Ključna zanimljivost prošlih lokalnih izbora bio je boom nezavisnih kandidata koji su pobijedili i osvojili gradonačelničku poziciju u čak 18 gradova, šest više nego na izborima 2013. I dok i na ovim izborima očekujemo nastavak trenda jačanja ‘treće opcije’, kao jednu od zanimljivosti i novosti u odnosu na dosadašnje izbora za sad primjećujemo novu pojavu – kandidature zamjenika gradonačelnika koji će na izborima tražiti povjerenje građana za još četiri godine na čelu grada, no ovaj put na dužnosti gradonačelnika/ce.

Koliko je dosad poznato, na izbore 16. svibnja kao gradonačelnički kandidati izlazi desetak zamjenika i zamjenica gradonačelnika, a specifični su Davor Nađi koji sa pozicije zamjenika gradonačelnika Svete Nedelje kreće u ‘pohod’ na drugi grad, susjednu metropolu, te Hrvoje Kovač koji će se na izborima u Lepoglavi boriti protiv svog aktualnog šefa, gradonačelnika Marjana Škvarića. Protiv aktualnog gradonačelnika borit će se i njegova zamjenica Sanja Mrzljak Jovanović u Slatini, a zanimljivo je da je kandidatkinja za njezinu zamjenicu, dobiju li povjerenje građana, bivša gradonačelnica Slatine Ksenija Plantak. Ostali u utrku za čelnu poziciju u gradu ulaze u dogovoru i suradnji sa svojim sadašnjim šefovima. Elena Puh Belci, Marijo Ćaćić i Mile Herceg pokušat će osvojiti gradonačelnički mandat jer gradonačelnici Pule, Knina i Vrgorca na ove izbore izlaze kao kandidati za župane. Gradonačelnici Rijeke i Samobora među najdugovječnijima su u zemlji i odavno su već odlučili da će im ovo biti posljednji mandat, pa će ih na poziciji, potvrde li to birači, zamijeniti njihovi zamjenici Marko Filipović i Željko Stanec. Slično je i u Gradu Cresu gdje će umjesto Kristijana Jurjaka, koji je na čelu grada proveo 12 godina, na izbore njegov zamjenik Marin Gregorović. Na izbore, zbog afere i kaznenog postupka koji se protiv njega vodi, neće ponovo prvi čovjek Nove Gradiške Vinko Grgić, a povjerenje birača tražit će zato njegova zamjenica Ivana Trupina. Nakon što je, također zbog kaznenog progona, s funkcije morao otići prvi čovjek Velike Gorice, njegov zamjenik Krešimir Ačkar preuzeo je vođenje grada kao  v.d. gradonačelnika, i s te pozicije ide na izbore. Na izbore u Zagrebu ide, pak, zamjenica gradonačelnika  Jelena Vukičević Pavičić koja upravlja Zagrebom od smrti Milana Bandića.

Koliko će im dosadašnje djelovanje i rad na poziciji zamjenika gradonačelnika pomoći u kampanji, a koliko u obavljanju gradonačelničkog posla, dobiju li povjerenje građana i koji su im ključni ciljevi za mandat, dobiju li povjerenje građana?

Elena Puh Belci, Pula: Napravili smo puno, a u iduće četiri godine želim Pulu pozicionirati kao jedan od najnaprednijih gradova u Europi

Nakon punih 15 godina i četiri uspješna mandata na čelu Grada Pule gradonačelnik Boris Miletić na ove izbore ide kao kandidat za župana Istarske županije, a na čelu Pule naslijedit će ga, potvrde li i građani ovaj plan, zamjenica Elena Puh Belci.

‘Od 2013. radim kao jedan od ključnih operativaca Grada Pule. Od tada do danas smo uspjeli pokrenuti i dovršiti brojne projekte i transformirati Pulu iz vojnog grada u poželjnu turističku destinaciju i jedan od najpoželjnijih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj.

