Zanimljivo je da su za vrtiće u 2019. godini najviše izdvajali mali gradovi – Umag je tako jedini srednji grad u top 10 gradova s najvećim izdvajanjem per capita, a gledamo li udio u proračunu, od srednjih gradova tu su još Novi Marof i Klanjec…

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenjima proračuna u 2019. godini, u predškolski odgoj najviše su ulagali mali i srednji gradovi koji su za svoje najmlađe izdvojili između 24 i čak 38,8 posto proračunskih sredstava.

Uvjerljivi rekorder je, pokazuju službeni podaci, Donja Stubica koja je za vrtiće u toj godini izdvojila gotovo trećinu proračuna. Ujedno su i među prvih deset gradova po izdvajanju u odnosu na broj stanovnika. Stubici uz bok stoje Prelog i Klanjec, koji se  nalaze među prvih deset gradova po sva tri kriterija odnosno po ulaganju per capita, izdvajanju iz proračuna i trendu povećanja sredstava u odnosu na godinu ranije.

Tako je, što se  izdvajanja per capita tiče, za predškolski odgoj najviše osigurao Grad Krk, a slijede ga Nin i Prelog dok se u top deset gradova unutar ove kategorije nalaze još i Buje, Pazin, Novigrad, Donja Stubica, Klanjec i Vodnjan. Svojevrstan kuriozitet predstavlja podatak kako se radi o gotovo isključivo malim gradovima, naime, jedini grad srednje veličine među njima je Grad Umag.

Po izdvajanju iz proračuna nadaleko se, kako smo naveli, ističe Donja Stubica koja za predškolski odgoj daje čak 38, 82 % gradskog budžeta, a na drugom odnosno trećem mjestu nalaze se Prelog i Buje. Iako i u ovom slučaju dominiraju mali gradovi, uz one već navedene te Krk, Lepoglavu i Klanjec u ovoj skupini nalaze se i četiri grada srednje veličine odnosno Novi Marof, Duga Resa, Solin i Daruvar.

Kad se promatra trend na temelju apsolutnih brojki situacija je, međutim, potpuno suprotna; u deset najboljih gradova koji su u odnosu na 2018. povećali izdvajanja za vrtiće u 2019. godini, nalazi se samo jedan mali grad odnosno Prelog, a ostalo su srednji i veliki gradovi. Tri najbolja u ovoj kategoriji su Karlovac, Split i Dubrovnik, a društvo im prave Čazma, Osijek, Sisak, Pleternica, Zadar i Solin. Gleda li se, pak, povećanje izdvajanja u postotku, uvjerljivo prednjači Pleternica s povećanjem od preko 300 posto, a slijede je Čazma i Lepoglava te od malih gradova Prelog, Klanjec, Donja Stubica, Glina i Mursko Središće, a od srednjih Valpovo i Novi Marof.

 

Krk: Preuređenjem starog vrtića gotovo se u potpunosti riješio problem neupisane djece i povećane potrebe za smještajem

Kao i 2018. godine, s izdvojenih 2.791,77 kuna po stanovniku za predškolsko obrazovanje, tako je i 2019,. s 3.279,19 kuna per capita, Krk opet vodeći grad u zemlji, a što je jedan od parametara zbog kojih se i ove godine našao u najužem izboru za najbolji grad unutar kategorije demografije i obrazovanja. Prema dostupnim podacima, Krk je prošle pedagoške godine imao upisanog 271 predškolca, međutim uzmu li se u obzir i područni vrtići, djece je bilo bitno više.

Zbog povećane potrebe za smještajem, nakon 11 godina ponovno je preuređen i opremljen nekadašnji vrtićki prostor, koji je u međuvremenu preimenovan u Društveni centar te su ga koristile sportske udruge. Na ovaj način boravak u vrtiću omogućen je dvjema dodatnim skupinama kako bi broj neupisane djece bio na nuli. Inače, matični vrtić ima četiri jasličke i osam vrtićkih grupa, a osim spomenutih, na području Grada djeluje i jedna vrtićka skupina u naselju Vrh. Preseljenjem predškolaca u novouređeni vrtić, u onom Matičnom istovremeno je primljeno 30-ak djece jasličkog i mlađeg vrtićkog uzrasta. Za uspostavu rada dviju novih vrtićkih skupina Grad Krk ove je godine uložio oko 650.000,00 kn budući je za potrebe dviju novih skupina, osim troškova uređenja prostora, zaposleno još šestoro djelatnika. U sklopu demografskih mjera, subvencionira se boravak u dječjim vrtićima za svu djecu s područja Grada.

Pazin: Rekonstruiran i dograđen vrtić „Olga Ban“ vrijedan 8,2 milijuna kuna, a za preuređenje i dogradnju „donjeg vrtića“ nastoje se  povući EU sredstva

Grad Pazin  već se  nekoliko godina za redom svrstava u sam vrh hrvatskih gradova po izdvajanju za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, za što se godišnje osigurava više od polovice proračuna.

