Grad Metković proteklih se godina etablirao kao jedan od gradova s izraženim ulaganjima u demografske mjerama i ulaganjima u najmlađe, a o iskoraku kojega su na ovom planu napravili gradonačelnik Dalibor Milan i njegova gradska uprava najbolje govore brojke.

A brojke kažu da su naknade za bebe u protekle četiri godine povećane za više od 18 puta ili – 1.829 posto!

Kada su Milan i njegov tim 2017. preuzeli gradsku upravu Grad Metković nije isplaćivao naknade za bebe osim za treće i četvrto, odnosno svako iduće dijete u obitelji, po 800 i 1.200 kuna, te je za tu svrhu u proračunu izdvojeno 32.800 kuna.

U zadnjim danima 2017. nova gradska uprava uvela je naknade za bebe i za 1. i 2. dijete, te povećala postojeće pa su tako roditeljima od 1.siječnja 2018. počeli isplaćivati po 1.000 kuna za prvo, 1.200 za drugo, 1.400 za treće i po 2.000 za četvrto i svako iduće dijete u obitelji. Naknade su ponovo povećane prošle godine, pa mladi roditelji u Metkoviću danas dobivaju po 2.500 za prvo, 3.500 za drugo, 4.500 za treće i po 5.500 za četvrto i svako iduće dijete u obitelji. U proračunu za ovu godinu za bebe je tako osigurano 600 tisuća kuna, što je povećanje od čak 1.829 posto u odnosu na 2017. godinu.

Slična je priča i sa stipendijama – u 2017. za studente je bilo isplaćeno 55.200 kuna, a ove godine za njih se planira 400.000 kuna pa imamo povećanje od 724,64 posto.

Prije četiri godine Grad Metković je, naime, dijelio samo osam stipendija od po 400 kuna mjesečno, a danas dijeli 34 stipendije od po 1.200 kuna mjesečno, što je jedan od većih iznosa u zemlji.

Uz stipendije, Grad Metković je jedan od još uvijek rijetkih koji dodjeljuje i novčane nagrade najboljim učenicima za posebna postignuća, za što izdvajaju 30 tisuća kuna godišnje, a pokrivaju im i trošak dvije povratne karte ili 4 jednosmjerne do mjesta studiranja.

Uz to, iako nisu osnivači, godišnje školama doniraju po 60 tisuća kuna za nabavu nove opreme.

Inače, prošli je tjedan gradonačelnik Milan potpisao ugovor za očetku radova na rekonstrukciji i dogradnji vrtića Radost vrijednu 4,9 milijuna kuna gradskih sredstava, čime će se riješiti problem nedostatka vrtićkih kapaciteta.

Kad je vrtić u pitanju, svakako treba istaknuti i da je Grad Metković jedan od najuspješnijih gradova u zemlji po povlačenju EU sredstava za unaprjeđenje rada vrtića – povukli su 6,1 milijun kuna i kroz ovaj projekt uveli produženo radno vrijeme, do 20 sati, te niz novih programa.

‘Djeca i mladi su naša budućnost, a mi smo od početka mandata imali jasan cilj – kontinuirano ćemo ulagati u poboljšanje kvalitete njihova te života njihovih roditelja i s godinama ćemo to ulaganje povećavati. Tako smo i napravili, a smatram da nam se naše demografske mjere vraćaju na najbolji mogući način. Naime, nakon četiri godine imamo situaciju da moramo odgovoriti na pojačane zahtjeve za korištenjem usluga naših vrtića. Naravno, rješenje smo pronašli, i to u adaptaciji triju boravišnih prostorija u Središnjem vrtiću te u dogradnji Dječjega vrtića ‘Radost’ na desnoj strani grada. Na taj način, s druge strane, ulažemo i u infrastrukturu pa će svako dijete u našemu gradu imati jednako, ali i kvalitetnije obrazovanje od najranije dobi. Slično smo razmišljali i kada su studenti u pitanju. Od grada koji je dijelio osam stipendija godišnje, došli smo do toga da smo grad koji se ističe u visini izdvajanja za studente. Osim toga, uveli smo i stipendije za djecu poginulih hrvatskih branitelja te za studente za invaliditetom, pri čemu broj stipendija odgovara broju prijavljenih studenata. Smatram da nakon četiri godine možemo biti zadovoljni, ali i da moramo nastaviti raditi u istome smjeru’, kaže gradonačelnik Dalibor Milan. (m.p.d.)