U našem velikom izboru za Najbolji grad, kojega četvrtu godinu zaredom organiziramo u suradnji s Jutarnjim listom i agencijom Ipsos, ove smo godine uveli novu kategoriju – Najveći napredak. Nagrada za najveći napredak u kvaliteti života izračunata je tako da je uspoređen poredak u kategoriji kvaliteta života u 2020. godini u odnosu na poredak za istu tu kategoriju u sklopu prvog izbora najboljih hrvatskih gradova 2018. Onih pet gradova koji su ostvarili najveći napredak u poretku, ušli su u finale, a među njima je i – Grad Metković.

-Posebno mi je drago što se Metković našao među nominiranima za najbolji grad upravo u ovoj kategoriji jer oduvijek ističem kako je poboljšanje kvalitete života svih naših sugrađana prioritet u mome te radu mojega tima. Bez obzira koji grad pobijedio, biti među pet najboljih u Hrvatskoj svakako je potvrda kvalitetnoga rada i interakcije sa sugrađanima te velika motivacija za nastavak u istom smjeru – komentirao je gradonačelnik Dalibor Milan plasman u veliko finale tradicionalnog izbora koje je u Novom Vinodolskom na rasporedu u četvrtak, 21. listopada.

A on i njegova ekipa svoju viziju Metkovića počeli su graditi još prije četiri godine kada su osvojili prvi mandat i za cilj postavili da grad postane urbano središte koje će ostvariti sve potencijale svoga razvoja. Prepoznali su, ističu, ključne probleme, postavili prioritete i krenuli s ulaganjima koja bi, u konačnici, trebala rezultirati ostvarenju njihova ciljeva. Prioritet kojega su postavili svakako je i poboljšanje kvalitete života sugrađana na različitim razinama, na čemu su, dodaju nam, svakodnevno i kontinuirano radili. Projekti koje su proveli i mjere koje su poduzeli već sada su rezultirali ostvarenjem brojnih ciljeva te najvažnije – većoj kvaliteti života koju imaju građani Metkovića.

Trenutno se, ponajprije, provodi više velikih infrastrukturnih projekata. Aglomeracija Metkovića – kapitalan projekt je vrijedan gotovo 450 milijuna kuna, kod čega je 70 posto sufinanciran europskim sredstvima. Na njega je Metković desetljećima čekao, a rezultirat će konačnim rješenjem problema javne odvodnje na području grada. Metković je prvi grad u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji je za projekt aglomeracije dobio sredstva iz EU fondova.

Izgradnje ‘Dnevne bolnice u Metkoviću’ – projekt je čiji radovi napreduju planiranom dinamikom, završetak se očekuje u studenom, a čim završi opremanje, s radom počinju i specijalisti iz Opće bolnice Dubrovnik. Izgradnjom bolnice uvelike će se poboljšati kvaliteta zdravstvene zaštite, omogućit i specijalistički pregledi u područjima interne medicine, ginekologije, kirurgije, psihijatrije i pedijatrije, a vrlo važno je što će u sklopu Dnevne bolnice biti i otvoren Centar za djecu s poteškoćama u razvoju, odnosno centar za ranu intervenciju koji će omogućiti brže uspostavljanje dijagnoze, te samim time podići i kvalitetu liječenja!

Usporedno se preuređuje i Mala gradska tržnica – radovi su započeli proljetos, a po njihovom završetku, Mala tržnica dobit će potpuno novi i moderniji izgled, sastojat će se od zgrade tržnice i ulaznoga portala smještenog s južne strane prema Ulici Ivana Gundulića. Zgrada tržnice bit će jednoetažna (prizemlje), a arhitektonski moderno i funkcionalno će biti formirana od zatvorenog i otvorenog (natkrivenog) dijela.