Mogla bih nabrajati nekoliko sati što je sve napravljeno, ali istaknut ću, recimo, infrastrukturne projekte koji su bili baza za bilo kakvu nadogradnju i razvoj grada, poput izgradnje novog sustava kanalizacije i plinifikacije grada. Uređene su zatim brojne prometnice, raskrsnice i kružni tokovi, obnovili smo škole, vrtiće, izgradili gradski bazen, novu Opću bolnicu … jako puno toga je napravljeno. Ali nema stajanja, puno je tu još posla i jedva čekam da krenemo raditi, sada iz malo drugačije pozicije. Znate da su žene dobre u multitaskingu, pokrivamo puno stvari istovremeno, a ja poznajem sustav, znam kako stvari funkcioniraju i znam točno što treba ubrzati, što mijenjati, a što treba nastaviti razvijati’, ističe Puh Belci.

Dodaje kako kao Puležanka, rođena iza Arene, Pulu poznaje u dušu, zna svaki segment upravljanja gradom i ima jasnu ideju kojim smjerom se Pula treba dalje razvijati.

‘Pula je grad s ogromnim potencijalom i bez imalo ustručavanja mogu reći da Pula može biti jedan od najatraktivnijih gradova Europe.

Zadnju godinu dana svi živimo u neprirodnim uvjetima, ograničeni smo, neke stvari koje smo uzimali zdravo za gotovo su nam oduzete i ljudima nije lako. Zato nam sada svima trebaju nada i jedan novi optimizam. Kada sam objavila kandidaturu, reakcije su bile odlične, stvorila se jako dobra energija i tu ću energiju usmjeriti u najboljem mogućem smjeru. Gledam na ovu situaciju u kojoj se nalazimo kao na priliku da preispitamo neke stvari, da se prilagodimo, da učimo i da izvučemo najbolje iz svega! Pula je snažan grad, a moji Puležani su krasni, vrijedni ljudi i sigurna sam da ćemo zajedno napraviti jedan novi iskorak prema društvu najrazvijenijih gradova Europe. To je moj motiv i cilj mog mandata’, ističe Elena Puh Belci.

Željko Stanec, Samobor: Radit ćemo na daljnjem napretku grada – od nadogradnje turističke ponude do ulaganja u školstvo, građanima osiguravamo i besplatni javni prijevoz

Nakon 12 godina ne čelu jednog od najuspješnijih i za život najpoželjnijih gradova u zemlji, Krešo Beljak odlučio je posvetiti se više parlamentarnom djelovanju i radu u HSS-u kojemu je na čelu, a ‘uzde’ grada, odluče li tako I građani, prepustiti u sigurne ruke svog dugogodišnjeg zamjenika Željka Staneca.

Stanec obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika već tri mandata, od 2009. godine, a prije toga dugi niz godina bio je privatni poduzetnik. Upravo takav način poslovanja vodi ga i pri upravljanju gradskim financijama – obzirno, razborito i s puno promišljanja.

‘Poduzetnički duh u meni nije se ugasio, već je dobio novu dimenziju, kroz nove ideje i  ciljeve koji su usmjereni prema podizanju kvalitete života naših sugrađana. Smatram kako kvalitetan grad počiva prvenstveno na zdravom gospodarstvu’, ističe Stanec koji vjeruje da će Samoborke i Samoborci prepoznati njegov rad iza kojeg stoje rezultati. ‘Puno smo toga napravili u Samoboru, no uvijek treba gledati naprijed i biti još bolji. Iskustvo u vođenju grada zasigurno je moja prednost pred drugim kandidatima, no nikoga ne omalovažavam i svima želim sreću. Drago mi je što su se u izbornu utrku u Samoboru uključile žene jer i to pokazuje da smo ispred drugih sredina po mnogočemu. Dokazuje to i djelovanje moje kolegice, također zamjenice gradonačelnika, Sanje Horvat Iveković koja zajedno sa mnom i gradonačelnikom Krešom Beljakom uspješno vodi grad, a na tu sam suradnju iznimno ponosan’, obrazložio je.