„U ovim izazovnim gospodarskim i društvenim vremenima od osobite je važnosti za Grad Pazin omogućiti jednake i čvrste temelje ranog obrazovanja svoj našoj djeci. Visokokvalitetni rani i predškolski odgoj i obrazovanje osnova je u izgradnji bolje i pravednije zajednice i obrazovnih sustava u cjelini, stoga je ulaganje u predškolski odgoj među glavnim  prioritetima ove gradske uprave“ –  istaknuo je gradonačelnik Renato Krulčić.

Jedna od ključnih investicija Grada Pazina u proteklih nekoliko godina je 8,2 milijuna kuna vrijedan projekt dogradnje i rekonstrukcije dječjeg vrtića „Olga Ban“. S 5,2 milijuna kuna projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a usprkos nepovoljnim okolnostima izazvanim pandemijom svi radovi na  vrtiću izvedeni su u planiranim i zadanim rokovima. U planu je i rekonstrukcija i dogradnja tzv. „donjeg vrtića“ za koju je već odobren projekt izrade projektne dokumentacije dogradnje u vrijednosti od 70.000,00 kuna koji je i prijavljen u bazu Mehanizma za stabilnost i otpornost te Fonda za ruralni razvoj za slijedeće programsko razdoblje. Dodatno, Odlukom o sufinanciranju djelatnosti dadilja iz proračuna Grada Pazina omogućeno je da se svakom djetetu s područja Grada Pazina o kojem se skrbi unutar obrta za dadilje sufinancira boravak u takvim objektima jednakom cijenom kao i polaženje Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin. Iznos sufinanciranja za pedagošku godinu 2020/21. iznosi 1.480,02 kune.

„I u budućnosti želimo osiguravati visokokvalitetan standard predškolskog odgoja, a pogotovo dostupnu institucionalnu skrb sukladno Barcelonskim ciljevima EU za preko 90 posto vrtićke i preko 30 posto jasličke djece, koja je ove godine i dostignuta“ –  poručuju iz pazinske gradske uprave.

Umag: Osim besplatnog vrtića i nadstandarda u obrazovanju, za svako dijete do njegove šeste godine izdvaja se 180 tisuća kuna

 Umag je u 2018. godini izdvojio 1.431,18 kuna po stanovniku za predškolsko obrazovanje, a u 2019. uložena sredstva iznosila su 1.613,29 kuna per capita što ga je svrstava u top deset gradova po ulaganju u vrtiće. Ovaj grad jedan je od ukupno četiri grada u zemlji koji osigurava besplatan vrtić, a liste čekanja nema. Grad Umag 2010. godine pokrenuo je i  megaprojekt „Umag-grad djece“ kojim se nastoje osigurati najbolji uvjeti i standardi  u okviru odgojno-obrazovnog procesa, od vrtića do fakulteta, a projekt ujedno obuhvaća i izgradnju odnosno rekonstrukciju svih 18 zgrada umaških predškolskih i školskih ustanova, kao i uređenje igrališta i parkova.

‘Izgradili smo dječji vrtić ”Bambi” i pripadajuće dječje igralište pa tako osigurali prostor za 144 djece koja 2009. godine nisu imala svoje mjesto u predškolskoj ustanovi, sanirali smo i uredili Centralni dječji vrtić što podrazumijeva sanitarne čvorove, krovište, izgradnju rampe za invalide i uređenje radnih prostorija i igrališta. Izvršena je energetska obnova zgrade, izgrađena kotlovnica te rekonstruirane prostorije, a sredili smo i dječji vrtić u Bašaniji te i tamo izgradili i opremili dječje igralište. Izgrađen je i novi dječji područni vrtić ”Do-re-mi” Babići kao i vrtić ”Radost-Gioia” za 200 djece, uz najbolje uvjete u Istarskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Jednako je i u  Petroviji, a gradimo i vrtić u Murinama, također uz pripadajuće dječje igralište. Štoviše, izgradili smo i obnovili 40 dječjih igrališta u naseljima i samom centru grada’ – kažu s opravdanim ponosom u Gradu Umagu.

