Grad Osijek među rijetkim je gradovima koji osim klasičnih naknada za bebe dijeli i potpore posvojiteljima, a od ove godine, kao jedan od prvih gradova kreću i sa novom mjerom – potporama parovima za medicinski potpomognutu oplodnju. Za ovu mjeru u proračunu su već osigurali pola milijuna kuna, a koliko će potpore iznositi i kako će točno funkcionirati ova mjera znat će se uskoro. Kako nam kažu u gradskoj upravi, Odluka je trenutno u završnoj proceduri, a njezino donošenje očekuje se u ožujku. Neslužbeno saznajemo da je prijedlog da subvencije iznose do 50 posto troškova postupka potpomognute oplodnje.

Medicinski potpomognute oplodnje na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje imaju žene u pravilu do navršene 42. godine života, a ono obuhvaća četiri pokušaja intrauterine inseminacije i šest pokušaja izvantjelesne oplodnje, uz uvjet da dva pokušaja budu u prirodnome ciklusu.

‘Mnogi parovi nakon tih postupaka ne uspijevaju ostvariti svoj san i postati roditelji, obeshrabljeni što taj proces traje duže od očekivanog, a svjesni da ne uspijevaju brzo i uspješno postići željeni rezultat nastavljaju s postupcima medicinski potpomognute oplodnje još dugi niz godina u privatnim zdravstvenim ustanovama, o svom trošku.

Pri liječenju neplodnosti potrebno se suočiti i s eventualnom prilagodbom u načinu života – izostancima s posla, putovanjima, većim financijskim izdacima. Moguća dugotrajnost liječenja donosi suočavanje s ponovljenim neuspjehom. Često je potrebno više od jednog postupka za postizanje trudnoće. U tim situacijama moramo znati da većina parova prolazi isto, da svaki neuspješni postupak donosi duboko razočaranje te emocije i stanja s kojima se teško nositi.

S obzirom da su troškovi medicinski potpomognute oplodnje visoki, Grad Osijeka je prepoznao potrebu pružanja financijske potpore obiteljima koje, uz pomoć metoda medicinske oplodnje, pokušavaju ostvariti svoj san o roditeljstvu’, ističu u gradskoj upravi.

Inače, Grad Osijek godišnje ulaže oko 60 milijuna kuna za demografske mjere – uz naknade za bebe i posvojitelje, tu je sufinanciranje rada vrtića, a svako treće i iduće dijete u obitelji ima besplatan vrtić. Osigurava se i besplatna školska prehrana za sve učenike osnovnih škola, njih 7.000, produženi boravak u osnovnim školama, stipendiraju učenike i studente, a osnovali su i posebnu zakladu ‘Srce grada Osijeka’ čija je svrha pomoć djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Na početku svake akademske godine Zaklada raspisuje Javni natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima, a ukupna vrijednost pojedinačne stipendije iznosi 18.000,00 kn. Uz to, učenici i studenti iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imaju besplatan javni prijevoz.

I na kraju, podsjetimo na naše veliko istraživanje o broju rođenih beba u Hrvatskoj koje je pokazalo da je Osijek u prošloj godini bio rekorder  sa čak 82 rođenih beba više nego što su ih imali godinu ranije.  (m.p.d.)