Kao gradonačelnik, naravno, ukoliko ga građani izaberu, želi raditi na daljnjem napretku grada. ‘Nadogradnja turističke ponude ulaganjem u športsko – rekreativni centar Vugrinščak moja je vizija na kojoj ću raditi. Uključilo bi to i Stari grad koji smo nekoliko puta tražili na upravljanje. Vjerujem da se uz puno truda i napora i to može učiniti. Nadalje, revitalizacija Perkovčeve ulice i same gradske jezgre moja je najveća želja. Već smo i prije epidemije koronavirusa započeli s nekim pripremama, no nažalost, morali smo se posvetiti prije svega očuvanju financijske stabilnosti i gospodarstva. Osim toga, prometna povezanost Samobora s gradovima u okruženju svakako je prioritet kojim se namjeravam baviti.

Rekonstrukcija zgrade u vojarni za potrebe osnovnoškolstva, izgradnja dvorane u Bregani, vrtić u Pavučnjaku, Veleučilište i besplatan javni gradski prijevoz projekti su na kojima radimo i koji će se, zahvaljujući podršci naših građana, uskoro realizirati. Pokazali smo kako nam je tendencija da svi građani Samobora, u svim mjesnim odborima, imaju visoku kvalitetu života kao i oni u gradu i na tome ću ustrajati’, zaključuje Stanec.

Ćaćić: Fokus na razvoju lokalnog gospodarstva I održivog razvoja

I gradonačelnik Knina Marko Jelić nakon četiri godine uspješnog vođenja grada kojega je, zajedno sa svojim timom, pokrenuo ‘iz mrtvih’ –  riješio milijunske financijske dubioze i pokrenuo niz projekata za oživljavanje gospodarstva i zadržavanje mladih na ove izbore ide kao kandidat za župana Šibensko-kninske županije. U gradu će ga, pak, ako građani daju zeleno svjetlo, naslijediti zamjenik Marijo Ćaćić.

‘Iskustvo koje sam stekao obavljanjem odgovorne funkcije zamjenika gradonačelnika u prethodne četiri godine, gdje sam između ostalog, izravno bio zadužen za vođenje, za Grad Knin najznačajnijeg Programa (Program integrirane regeneracije) sastavljenog od 20-tak vrlo zahtjevnih pojedinačnih projekata ukupne vrijednosti veće od 22 milijuna eura, predstavlja mi osnovu i za budući uspješan rad na mjestu gradonačelnika. Smatram da sam u prethodnom mandatu puno toga naučio, stekao mnoga nova iskustva i znanja, a sustav javne uprave detaljno upoznao iznutra, pa slobodno mogu reći da sa čisto operativno-upravljačkog, ali isto tako i sa stručnog pa i znanstvenog aspekta, mogu uspješno odgovoriti na sve zahtjeve i izazove nove funkcije. Naravno, ukoliko građani našeg grada na izborima iskažu svoju želju da na funkciji gradonačelnika bude netko drugi, ja ću se, obogaćen novim znanjima i iskustvima, okrenuti nekim svojim drugim životnim i poslovnim izazovima’, kaže Ćaćić.

Ukoliko građani, pak, odluče povjerenje dati njemu i njegovom timu – kako kaže – uspješnih, neopterećenih, uglavnom mladih stručnih osoba, u sljedećem mandatu planiraju poseban fokus staviti na razvoj lokalnog gospodarstva, ali na temeljima održivog razvoja.

‘Naš Program predviđa daljnja ulaganja u gospodarsku infrastrukturu, poslovne i turističke zone, izdašno promoviranje i poticanje razvoja lokalnih malih i srednjih poduzetnika u području proizvodno-uslužno-trgovačkog obrtništva, malim i srednjim trgovačkim društvima, području ruralnog turizma i poljoprivrednoj proizvodnji te preradi poljoprivrednih proizvoda, zatim intenzivnu provedbu mjera aktivnog privlačenja izravnih ulaganja u gradskim poslovnim zonama, te promoviranje poduzetništva u partnerstvu sa lokalnim obrazovnim ustanovama, s posebnim fokusom na razvoj visokodohodovnih grana poput informacijskih tehnologija. Posebna pozornost će se posvetiti razvoju poljoprivredne proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda, zatim uređenju tržišta organiziranjem otkupa i skladištenja proizvedenih poljoprivredno/prehrambenih proizvoda (Uređenje i opremanje Otkupne stanice u okviru Poduzetničkog centra u poslovnoj zoni Preparandija) te vrlo izdašnim fokusiranim potporama za lokalne poljoprivredne proizvođače. Navedenim mjerama ćemo dodatno ojačati lokalno gospodarstvo, što će izravno utjecati na povećanje zaposlenosti lokalnog stanovništva. Osim toga, Programom smo predvidjeli daljnji razvoj prometne, komunalne, IKT i društvene infrastrukture, te razvoj soft programa koji će doprinijeti podizanju kvalitete života lokalnog stanovništva, uz posebnu brigu o najugroženijim skupinama, djeci, starijim osobama, osobama s invaliditetom, braniteljima i sl.’, kaže nam Ćaćić.