Od travnja 2017. godine umaški vrtići, kako smo već naveli, besplatni su za svu djecu, što je otprilike 650 mališana, a liste čekanja nema. Sustavnim ulaganjem u kvalitetu predškolskog odgoja Umag je postao grad primjer u Hrvatskoj. Svi vrtićki mališani prate se od samog rođenja pa se tako dodjeljuje i naknada za novorođenče u iznosu od 1.500 kn po djetetu, neovisno o materijalnom statusu. No, ako se radi o djeci čiji su roditelji nezaposleni ili imaju ozbiljnih socijalnih problema, tada se dijete prati s 500 kuna do 1.000 kuna mjesečno do godine dana starosti, kada dijete stječe uvjete za besplatne jaslice. Osim naknade, potpuno besplatnog vrtića, osiguranog mjesta u vrtiću, svako dijete u Gradu Umagu ima i najbolje uvjete  boravka te nadstandardne usluge struke što uključuje pedagoga, psihologa, logopeda, edukacijsko-rehabilitacijskig terapeuta, medicinsku sestru, profesor kineziologije, profesor glazbenog odgoja  te asistente u nastavi. Ujedno, valja napomenuti da je u Umagu uvriježen i zlatni standard od, u prosjeku, jedne odgajateljice na osmero djece.  Od upisa u vrtić, Grad Umag za svako dijete izdvaja 2.500,00 kuna mjesečno, što je 30 tisuća kuna godišnje, odnosno 180.000,00 kuna u šest godina.. Slijedom navedenog, proizlazi da se samo za redovan rad vrtića izdvaja gotovo 20 milijuna kuna. Nadalje, za temeljne uvjete i standard vrtića, ovisno o godišnjim investicijama, Grad Umag izdvaja od 10 pa do 70 tisuća kuna po djetetu. Tako je po funkcijskoj klasifikaciji Proračuna za funkciju obrazovanja u 2018. godini uloženo oko 60 milijuna kuna.

„U obrazovanje ulažemo od min 22% pa do 37% proračuna po čemu smo daleko iznad europskog i hrvatskog prosjeka. Te nas brojke svrstavaju na sam vrh ulaganja u obrazovanje, i  predstavljaju  jedan od većih motiva ostanka ili dolaska u Umag“ – zaključuju iz umaške gradske uprave.

Dubrovnik: Samo prošle godine otvoreno 13 novih vrtićkih i jasličkih grupa, uvedena popodnevna vrtićka smjena, nabavljena informatička oprema i opremljene senzorne sobe

 Prema podacima Ministarstva financija, Dubrovnik je tijekom 2019. za predškolski odgoj izdvojio  15,2 milijuna kuna više nego u godini ranije, što ga, kad se promatra trend, smješta na treće mjesto top deset gradova.

Grad Dubrovnik značajna sredstva ulaže u kapacitete i unapređenje rada i procesa u objektima predškolskog odgoja i obrazovanja, a kako kažu iz gradske uprave, sve s ciljem potpunog ispunjenja pedagoških standarda u gradskim predškolskim ustanovama i time podizanja kvalitete usluge koju vrtići pružaju njihovim najmlađim sugrađanima. Samo tijekom 2019. godine otvoreno je 13 novih vrtićkih i jasličkih grupa te je proveden postupak razdvajanja postojeće ustanove Dječji vrtići Dubrovnik na dvije ustanove – spomenutu i novu ustanovu DV Pčelica sa sjedištem u Mokošici, a koja obuhvaća 14 područnih odjela. Enegetski su obnovljena dva objekta dječjih vrtića, a provodi se i 14 milijuna kuna vrijedan EU projekt „Grad za djecu“ u sklopu kojeg je uvedena popodnevna smjena i, u nekim vrtićima, rad subotom. Kroz projekt su zaposleni i brojni odgojitelji, asistenti, psiholozi i djelatnici u tehničkom osoblju, a financiraju se i edukacije usmjerene ka jačanju stručnih kompetencija.

Uz navedeno, razvijaju se i implementiraju dva nova posebna programa odnosno program Montessori i sportski program. U tu svrhu nabavljena je i brojna oprema koja uz onu za provođenje spomenutih programa uključuje i informatičku opremu te opremu za senzorne sobe. Sredstvima je do sada opremljeno i jedno igralište dječjeg vrtića dok je posljednja akvizicija dostavno vozilo, koje će prvenstveno služiti za potrebe ustanove DV „Pčelica“. Nakon prve faze ovog projekta koja završava u travnju sljedeće godine, Grad Dubrovnik planira nastavak prijavom na fazu II. Zahvaljujući EU fondovima, dosad je provedena energetska obnova triju osnovni škola i dva vrtića. Ukupna bespovratna sredstva utrošena u energetsku obnovu zgrada osnovnih škola Lapad, Ivana Gundulića i Marina Držića te vrtića Izviđač i Ciciban dosežu 12 milijuna kuna. Radovi na objektima dječjih vrtića provedeni su u 2019. godini.

„U protekle tri godine, otkad je ova uprava preuzela odgovornost za upravljanje Gradom, napravili smo značajan iskorak i uspjeli se približiti našem strateškom cilju, a to je cjelovito ispunjenje pedagoških standarda uz osiguranje najboljih materijalnih i programskih uvjeta boravka i rada u našim predškolskim ustanovama. I u narednom razdoblju nastavljamo sa započetom politikom ulaganja u predškolsku infrastrukturu“ – rekao je gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković.

Kako saznajemo, jedna od većih investicija u narednom razdoblju bit će rekonstrukcija s dogradnjom i nadogradnjom objekta DV „Pčelica“ u Mokošici za koju je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. Kapaciteti vrtića će nakon rekonstrukcije sa sadašnjih osam grupa narasti na ukupno njih 15 i to 9 vrtićkih skupina i 6 jasličkih, a raspolagat će i kuhinjom, praonicom te ozelenjenim prohodnim krovom s igralištem. U planu je i otkup zgrade HEP-a u Gružu te adaptacija objekta u vrtić dok se za vrtić u naseljima Solitudo i Komolac izrađuje prostorno-planska dokumentacija.