Započela je i izgradnja infrastrukture Poslovne zone Dubravica, u sklopu čega će se izgraditi sustav prometnica s pratećom infrastrukturom te sami ulaz u Zonu sa županijske ceste, upoznaju nas iz Grada. Taj iznimno važan projekt, naglašavaju, mnogo će značiti u gospodarskom razvoju, privlačenju investitora i otvorenju novih radnih mjesta. Napravili su i velike korake u izgradnji sustava odvojenog prikupljanja otpada, po čemu su najuspješniji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Uskoro, najavljuju također, kreću s izgradnjom sortirnice i kompostane, ukupno vrijednih 32,5 milijuna kuna. Naposljetku, s ciljem rješavanja prometne problematike u protekle četiri godine rekonstruirali su nekoliko ulica i prometnica te u centru grada izgradili dva kružna toka…

Grad Metković posljednjih nekoliko godina uspješno prkosi svim negativnim trendovima i kad je demografija u pitanju – raste im broj rođene djece, vrtićanaca, školaraca, jedan su od tek sedam gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, pokazala je naša najnovija analiza podataka DZS-a.

Metković je apsolutni rekorder među gradovima po povećanju naknada za bebe u proteklom mandatu – u sklopu Programa mjera pronatalitetne politike sufinanciraju troškove obiteljima sa četvero i više djece, a izdvajanja za bebe su povećali za gotovo 20 puta.

U 2017. Grad Metković nije isplaćivao naknade za bebe osim za treće i četvrto, odnosno svako iduće dijete u obitelji, po 800 i 1.200 kuna. Nova gradska uprava uvela je naknade za bebe i za 1. i 2. dijete, te povećala postojeće pa su roditeljima od 1.siječnja 2018. počeli isplaćivati po 1.000 kuna za prvo, 1.200 za drugo, 1.400 za treće i po 2.000 za četvrto i svako iduće dijete u obitelji, a naknade su ponovo povećane prošle godine, pa mladi roditelji u Metkoviću danas dobivaju po 2.500 za prvo, 3.500 za drugo, 4.500 za treće, po 5.500 za četvrto i svako iduće dijete u obitelji, te za peto i svako sljedeće dijete 15.000 kuna. Proračunu u 2021. za bebe je osigurao povećanje od impozantnih – 1.829 posto u odnosu na iznos iz 2017.- odnosno sa 32.800 na 600 tisuća kuna.

Slična je priča i sa stipendijama – tu povećanje u istom razdoblju iznosi 724,64 posto, ili konkretno u 2017. za studente je bilo isplaćeno 55.200 kuna, a ove godine se planira 400.000 kuna. Prije četiri godine Metković je dijelio i samo osam stipendija po 400 kuna mjesečno, a danas dijeli 34 mjesečne stipendije po 1.200 kuna, što je jedan od većih iznosa u RH. Imaju i kategoriju stipendija za studente s invaliditetom, pri čemu broj stipendija odgovara broju prijavljenih studenata. Među rijetkima su i koji dodjeljuju novčane nagrade najboljim učenicima za posebna postignuća, za što izdvajaju 30 tisuća kuna godišnje, a pokrivaju im i trošak dvije povratne karte ili 4 jednosmjerne do mjesta studiranja. Povećali su i broj korisnika prava na sufinanciranje prijevoza učenika.

Veliku olakšicu mladim obiteljima donijelo je i smanjenje učešća roditelja u cijeni vrtića. Još 2018. smanjili su cijenu za otprilike 20 posto, a kao rezultat su u odnosu na razdoblje prije četiri godine dobili stotinjak upisane djece više u pedagošku 2020./2021. Uz pojačan interes za upise u vrtić, pojavila se i potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima, pa su se nakon adaptacije boravišnih prostorija i izgradnje sustava oborinske odvodnje na igralištu, u Središnjem dječjem vrtiću, odlučili na dogradnju DV ‘Radost’, te na uređenje Područnoga vrtića u prigradskom naselju Vid. Radovi na oba vrtića su u tijeku, a nakon njihova završetka riješit će se dugogodišnji problem liste čekanja.

Trudili su se osigurati i kvalitetan program u obrazovanju najmlađih. U tom pogledu, postali su jedan od vodećih gradova u zemlji po visini povučenih EU sredstava za unaprjeđenje rada vrtića. Uveli su niz novih programa, zaposlili 22 djelatnika i nabavili opremu u vrijednosti blizu 1.000.000 kuna. Nadalje, osim što je Grad Metković dodijelio znatna sredstva za opremanje školskih ustanova te time i povećanja standarda u obrazovanju, uveli su i različite olakšice učenicima osnovnih i srednjih škola. U 2018./2019. učenicima od 2. do 4. razreda osnovnih škola financirali su nabavku školskih udžbenika, a od prošle školske godine sufinanciraju nabavu školskoga pribora i dodatnog materijala, u iznosu od 300 kn po djetetu, za što su osigurali – 400.000 kuna.