Krešimir Ačkar, Velika Gorica:  U novom mandatu i preustroj Gradske uprave, veća transparentnost i dostupnost građanima

Krešimir Ačkar u utrku za gradonačelnika Velike Gorice ulazi kao v.d. gradonačelnika. U gradsku upravu, na mjesto pročelnika za predškolstvo, školstvo i sport, došao je prije pet godina s mjesta direktora privatne gimnazije Benedikta Kotruljevića. Na lokalnim izborima 2017. izabran je za zamjenika gradonačelnika, a na prošlim parlamentarnim izborima ušao je i u Sabor.

‘Besplatni udžbenici, besplatne radne bilježnice, osnivanje kluba mladih, besplatne instrukcije za sve učenike slabijeg imovinskog stanja, povećanje broja stipendija, spuštanje proračuna na mjesne samouprave i gradske četvrti, znatno smo povećali kapacitet produženih boravaka u osnovnim školama, prvi smo uveli online upis u dječje vrtiće kako bismo olakšali svojim sugrađanima upise i proširili kapacitete, snizili smo cijenu vrtića koji ćemo još dodatno smanjivati..’, navodi Ačkar.

 U njegovom političkom djelovanju je i briga za građane treće životne dobi, a već je napravio pomak po tom pitanju, pa su već krenuli i razgovori o izgradnji Doma za starije osobe u Velikoj Gorici. Osim toga, uveli su uskrsnice od 800 kuna za sve umirovljenike koji imaju mirovinu do tisuću kuna, što je najveća uskrsnica u Republici Hrvatskoj.

‘U fokusu su i prometnice na području  Grada, u proračunu su izdvojena rekordna sredstva za izgradnju nogostupa i rekonstrukciju prometnica. Veliki problem urbanog djela Grada su visoki računi za grijanje, pa je sa direktorom HEP toplinarstva Zdravkom Zajecom postignut dogovor o modernizaciji toplinskog sustava što će rezultirati nižom cijenom grijanja.

U novom mandatu svakako ću ići i na preustroj Gradske uprave.  Ono što će biti temeljni principi novog ustroja jesu otvorenost, transparentnost i dostupnost svih službi i djelatnika Gradske uprave, kao i dostupnost svih informacija i dokumenata’, najavljuje Ačkar.

Kad je u pitanju javni prijevoz, prioritet im je, kaže, bio zaštita građana od poskupljenja karata, a u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti pripremaju cjeloviti projekt organizacije javnog prijevoza na području grada. ‘Iako je projekt u izradi, jasno je da postojeći model organizacije javnog prijevoza neće opstati jer ne zadovoljava potrebe građana Velike Gorice i previše nas košta. Jasno je da ćemo morati više koristiti željeznicu, u dogovoru s HŽ-om urediti će se postojeća stanica, u planu je uvesti kružne linije po gradu, unaprijediti povezanost okolnih naselja sa samom Velikom Goricom. Za sve to ćemo aplicirati i za sredstva iz europskih fondova’, kaže v.d gradonačelnika i zaključuje kako Veliku Goricu vidi kao obiteljski grad koji će omogućiti svakom djetetu mjesto u vrtiću, svakom građaninu kvalitetnu medicinsku skrb, sveučilišni grad u koji će dolaziti mladi ljudi iz cijele Hrvatske na školovanje. ‘Nadam se da će neki  ovdje ostati i  zasnovati obitelji, pokrenuti posao. Vidim Veliku Goricu i kao grad investicija u kojem će biti otvorena brojna nova radna mjesta   Na tim ciljevima temelji se i moj program za sljedeći mandat.’