 Donja Stubica: Na prvom mjestu po izdvajanju za predškolsko obrazovanje, rekonstruirali i dogradili vrtić, izgradili osam novih dječjih igrališta

 Kako je analiza podataka Ministarstva financija pokazala, najviše sredstava prošle je godine za predškolsko obrazovanje iz proračuna izdvojila Donja Stubica, čak 38,82 % odnosno 9.096,845,00 kuna, a kad su u pitanju izdvajanja per capita nalazi se na osmom mjestu s 1.601,56 kuna izdvojenih sredstava.

„Grad Donja Stubica u 2019. godini realizirao je Projekt rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića Bubamara. U sedam mjeseci na vrtiću smo izmijenili krov, kompletnu stolariju, izradili  termo fasadu, uredili ulazni plato, novu kotlovnicu te izgradili dodatak vrtića koji  nam je omogućio upis još jedne vrtićke grupe te je sad kapacitet 150 djece. Ukupna cijena radova na kraju je bila 6.5 milijuna kuna, a vrijednost cijelog projekta je oko sedam milijuna kuna kuna. Dio sredstava u maksimalnom iznosu od 4.9 milijuna kuna dobit ćemo putem mjere „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ od Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu. Ostatak novca pokrili smo kreditom koje ćemo slijedećih pet godina vraćati iz svojih sredstava“ – rekao nam je gradonačelnik Nikola Gospočić.

Ekonomska cijena vrtića poslije obnove i povećanja kapaciteta iznosi 2.000,00 kuna od čega Grad financira 60% cijene odnosno 1.200,00 za prvo dijete, 1.400,00 za drugo dijete iz obitelji, a za treće dijete roditelji su potpuno oslobođeni plaćanja. Iako je kapacitet vrtića povećan, on i dalje nije dovoljan za sve potrebe Grada Donja Stubica te stubički mališani pohađaju i druge susjedne vrtiće u kojima Grad također roditeljima financira dio ekonomske cijene. U vrtiću je zaposleno tridesetak djelatnika, uključujući 18 odgajateljica, logopeda, zdravstvenoga djelatnika i psihologa. Vrtić je opremljen ormarićima za dječju garderobu, a uređena su i dva sanitarna čvora. Pored toga, tijekom  2019. godine izgrađeno je i osam novih dječjih igrališta za predškolce, vrijednih pola milijuna kuna.

Klanjec: Izgradili jedan od najmodernijih vrtića u zemlji, u predškolsko obrazovanje uveli STEM program i radionicu zdrave prehrane

U Klanjcu, koji je tijekom 2019. iz proračuna izdvojio 25,14% sredstava za predškolski odgoj, izgrađen je jedan od najsuvremenijih dječjih vrtića u Hrvatskoj, arhitektonski i tehnički iznad standarda, opremljen dizalicom topline za grijanje i hlađenje što ga čini jednim od ukupno tri takva vrtića u Hrvatskoj , a jednako kvalitetna će, kako naglašavaju u klanječkoj gradskoj upravi,  biti i oprema te igračke za djecu. Vrtić je vrijedan oko 11 milijuna kuna  od čega bespovratna EU sredstva pokrivaju 7,4 milijuna kuna te je riječ o najvećoj gradskoj investiciji čijim ostvarenjem će se riješiti liste čekanja i pokrenuti jaslička skupina koju Klanjec dosad nije imao.

Radove na proširenju ceste financira Grad Klanjec i to u vrijednosti nešto većoj od 116 tisuća kuna, a izvode se prvenstveno zbog sigurnosti polaznika vrtića te kako bi se roditeljima, ali i stanarima stambene zgrade u istoj ulici, omogućio nesmetan dolazak i odlazak automobilima u jutarnjim i popodnevnim satima, odnosno u vrijeme kada se djecu dovozi i odvozi iz vrtića.

Osim novog vrtića, Grad je, kroz EU program ,  na postojećem vrtiću uredio krovište te uložio u opremu za što je utrošeno oko 314 tisuća kuna

 Grad također sudjeluje u plaćanju  vrtića  za mališane koji pohađaju klanječki vrtić, ali i za one koji idu u okolne vrtiće s tim što roditelji plaćaju 40, a grad 60 posto cijene, za drugo dijete u vrtiću iznos se umanjuje za 20 posto, dok je za treće dijete vrtić besplatan. Tijekom pandemije korona virusa roditelji su u potpunosti bili oslobođeni plaćanja vrtića.

