim djelovanjem zasluže mjesto među ‘naj’ gradonačelnicima. Za dobrobit svih građana i društva u cijelosti.

Tim portala gradonačelnik.hr