Cres: Dodatno ćemo unaprijediti grad i razvijati ga na održiv način

Nakon 12 godina na čelu Grad Cresa gradonačelnik Kristijan Jurjako na ovim se izborima neće kandidirati, a umjesto njega po povjerenje birača ide njegov dugogodišnji zamjenik Marin Gregorović.

‘Kandidirao sam se za gradonačelnika jer smatram da imam znanja, energije, ali i iskustva koje je potrebno za upravljanje gradom. Kao zamjenik gradonačelnika stekao sam uvid u funkcioniranje sustava, upoznao se s potrebama građana i prepoznao izazove s kojima se suočavamo. Iskreno ću ponuditi rješenja koja mogu dodatno unaprijediti kvalitetu života i usluga koju grad pruža. Želim razvijati Cres na održiv i transparentan način, u neposrednoj komunikaciji s građanima. Čista energija i zelene politike postulati su na kojima se Cres treba nastaviti razvijati. Inzistirat ću na donošenju novog urbanističkog plana koji će biti u skladu sa željenim smjerom razvoja, kao i na održivoj poljoprivredi. Ponudit ću nekoliko konkretnih rješenja za održivo stanovanje mladih, usmjeriti fokus i na naša sela te aktivno rješavati probleme u zdravstvu. U svemu navedenom tražit ću partnere, ne samo u politici, nego i u zainteresiranom dijelu civilnog društva’, kaže nam Gregorović.

Mile Herceg, Vrgorac: Nastavljamo započete projekte, smanjit ćemo cijenu vrtića i vode

Mile Herceg protekle je četiri godine kao zamjenik u petoj brzini u Vrgorcu ‘vozio’ sa svojim šefom Antom Pranićem koji na ove izbore izlazi kao kandidat za župana Splitsko-dalmatinske županije, dok će Herceg – temeljem rezultata četverogodišnjeg rada – od građana tražiti povjerenje za svoj gradonačelnički mandat.

‘S obzirom da sam bio uključen u apsolutno sve procese u mandatu naravno da mi sadašnja pozicija pomaže. Znam što nas čeka prvog radnog dana nakon izbora. Želimo nastaviti istim smjerom, Vrgorac nema vremena eksperimentirati posebno ako građani žele dovršenje svih započetih i najavljenih projekata. Mi smo u mandatu sve radili kao tim. Ne samo ja i trenutni gradonačelnik Pranić već i svi drugi odgovorni ljudi koji su dobili priliku upravljanja procesima u našem gradu nakon izbornih promjena. Takav koncept timskog rada zadržat ćemo i nakon izbora ako nam građani daju povjerenje. Dokazali smo se znanjem i radom, nadam se izlasku na izbore građana u što većem broju i pozitivnoj ocijeni rada’, kaže Herceg.

Dobije li povjerenje građana nastavit će, kaže, definiranim pravcem.

