S obzirom na to da veliki dio građana nije ozbiljno shvatio niti se pridržava uputa o socijalnoj distanci, pa su proteklih dana parkovi i dječja igrališta postala mjesta druženja i obiteljskog okupljanja, gradovi su u petak počeli donositi odluke o privremenom zatvaranju i zabrani korištenja dječjih igrališta.

Među prvima su to objavili Grad Opatija i Grad Pula koji je, uz dječja, zabranio i korištenje vanjskih sportskih igrališta. Mjeru će operativno provesti trgovačko društvo Castrum Pula 97 d.o.o. koje i inače vodi brigu o održavanju svih dječjih igrališta na području Pule dok će komunalni redari obilaziti igrališta i kontrolirati pridržavanje ove preventivne mjere.

„I ovim putem apeliramo na građane da se pridržavaju svih mjera i naputaka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a posebno pozivamo roditelje da ne puštaju djecu da se okupljaju i zajednički druže već da im privremeno ograniče društvene kontakte, kako bismo svi zajedno pridonijeli uspješnijoj borbi protiv pandemije COVID-a19,“ istaknuo je direktor Castruma Pula 97 d.o.o. Aleksandar Matić.

Stožer Civilne zašite Grada Zadra donio je odluku o zatvaranju svih sportskih i dječjih igrališta na području Grada Zadra, zbog onemogućavanja međusobnog bliskog socijalnog  kontakta, a sukladno preporuci o nužnom razmaku između dvije ili više osoba i onemogućavanja okupljanja više osoba na istom mjestu.

– Molimo građane da se pridržavaju ove odluke i dnevne aktivnosti djece na otvorenom organiziraju poštujući preporuke o socijalnom kontaktu. Također, molimo i sve građane da svoje rekreativne aktivnosti obavljaju na isti način – napominju iz uprave.

Stožer Civilne zaštite Grada Velike Gorice donio je odluku o zabrani korištenja svih kombiniranih sportskih igrališta, ali i dječjih igrališta na području grada. Iz stožera apeliraju na roditelje da vode računa da im se djeca ne okupljaju u većim skupinama već da vrijeme provode vani u šetnjama, bicikliranju i drugim aktivnostima korisnim za psihofizičko zdravlje.

Grad Ivanić-Grad pozvao je roditelje da upoznaju svoju djecu s razlozima zbog kojih će se dječja igrališta privremeno zatvoriti te da ih sa svoje strane stalno upućuju da se pridržavaju propisane mjere.

Zabranu korištenja dječjih igrališta donio je i Grad Zlatar i Grad Supetar.

Na području Grada Poreča, privremeno će se zabraniti korištenje svih dječjih igrališta. Na igralištima su u tu svrhu istaknute obavijesti o zabrani korištenja Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, a komunalni redari će obilaziti igrališta i kontrolirati pridržavanje ove preventivne mjere. Osim dječjih igrališta, već ranije iz istog razloga zabranjeno je korištenje polivalentnih igrališta i drugih sadržaja (fitness sprave i slični sadržaji) na otvorenom na javnim površinama na području Grada Poreča-Parenzo, te je i javna rasvjeta isključena na istima.

I u Zagrebu su u petak krenula zatvaranja dječjih igrališta. ‘Sve naše službe su mobilizirane, nakon tih znakova i zatvaranja igrališta imat ćemo ophodnje.’ – rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević.

U Bjelovaru su trakama ograđena sva dječja igrališta i tako zatvorena za okupljanja i igru. Jedan je to od naputaka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske prema gradskim, ali i općinskim stožerima, kako bi se onemogućio bliski kontakt među djecom.

Igrališta su zatvorena i u Ludbregu, Dubrovniku i Splitu. (P.B./L.K.)