Osim što su, u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom pokrenuli izgradnju Dnevne bolnice, 2019. po prvi put u povijesti grada, u Proračun su uveli stavku Ulaganje u poboljšanje zdravstvene zaštite građana Metkovića, za što su dosada izdvojili milijun i pol kuna. Sredstva su raspoređena Domu zdravlja Metković i Zavodu za hitnu medicinu (Ispostava Metković). U DZ Metković su financirali  kupnju inkubatora za hitan prijevoz vitalno ugrožene novorođenčadi i dojenčadi, hematološki analizator s potrebnim reagensima za potrebe dežurne ambulante i 2 CRP analizatora s testovima za potrebe pedijatrijskih ambulanti, a ZHM je iskoristio sredstva za kupnju novoga vozila. Maksimalno se trude i pomoći u rješavanju problema nedostatka liječnika i zdravstvenog osoblja, pa financiraju i smještaj voditelju medicinsko-biokemijskog laboratorija Doma zdravlja, a osigurali su i prijeko potrebnoga ginekologa, isplativši troškove specijalizacije Domu zdravlja Virovitica u iznosu od 300 tisuća kuna Osim toga, financiraju jednu specijalizaciju iz pulmologije, kazuju nam iz Grada Metkovića.

Isto tako, s ciljem smanjenja siromaštva i socijalne uključenosti proveli su tri važna europska projekta koji su rezultirali uključenjem u zajednicu ranjivih skupina. Projekt ‘Zaželi i ostvari’ za zadaću je imao osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena te potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika. U 24 mjeseca, na puno radno vrijeme zaposlili su 27 žena, koje su uglavnom brinule o starijima i nemoćnima. U sklopu projekta ‘Uključi se’ educirali su nezaposlene i osobe u nepovoljnom položaju za zanimanja knjigovođa te asistenta na EU projektima, a 20-ak pripadnika ranjivih skupina osposobili su za vođenje Agroturističkoga gospodarstva. Već treću godinu dijele božićnice, a od iduće godine će i uskrsnice, umirovljenicima s nižim primanjima.

Kontinuirano rade i na razvoju gospodarstva. U proteklom mandatu opet po prvi put u povijesti Grada uveli su dva nova programa – Program potpora poduzetnicima i Program potpora u poljoprivredi (po 500.000 kuna), u oba potpore dodjeljuju u nekoliko kategorija. Koncem 2019. ukinuli su porez na potrošnju u ugostiteljstvu, smanjili prirez porezu na dohodak s 10 na 8 posto te ukinuli plaćanje poreza na kuće za odmor, a osigurali su i da iznajmljivači u turizmu plaćaju najmanju zakonsku moguću stopu paušalnog poreza. Tijekom prvoga vala pandemije COVID-19, oslobodili su plaćanja komunalne naknade za razdoblje od travnja do lipnja 2020. sve djelatnosti koje su bile pogođene pandemijom i kojima je zbog potpunoga zatvaranja bio onemogućen rad. Dodijelili su i COVID potpore za 60 poduzetnika s najvećim padom prometa i to u iznosu od 500.000 kuna. Istodobno, započeli su s 12,8 milijuna kuna vrijednom izgradnjom infrastrukture u Poslovnoj zoni Dubravica za koju već imaju nekoliko pisama namjera potencijalnih investitora.

Kada je u pitanju rast gospodarstva i razvoj poduzetništva, planiraju povećanje izdvajanja sredstava za dodjelu potpora poduzetnicima, daljnja porezna rasterećenja i izgradnju Poduzetničkog inkubatora koji će poduzetnicima nuditi intelektualne i popratne poslovne usluge, ali i subvencionirani najam poslovnog prostora.  Naša nedavna analiza podataka Državnog zavoda za statistiku o zaposlenosti pokazala je da je Metković među gradovima koji su prošle godine zabilježili najveći porast zaposlenosti. Ukupni broj zaposlenih iznosio je 3.270 ili 195 na 1.000 stanovnika, a što je za čak 362 zaposlenika ili 12,45 posto više nego u 2019. kada je aktivnu radnu knjižicu imalo 2.908 Metkovčana čime se na nacionalnoj Top listi Metković našao na visokom 17. mjestu među 128 analiziranih gradova.