Još jedan projekt kojim grad pridonosi uspješnoj pronatalitetnoj politici jest „Popodne u vrtiću“ kojim je uvedeno poslijepodnevno radno vrijeme, nerijetko od nasušne potrebe zaposlenim roditeljima, naročito onima bez dostupnog baka/djed servisa. Njime je vrtić produljio radno vrijeme do 19 sati, zaposlio još jednog odgojitelja na pola radnog vremena i kuharicu na dodatna 2 sata. Projekt uključuje i STEM program te program kulinarske radionice zdrave prehrane za djecu kao i nabavu potrebne opreme. Ukupna vrijednost projekta je oko 1,2 milijuna kuna, a u potpunosti je financiran iz EU fonda. Nabrojanom se može dodati i otvaranje logopedskog kabineta čiji rad sufinanciraju Grad Klanjec i Općina Veliko Trgovišće, a što je od velikog značaja za roditelje koji su na taj način izbjegli višemjesečno čekanje u drugim ustanovama, za što Grad godišnje izdvaja 75.000,00 kn.

Novi Marof: Rekonstruirali vrtić, proširili kapacitete, unaprijedili kvalitetu usluge

Udio izdvajanja Grada Novog Marofa za predškolsko obrazovanje u proračunu za prošlu godinu iznosi visokih 27,90 % što ga smješta na četvrto mjesto od deset najboljih gradova po visini udjela.

Grad Novi Marof u listopadu ove godine završio je s rekonstrukcijom Dječjeg vrtića čija ukupna vrijednost iznosi 7,8 milijuna kuna, od čega EU sredstva pokrivaju 6,7 milijuna kuna. Proširenjem i uređenjem vrtića povećali su se postojeći kapaciteti te će se unaprijediti kvaliteta usluge jer su se stvorili infrastrukturni i pedagoški uvjeti za izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja za dodatnih 80-oro djece u odnosu na ranije mogućnosti.

U vrtiću će se zaposliti još osam odgojitelja, stručni suradnik i dvoje djelatnika tehničke službe. Ekonomska cijena vrtića iznosi  1.377 kn mjesečno po djetetu. Na temelju prihoda po članu obitelji određuje se iznos participacije koju plaćaju roditelji, a preostali iznos plaća Grad Novi Marof iz svog Proračuna.

Za vrijeme prekida rada vrtića uslijed pandemije, Grad Novi sufinancirao je troškove vrtića u istom iznosu kao kad je Vrtić radio u punom kapacitetu. Osim toga, Grad je sufinanciranje troškova vrtića zadržao i u privatnim vrtićima.

U suradnji sa Školom stranih jezika Žiger iz Varaždina od rujna 2019. do 13.06.2020. godine u vrtiću se provodio  program ranog učenja stranog jezika (engleski) kojeg je pohađalo 16 djece.

U Vrtiću su tijekom pedagoške godine 2019./2020. organizirane različite edukacije, radionice i posjeti od onih koje su  djecu podučavale pravilnom ponašanju na prometnicama, pravilnoj prehrani, važnosti meda, ekologiji i slično.

Karlovac: U 2019. godini povećali ulaganje u predškolsko obrazovanje za 20,1 milijun kuna, izjednačili participaciju i u sufinanciranju cijene vrtića drugih osnivača

Gledajući trend povećanja sredstava za predškolsko obrazovanje, Karlovac je na prvom mjestu. U odnosu na godinu ranije, u 2019. je za predškolski odgoj izdvojio čak 20,1 milijun kuna više, točnije uložio je ukupno 48,7 milijuna kuna.

„Gradu Karlovcu jedan od najbitnijih ciljeva jest briga za djecu, odnosno osiguranje uvjeta za optimalan djetetov razvoj i pružanje pomoći roditeljima u brizi za sigurnost i odgoj djece. Stoga smo ozbiljno i vrlo sustavno prionuli rješavanju problema stanja odgojno obrazovnih objekata i nedostatku smještajnih kapaciteta u posljednjih desetak godina. Tako je od  2007. godine u uređenje, izgradnju i rekonstrukciju karlovačkih vrtića uloženo više od 100 milijuna kuna što je povećalo smještajne kapacitete, poboljšalo standard boravka i rada s djecom, a dodatno je zaposleno 25 novih djelatnika. Iako i danas Karlovcu nedostaje još kapaciteta za smještaj djece u vrtiće, taj je broj neusporedivo manji i lista čekanja svedena je na minimum, a u planu je izgradnja još jednog novog vrtića kako bi sva karlovačka djeca imala svoje mjesto u vrtiću, a njihovi roditelji bezbrižno mogli konkurirati na tržištu rada ili obavljati svoje poslovne obaveze.

Ovakav pristup osnova je kvalitetne demografske politike koju nadopunjujemo i nizom dodatnih odgojnih programa poput produženog radnog vremena, smjenskog rada, rane intervencije, koturanja, bicikliranja, tenisa, plivanja, medijske pismenost i terapijskog jahanja.

