Grad Cres je u 2021. godini povukao gotovo 3,3 tisuće kuna po stanovniku iz europskih fondova, pokazala je naša analiza o najboljim gradovima po povučenim EU sredstvima. Dograđen je i adaptiran vrtić, izgrađeno sportsko igralište na otvorenom, sanirano i zatvoreno odlagalište otpada, rekonstruirana mreža povijesnih putova,  do sljedeće godine završit će projekt postavljanja solarnih elektrana za javne zgrade, a priprema za digitalizaciju pametnih rješenja u okolišu i izgradnju dječjeg igrališta  u sklopu vrtića. 

Projekt „Izgradnja sportskog igrališta fitness/street workout parka Cres“ financiran je kroz natječaj LAG-a „Kvarnerski otoci“, a izgrađeno je sportsko igralište/vježbalište na otvorenom s kompletom od sedam sprava na lokaciji na kojoj se i prije nalazilo vježbalište na otvorenom na Lungomaru sv. Mikule. Dovršen je projekt dogradnje i adaptacije Dječjeg vrtića „Girice“ ukupne vrijednosti 3,4 milijuna kuna od čega se 1,3 milijuna sufinanciralo iz Programa ruralnog razvoja RH.

Nakon izgradnje pretovarne stanice i reciklažnog dvorišta uspješno je zaključen i europski projekt sanacije i zatvaranja dotadašnjeg odlagališta otpada Pržići ukupno vrijedan gotovo 11 milijuna kuna koji je sufinanciran iz Kohezijskog fonda s nešto manje od 9 milijuna kuna.

Projektu „Čiste plaže“ cilj je bio utvrditi porijeklo i količine plutajućeg morskog otpada, prvenstveno mikroplastike.

Grad Cres kao nositelj projekta i Mali Lošinj kao partner dobili su gotovo pola milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za projekt „Čuvajmo zdravlje otočana”.

Projektom VALUE (EnVironmental And cuLtUral hEritage development – Razvoj prirodne i kulturne baštine), koji je proveden provodi u sklopu prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2014-2020, Grad Cres je uspješno rekonstruirao 70-ak km dugu mrežu povijesnih putova naslonjenu na transverzalu koja se proteže od rta Jablanac na sjeveru otoka do grada Cresa. Ukupna vrijednost VALUE projekta je oko 3,2 milijuna eura, od čega Europska unija sufinancirala 85%, tj. 2,7 milijuna.

– Dosadašnji rezultati u korištenju europskih sredstava pokazuju što možemo i znamo, a nastojat ćemo i dalje koristiti prilike koje nam nude europski fondovi za realizaciju naših planiranih projekata. U tome nam veliku pomoć pruža naša Otočna razvojna agencija OTRA, rekao je gradonačelnik Marin Gregorović i najavio buduće projekte.

– Grad Cres jedan je od partnera u projektu “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” koji će do proljeća 2024. osigurati ugradnju 1 MW solarnih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Poreča, Pule, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada. Planira se i prijava na natječaj LAG-a Kvarnerski otoci kako bi se osiguralo 100.000 eura za izgradnju dječjeg igrališta u sklopu Dječjeg vrtića Girice, a priprema se Grad i za sufinanciranje digitalizacije pametnih rješenja u okolišu, mobilnosti i upravi, najavio je gradonačelnik Gregorović. (L.K.)