Izvrstan pozitivan rezultat u nimalo izvrsnoj godini za očuvanje likvidnosti tvrtki i naročito zadržavanje broja radnih mjesta, kamoli njihov porast, ne čudi s obzirom da su se odmah s pojavom korona krize navedenim pravovremenim i kvalitetnim mjerama u dolini Neretve čvrsto uhvatili s njom u koštac. Metković je u 2020. povećao je i udvostručio iznos potpora poduzetnicima, ali i gotovo utrostručio u odnosu na prije tri godine kada su za poduzetnike osigurali 380 tisuća kuna. Usvojen je i prijedlog o izradi Urbanističkoga plana uređenja Poslovne zone Meterizi i time povezanih izmjena i dopuna prostornoga plana što će u konačnici, omogućiti investicijska ulaganja na tome području i donijeti otvaranje novih 80-ak radnih mjesta.

Grad četvrtu godinu zaredom dijeli i potpore male vrijednosti za ulaganja u poljoprivredi, u 2021. ukupno 600 tisuća kuna, ili za 100 tisuća kuna više u odnosu na 2020. Iduće godine namjeravaju i povećati iznos sredstava koja dodjeljuju jer se mjera pokazala dobra i interes izniman. U prvoj godini provođenja mjera i programa potpore poljoprivrednicima, 2018., izdvojeno je 300 tisuća kuna, pretprošle godine iznos je povećan na 450 tisuća kuna, da bi lani dosegnuo pola milijuna. U  Metkoviću žele razviti i koncept virtualne tržnice putem koje će se proizvodi neretvanskih OPG-ova plasirati na udaljena tržišta.

Punim zamahom provode i projekt Lapidarija Narona vrijedan gotovo 44 milijuna kuna koji će prezentacijski, ali i u cijelosti zaokružiti muzeološki koncept vrijednoga povijesnog nalazišta. Nova zgrada, zamišljena kao niz objekata paviljonskog tipa, omogućit će i dodatne znanstvene studije i bogatiju ponudu turistima. Nakon skoro pola stoljeća, stigle su i nove stolice na katu kazališne dvorane Gradskog kulturnog središta.

Ulažu i u sport- pomoćno igralište Iza Vage uskoro dobiva umjetni travnjak koji će za treninge koristiti 350 sportaša svih uzrasnih kategorija iz NK Neretva i ŽNK Neretva, a za utakmice svi uzrasti, osim seniora. Na igralištu će biti pojačana i rasvjeta te zamijenjene klupe za rezervne igrače, a riječ je o najvećem ulaganje u nogometnu infrastrukturu  u zadnjih 50 godina. Za realizaciju projekta ukupne vrijednosti cca 2.500.000 kn zaslužni su HNS i Grad.  Projektom ‘HandbALL IN’ – započeli su inkluzivni sportski program za djecu s teškoćama, energetski su obnovili Gradsku sportsku dvoranu, a među projektima koje su realizirali u posljednjih godinu dana je i prva faza energetske obnove Boćarskoga doma gdje su zamijenjeni vanjski otvori i vrata, čime je postignuta značajna energetska ušteda.

Proračun za 2021. u iznosu od 89 milijuna kuna, trostruko je veći nego u 2017. i planira 53 milijuna kuna kapitalnih ulaganja. Grad Metković pozvao je sve zainteresirane građane da se svojim sugestijama, mišljenjima i prijedlozima aktivno uključe u kreiranje proračuna za iduću godinu, 2022.

-Našu viziju počeli smo graditi još prije četiri godine, a cilj nam je da Metković bude urbano središte koje njeguje svoje tradicijsko nasljeđe i koje ima potencijale rasta u različitim područjima. Ima i poziciju koja je idealna za razvoj selektivnih, ali i održivih oblika turizma. Također, ima i vrijedne ljude koji, uz podršku lokalne samouprave, žele ostati i raditi u svome gradu i zaista se veselim budućem razdoblju i svim projektima koji su pred nama – poručio je nedavno gradonačelnik Dalibor Milan. (Pero Livajić)