Sve navedeno nadopunili smo i adekvatnim troškovima smještaja djece u vrtiću koji idu u prilog roditeljima s više djece. Grad Karlovac sufinancira i program predškolskog odgoja, a karlovački roditelji svoje mališane vrlo jednostavno u vrtić mogu upisati putem digitalne platforme. Grad Karlovac ima dugu tradiciju titule Grada prijatelja djece, već je 13 godina s ponosom nosi, što se doslovno može vidjeti i na svakom koraku’, ističe gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

 Grad je ušao u kreditno zaduženje za izgradnju  novih objekata i obnovu postojećih vrtića, istovremeno osiguravajući sredstva za plaće djelatnika zaposlene u vrtićima kao i samo financiranje svih devet vrtićkih objekata.  Grad Karlovac izjednačio je plaću zaposlenih u vrtićima s plaćom zaposlenika u osnovnim školama, a za ostala materijalna prava (regres, božićnica, uskrsnica) uvijek je našao način osigurati sredstva i onda kada ih zaposlenici u školama nisu imali. Kada je Vlada Republike Hrvatske potpisala Sporazum o osnovici za plaće u javnim službama kojim se osnovica za plaće u javnim službama povećala za 3% i nadalje dodatno za 2%, Grad Karlovac je pratio situaciju i povećao plaću  djelatnicima u predškolskim ustanovama, dok se osnovica ostalim proračunskim korisnicima (djelatnici Grada i ostalih gradskih ustanova) nije povećavala.

U želji da što više djece u gradu Karlovcu bude uključeno u predškolski sustav, donesena je odluka o sufinanciranju redovitog programa predškolskog odgoja na području grada Karlovca u dječjim vrtićima kojima osnivač nije Grad Karlovac (privatni vrtići) čiji roditelji imaju prebivalište na području grada Karlovca. Grad Karlovac je tako izjednačio participaciju u cijeni sufinanciranja vrtića kojima je osnivač Grad Karlovac i privatnih vrtića koji provode 10-satni redovni rad. Novi vrtić Grabrik je na Natječaju za najljepši vrtić, kojeg je krajem prošle godine organizirao naš portal, uvjerljivo osvojio drugo mjesto po odabiru  građana.

Split: U predškolski odgoj uložili 123,4 milijuna kuna, stvorili potpuno nove kapacitete i osigurali 100 dodatnih mjesta za mališane  

Split je u 2019. u predškolsko obrazovanje uložio 123,4 milijuna kuna, što je za 19,4 milijuna kuna više nego u godini ranije te se na ljestvici top deset gradova nalazi na drugom mjestu prema trendu povećanja sredstava.

Splitska gradska uprava, na čelu s Androm Krstulovićem Oparom, prihvatila se rješavanja problema nedostatnog smještaja u vrtićima te je kupnjom, uređenjem i opremanjem vrtića na Kili  stvorila prve potpuno nove kapacitete u Splitu nakon gotovo 10 godina. Dograđen je i vrtić Ružmarin na Trsteniku, vrijedan 23 milijuna kuna, a ta velika investicija osigurat će i 100 novih mjesta u vrtićima. U posljednje tri godine u vrtićku infrastrukturu uloženo je oko 40 milijuna kuna, a osim dogradnje DV „Ružmarin“ i kupnje prostora na Kili, koji je u međuvremenu i potpuno opremljen te se u njega smjestilo dvije jasličke i dvije vrtićke skupine, odvija se i redovno ulaganje u poboljšanje postojeće infrastrukture kao i energetske obnove vrtića „Morski konjic“ u Slatinama i DV „Latica“ na Sućidru.

Nadalje, Grad je donio i Odluku o načinu i uvjetima sufinanciranja programa dječjih vrtića u vlasništvu fizičkih osoba, udruga i vjerskih zajednica na području grada Splita, a kojom se izjednačila cijena gradskih i privatnih vrtića odnosno roditelji čija djeca pohađaju gradski vrtić sudjeluju jednako u cijeni redovnog programa kao i roditelji djece koja pohađaju privatni vrtić.

Uz navedeno, roditeljima s više djece upisane u vrtić, neovisno o vlasniku ustanove, umanjuje se sudjelovanje u cijeni programa. Za izjednačavanje cijena programa Grad Split je izdvojio ove godine 26 milijuna kuna.

Grad Split, uz dvije vrtićke ustanove, uspješno realizira i dva europska projekta vrijedna 28 milijuna kuna, a koji omogućavaju podpodnevnu smjenu u gradskim vrtićima te zapošljavaju 80 odgajatelja i stručnog kadra. Kako bi se taj uspješni model smjene nastavio i nakon isteka projekata, pripremaju se nove prijave koje će biti spremne u trenutku otvaranja novog poziva za financiranje.

Pleternica: Dogradili vrtić, kreću u gradnju novog, a u planu je i izgradnja bazena za vrtićku i školsku djecu

Prema podacima Ministarstva financija, Pleternica je u 2019. uložila oko 9,3 milijuna kuna više u predškolski odgoj nego u 2018. te se prema povećanju uloženih sredstava nalazi među deset najboljih gradova.