‘Nastavit ćemo s ulaganjem u predškolski sustav gdje možemo najaviti smanjenje cijene vrtića, ali i gradnju još jednog područnog odjeljenja u Vrgorcu i dječjih igrališta. Puno radnih sati i koordinacija smo uložili u projektiranje obnove naše kulturne baštine u Vrgorcu koju želimo postaviti u funkciju razvoja ruralnog turizma ali i stvaranju novih vizura grada koje bi mu omogućile dodatnu vrijednost kao lijepog dalmatinskog mjesta koje prepoznaje svoju tradiciju i vrijednosti. Riječ je o projektu rekonstrukcije stoljetnog gradskog parka, rodne kuće Tina Ujevića i Centra za posjetitelje u obliku „Kuće Dalmatinskog pršuta i vina“. Za ta tri projekta ishodili smo građevinske dozvole, a vrijednost radova iznosi preko 18 milijuna kuna. Dozvole smo pripremili i za rekonstrukciju gradske dvorane i nove zgrade autobusnog kolodvora, a pred ishođenjem je i dozvola za reciklažno dvorište. Nastavit ćemo ulagati u rekonstrukcije gradskih ulica koristeći bespovratna sredstva. Razvijati oznaku kvalitete za naše poljoprivredne proizvode i poticati korištenje obnovljivih izvora energije. Posebno nam je bitan jedan projekt za koji smo nakon tri godine pravnih radnji dobili potrebne imovinsko-pravne temelje. U zgradi ex. Komiteta napravit ćemo novu knjižnicu s dodatnim sadržajem za naše mlade i umirovljeničku populaciju. Jako bitna stvar koju možemo najaviti je smanjenje cijene vode. Konačno smo ishodovali sve potrebne dozvole za postojeće cjevovode, a nakon dvije godine projektiranja i sveobuhvatnog analiziranja područja veličine 300 km² u travnju ćemo predstaviti Koncepcijsko rješenje smanjenja gubitaka u mreži. To je ključna dokumentacija vrijednosti preko 1.5 milijuna kuna, a temelj je za povlačenje preko desetak milijuna kuna za sanaciju loših cjevovoda. Nakon smanjenja gubitaka možemo govoriti o smanjenju rashoda za napon cijelog sustava i konačno smanjenje cijene vode’, navodi Herceg samo dio planova za novi mandat u kojemu su u posebnom fokusu mladi pa će se graditi i zgrada POS-a.

Marko Filipović, Rijeka: Fokus na poduzetnicima, mladim obiteljima i djeci

Jedan od najdugovječnijih gradonačelnika u zemlji, Vojko Obersnel nakon 21 godinu i šest uzastopnih mandata na čelu Grada Rijeke u svibnju odlazi s te funkcije, a za njegovog nasljednika u jednoj će se od – kako su mediji već proglasili – najneizvjesnijoj izbornoj utakmici, boriti njegov zamjenik Marko Filipović.

‘U Rijeci su ovo prvi izbori u proteklih 20 godina u kojima ne sudjeluje dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel. Meni je drago što u svojoj kandidaturi imam njegovu podršku.  Osam godina sam zamjenik gradonačelnika i to iskustvo svakako će biti vrijedno u gradonačelničkom mandatu i upravljanju gradom. Dobro sam upoznat sa svim projektima koje je Rijeka razvijala proteklih godina, kao i s načinom rada uprave. Imam ambiciju i ideje kako unaprijediti rad uprave, a u mojem programu ponudit ću i niz mjera i projekata koji će donijeti novi ritam gradu’, kaže Filipović.

Mnoge od tih mjera, dodaje, tiču se poduzetnika i njihovih zaposlenika odnosno radnika. Značajni dio programa posvećen je prometu u gradu, a tu su i mnogi projekti za širu zajednicu koji u cilju imaju unaprijediti standard života građana u Rijeci.

‘Predstavljanje programa građanima organizirat ću kroz izbornu kampanju, no ono što već sad mogu izdvojiti i najaviti jest smanjenje određenih davanja poduzetnika prema Gradu i olakšavanje njihove komunikacije s upravom pri čemu smatram da s poduzetnicima trebamo razvijati partnerski odnos. Među bitne ciljeve ubrajam stanogradnju za mlade kojom bi se mladima i mladim obiteljima omogućio povoljan i siguran dugotrajniji najam stanova. Također, nastavljamo s izgradnjom novih vrtića i jaslica s ciljem povećanja kapaciteta i smještaja sve djece u ove programe. A različiti noviteti tiču se i rješavanja problema s parkingom u centru te daljnjeg uređenja grada’, najavljuje Filipović a kao najbolju garanciju da će obećano i realizirati ističe dosadašnje uspješno realizirane projekte.

Hrvoje Kovač, Lepoglava: Otvorit ćemo građanima sve podatke i izravno ih uključiti u kreiranje proračuna 

Hrvoje Kovač, za razliku od svih ostalih zamjenika koji na ove izbore idu uz podršku i u suradnji sa svojim aktualnim šefovima, u Lepoglavi na izbore ide protiv svog gradonačelnika Marijana Škvarića koji, pak, želi i peti mandat na čelu grada.

