Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna bespovratnih EU kuna za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, krenula je druga faza projekta u kojoj je dosad dodijeljeno gotovo 190 milijuna kuna

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u petak je objavilo i drugu odluku o financiranju u nastavku projekta unaprjeđenja rada vrtića. Ovom odlukom sredstva su odobrena za 34 projekta ukupne vrijednosti 79,1 milijun kuna.

Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna bespovratnih EU kuna za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, krenula je druga faza projekta kroz koju će se, također podijeliti 300 milijuna kuna.

Prvom odlukom o financiranju, u listopadu, odobreno je 45 projekata vrijednih 105,8 milijuna kuna, a novom odlukom sredstva su, kao što je navedeno, odobrena za 33 projekta ukupne vrijednosti 79,1 milijun kuna.

Kao i u prošloj odluci, najviše sredstava i ovaj su put ostvarili sami vrtići – njih 25, dio u partnerstvu sa svojim gradovima ili općinama. Rekorder po odobrenom iznosu – 5,9 milijuna kuna, ponovo je splitski vrtić. U prošloj odluci najviše sredstava – 5,6 milijuna kuna ostvario je splitski vrtić Čarobni pianino, a ovaj put sa oko 300 tisuća kuna više to je DV Cvit mediterana, u partnerstvu s Gradom Splitom. Upravo ova dva vrtića su među rekorderima po povučenim sredstvima u prvoj fazi projekta – Čarobni pianino je u prvoj fazi projekta osigurao čak 14,7 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za unaprjeđenje svog rada – produžili su radno vrijeme, uveli nove programe, zaposlili i educirali odgojitelje, uveli posebne programe integracije djece s poteškoćama…, a Cvit mediterana 13,9 milijuna kuna.

Što se samih gradova tiče, u ovoj odluci sredstva su dobili Grad Mursko Središće, koji je u partnerstvu sa Općinom Mala subotica i dva dječja vrtića ostvario 4,46 milijuna kuna, Grad Ploče zajedno sa svojim vrtićem dobio je 1,9 milijun kuna, Grad Vrgorac i njegov vrtić dobili su 1,8 milijun kuna, Grad Daruvar i njegov vrtić 1,5 milijun kuna, te Grad Beli Manastir i njegov vrtić nešto više od milijun kuna.

Uz Grad Split, kao partneri u projektima svojih vrtića ovom odlukom sredstva su ostvarili Solin, Makarska, Sveta Nedelja, Pleternica, Pazin i Oroslavje. 

U prošloj odluci, podsjetimo, većina dobitnika također su bili sami  vrtići, uglavnom iz Splita i Zagreba, te općine. Od gradova, prvi su sredstva dobili Grad Gospić i Grad Lepoglava, i koji su ostvarili oko milijun kuna za poboljšanje rada svojih vrtića. Četiri su, pak, grada partneri svojim vrtićima – Grad Skradin, Grad Split, Belišće i Knin.

Podsjetimo, u prvoj fazi ovog super popularnog projekta sredstva je osiguralo 19 gradova koji su za svoje vrtiće ukupno povukli nešto preko 144 milijuna kuna, te 35 vrtića koji su samostalno, ili u partnerstvu sa osnivačima, povukli oko 141 milijun kuna. Preostalih 33,5 milijuna kuna povukle su, pak, za svoje vrtiće općine.

Najuspješniji gradovi bili su Zadar sa povučenih 14,2 milijuna kuna i Dubrovnik sa 14 milijuna kuna. Grad Split je u suradnji sa svojim vrtićem Cvit Mediterana povukao 13,9 milijuna kuna, Bjelovar 13,8 milijuna, Solin 13,5 milijuna a Mursko  Središće 13,1 milijun kuna.

U top 10 najuspješnijih gradova ovoga projekta su još Grad Prelog, Karlovac, Metković i Vrgorac.

Što se tiče sredstava koje su osigurali sami vrtići, najuspješniji su se – već smo naveli –  pokazali oni splitski. Samo dva vrtića – Čarobni pianino i Radost, povukla su preko 28 milijuna kuna. (M.P.D.)