Budući je Pleternica jedan od rijetkih gradova u kojima raste broj rođenih, stvara se i potreba za novim vrtićima pa je tako nedavno dograđen i DV Tratinčica, a kreće se i u gradnju novog vrtića u Kuzmici.

„Kuzmica je na prometnici Pleternica-Požega, a kako brojni roditelji rade upravo u Požegi logika je nalagala da se gradi upravo tu“ – pojasnila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić

 Dječji vrtić Tratinčica nedavno je dograđen za dodatnih 5 skupnih soba s garderobama i sanitarnim čvorovima koje zadovoljavaju kapacitet za smještaj stotinu djece. U dograđenom prostoru od ukupno 576m²  korisne površine  osim dodatnih skupnih soba za djecu nalaze se i prostorije za odgojno-obrazovne djelatnike.. Dogradnja vrtića, a time i povećanje odgojno-obrazovnih skupina u vrtiću ima brojne pozitivne efekte posebno na mlade obitelji, ali i nezaposlene jer projekt doprinosi stvaranju novih radnih mjesta i to izravno budući  će biti potrebno zapošljavanje odgojitelja za nove odgojno-obrazovne skupine. Trenutno su u vrtiću 11 odgojno-obrazovnih skupina s oko 250 djece plus njih 60 koja će pohađati program predškole. Gradonačelnica uz vrtić planira i dograditi zatvoreni bazen za školu plivanja kojeg bi koristila vrtićka i školska djeca do 4. razreda, kao i djeca s posebnim potrebama za rehabilitaciju.

‘To će biti prvi takav bazen u našoj županiji i vjerujemo da će ga koristiti sva djeca s lokalnog područja jer danas naša djeca u školu plivanja putuju u Orahovicu“ – rekla je gradonačelnica Jozić.

Zadar: Uspostavili jedan od najboljih sustava financiranja vrtića drugih osnivača, daju kontinuiranu podršku ranoj intervenciji za djecu s poteškoćama u razvoju

 U odnosu na 2018. godinu, Zadar je u 2019. godini povećao sredstva za predškolski odgoj za 8.527.132,00 kuna što ga, promatrajući trend, čini jednim od top deset gradova.

Na području Grada Zadra predškolski odgoj i obrazovanje provode se u tri ustanove kojima je osnivač Grad Zadar (Dječji vrtić Radost, Dječji vrtić Sunce i Dječji vrtić Latica) te u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja drugih osnivača. Za financiranje  rada vrtića kojima je Grad Zadar osnivač, i to za DV Radost i DV Sunce, osiguran je iznos od 30.400.770,00 kuna. Odlukom Gradonačelnika od rujna 2017. godine participacija roditelja za smještaj djece u vrtiće Grada Zadra iznosi 600 kuna za prvo dijete u predškolskoj ustanovi, 300 kuna za drugo dijete, dok je za treće i svako sljedeće dijete boravak u predškolskoj ustanovi besplatan. Za obitelji koje imaju četvero ili više djece osiguran je besplatan vrtić bez obzira koliko djece pohađa predškolsku ustanovu.

Početkom 2020. godine otvoren je novi područni objekt DV Radost, s dvije skupine vrtićkog uzrasta (Višnjik II). U planu je i rekonstrukciji PO Pčelica čime će se osigurati prostorni uvjeti za rad 8 odgojno-obrazovnih skupina, a ista situacija je i s PO Višnjik. Nedavno su iznova potpisani ugovori s 22 vrtića drugih osnivača čime se nastavlja 11 godina star model sufinanciranje rada vrtića drugih osnivača. Vrtići drugih osnivača okupljaju gotovo 1.400 djece u 66 odgojno-obrazovnih skupina. Dodatni doprinos unapređenju i razvoju vrtića drugih osnivača Grad Zadar daje kroz preuzimanje financiranja rada peteročlanog stručnog tima koji je pretpostavka za  kvalitetniju provedbu programa predškolskog odgoja i obrazovanja. Odlukom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 3. siječnja 2019. godine projektni prijedlog Grada Zadra pod nazivom Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja odabran je za financiranje. Projekt izravno doprinosi usklađenju obiteljskih i poslovnih obveza roditelja. Partnerski vrtići će kroz ovaj projekt unaprijediti svoj rad organiziranjem produljenog boravka i smjenskog rada, sudjelovanjem na brojnim edukacijama te verifikacijama novih odgojno-obrazovnih programa poput Odgoja za održivi razvoj, Montessori programa, senzorne integracije, ranog učenja engleskog jezika i drugih. Ove je godine ostalo neupisano oko stotinjak djece, što će se riješiti. Dječji vrtić „Latica“ preselit će se u Mocire te će u objektu, gdje su djeca sada, biti oformljene nove četiri odgojne skupine za novu djecu.