‘Surađivali smo proteklih 8 godina i u tom smo razdoblju zajedno napravili jako puno dobrih stvari. Naravno, bilo je tu i situacija u kojima se nismo slagali, ali to je tako u svakom poslu. Karakterne, ideološke i druge razlike sve su više dolazile do izražaja, ali primarni razlog moje kandidature jest što smatram kako svojim znanjem i iskustvom mogu doprinijeti tome da Lepoglava postane bolje mjesto za život negoli je to sada. Zbog generacijske razlike, ipak sam mlađi od njega, nosim entuzijazam i polet koji je potreban da se Lepoglava probudi i konačno počne ostvarivati svoje potencijale. Svoje dosadašnje iskustvo iz civilnog sektora kao i moj rad u gradskoj upravi u dva mandata dovoljno su iskustva da Lepoglava bezbolno i brzo prođe tranziciju promjene vlasti bez prevelikog uhodavanja’, objašnjava nam Kovač razloge svoje kandidature.

U proteklih osam godina, koliko je obnašao dužnost zamjenika gradonačelnika, stekao je veliko iskustvo te detaljno upoznao sustav iznutra. ‘Veliku pažnju posvetio sam uspostavljanju i dvosmjerne komunikacije s građanima kako bi svi građani imali priliku izraziti svoje potrebe i ideje, ali i kako bi mogao gradske javne politike usmjeriti potrebama svojih građana. Navedeno mi je pružilo jasnu sliku o tome gdje postoji prostor za napredak u našem lokalnom sustavu te gdje su nužne promjene kako bi osigurali višu kvalitetu svakodnevnog života. Također, tijekom obavljanja dužnosti zamjenika gradonačelnika upoznao sam brojne prakse drugih gradova, u Hrvatskoj i inozemstvu, za koje smatram da bi mogli vrlo lako biti primijenjeni u našoj Lepoglavi. Sve te prakse su dokazane i provjerene, a za većinu njih su potrebna mala ili gotovo nikakva financijska sredstva. Uvjeren sam da svojim programom mogu Lepoglavu učiniti poželjnim mjestom za život’, ističe Kovač.

Što se programa i ciljeva tiče, ističe kako je njegov program nastao u suradnji s građanima pa će se na tome temeljiti i njegovo vođenje grada.

‘Građani će izravno biti uključeni u odlučivanje jer oni najbolje znaju što im treba u njihovoj ulici i njihovom naselju. Aktivna participacija, sudionička demokracija, spuštanje procesa donošenja odluka na ulice, kvartove i naselja vrlo je važno kako bi se grad gradio na temelju stvarnih potreba građana. Zato ću otvoriti rad gradske uprave prema građanima i zajedno s njima početi graditi grad. Pripremio sam konkretan plan privlačenja potencijalnih investitora koji će biti katalizator gospodarskih procesa bez kojih nema razvoja. Poslovi i javni stanovi za najam su esencijalna potreba svakog građanina i to će biti okosnica nove, moderne, probuđene i progresivne Lepoglave.

Transparentnost mi je iznimno važna komponenta u stvaranju povjerenja između građana i gradske uprave. Tek kad će relevantni podaci iz Grada biti javno dostupni, građani će biti sigurni u iskrene namjere svoga vodstva. Otvorenost financija svih gradskih proračunskih korisnika je politika čistih ruku, čistih računa i potrebne transparentnosti.

Razvoj našega grada ići će u smjeru lokalne sredine u kojoj je kvaliteta obiteljskog života na vrlo visokoj razini. Kad postanem gradonačelnik, omogućit ćemo našim građanima mogućnost prihvatljivog rješavanja stambenog pitanja, povoljne i dostupne vrtiće s dvosmjenskim radom, širokopojasni pristup internetu, produženi boravak u školama, odlične uvjete za bavljenje sportom i rekreacijom, siguran plasman svojih proizvoda i usluga te još mnogo toga dobroga. Lepoglava mora biti grad u punom smislu te riječi’, zaključuje Kovač. (m.p.d.)