 -Malo koji grad se može pohvaliti pokrivenošću i sistemom financiranja vrtića dugih osnivača poput našeg, ove je godine u zadarske vrtiće upisano ukupno 2.770 mališana. Vrtići drugih osnivača okupljaju gotovo 1.400 djece u 66 odgojno-obrazovnih skupina. Participacija roditelja jednaka je onoj u gradskim vrtićima, od 2017. iznosi 600kn za prvo dijete, 300kn za drugo dijete dok je za treće dijete besplatno. Također, Grad Zadar financira plaću za 132 odgojitelja i subvenciju od 2000 kuna po odgojno-obrazovnoj skupini, što pokazuje koliko Grad ulaže u razvoj i podizanje standarda predškolskog odgoja- istaknuo je gradonačelnik Zadra, Branko Dukić.

 U sklopu Poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA I.“, Grad Zadar dobio je sredstva za projekt  „PRRI – podrška razvoju rane intervencije na području grada Zadra i Zadarske županije“. Riječ je o projektu kojim se nastoji povećati uključenost u društvo djece s teškoćama u razvoju i njihovih članova obitelji. Predviđena je uspostava mobilnog tima Kabineta za ranu intervenciju koji će vrtićima stavljati na raspolaganje stručne kapacitete za rad s djecom s razvojnim rizicima, odnosno teškoćama. Također, ojačat će se kapaciteti stručnjaka kroz radionice, edukacije i  umrežavanje s domaćim i međunarodnim stručnjacima. Vrijednost projekta je 1.450.470, 96 HRK.

Valpovo: Učetverostručili izdvajanja za vrtiće i upravo otvorili novouređeni predškolski objekt u Ladimirevcima 

Grad Valpovo u 2019. godini povećao je izdvajanja za predškolsko obrazovanje za 152, 21%  u usporedbi s godinom ranije. Naše lanjske analize pokazuju kako ovaj grad bilježi i veći broj upisanih prvašića što sugerira bolju demografsku sliku kao i mogući povratak iseljenog stanovništva.

„Drago mi je da se neki vraćaju. Vraćaju se s obiteljima i žele tu graditi budućnost. Nadam se da smo mi u Gradskoj upravi barem jednim malim dijelom tome doprinijeli. Da pomognemo svakom roditelju. Pa smo tako učetvorostručili izdvajanja za vrtiće. Ekonomska cijena gradskog vrtića je 1400 kuna, mi plaćamo od tog iznosa gotovo 1.100 kuna, a za privatni oko 700 kuna za svako dijete. Iznos od 500 kuna izdvajamo za roditelje koju djecu nisu mogli upisati u vrtić. Izdvajaju se i sredstva za djecu upisana u vrtiće drugih jedinica lokalne samouprave“ – rekao nam je gradonačelnik Valpova, Matko Šutalo.

Nedavno svečano otvoren,  jučer je upravo otpočeo s radom dječji vrtić u Ladimirevcima. Ovim projektom je izvršena rekonstrukcija, dogradnja i prenamjena zgrade stare škole u Područni dječji vrtić te je nabavljen namještaj, opremljena kuhinja, nabavljena uredska i ostala potrebna oprema, uređen okoliš u dvorištu za potrebe rada s djecom. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.473.336,97 kn, a na ovom projektu radio je Valpovački poduzetnički centar zajedno s Lokalnom razvojnom agencijom i upravnim odjelima Grada. Ukoliko proračunska sredstva dozvole, Grad Valpovo planira uvesti i sufinanciranje troškova prijevoza do vrtića.

Čazma: Gotovo utrostručili izdvajanja za predškolsko obrazovanje i dogradili te obnovili vrtić vrijedan 6,3 milijuna kuna 

Prema podacima Ministarstva financija, Grad Čazma u 2019. godini povećao je izdvajanja za predškolsko obrazovanje za 284,81 % u odnosu na godinu ranije. 

Gradonačelnik Dinko Pirak ističe kako se trude opravdati titulu grada prijatelja djece koju nose već 11 godina. 

‘Prošle godine provedena je dogradnja i obnova čazmanskog dječjeg vrtića, vrijedna 6,3 milijuna kuna, financirana iz europskog fonda. U naš vrtić ulagali smo već više puta tijekom godina, međutim, ovo je najsveobuhvatniji zahvat do sada. Riječ je o velikom projektu, najvećem nakon Čazme Nature, koji značajno doprinosi poboljšanju standarda i kvalitete usluge i rada u toj ustanovi. Tim zahvatom povećani su smještajni kapaciteti vrtića za 50-ero djece te su zaposleni novi djelatnici“ – pojasnio je gradonačelnik Pirak.

U vrtiću se provodi i europski projekt „Za čazmanske mališane zajedno“, kojim je omogućen boravak u vrtiću djeci čiji roditelji rade u popodnevnoj smjeni te zahvaljujući kojemu je također zaposleno nekoliko odgajatelja i stručnih suradnika. Cijena za korisnike vrtića nije se mijenjala već više od 10 godina, a iz proračuna Grada Čazme financira se više od dvije trećine ekonomske cijene po polazniku.

(Vedrana Humski)