Unatoč razornom potresu koji je Petrinju pogodio 28.prosinca prošle godine, ovaj grad u Sisačko-moslavačkoj županiji uspio se plasirati u završnicu izbora najboljih gradova u kategoriji povlačenja novca iz EU fondova. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Europskog socijalnog fonda (ESF) Petrinja je povukla oko 200 milijuna kuna. Prihod po stanovniku iz fondova EU u Petrinji je 2787 kuna…

Tek dvadesetak sati preostalo nam je uoči završne svečanosti na kojoj ćemo u Novom Vinodolskom, u četvrtak, 21. listopada, zajedno s Jutarnjim listom i agencijom Ipsos, u nekoliko kategorija podijeliti nagrade pobjednicima u našem tradicionalnom izboru za Najbolji grad. U finalu kategorije Šampiona EU fondova, za prestižnu titulu, uz branitelja naslova Viroviticu, bore se sutra Beli Manastir, Rijeka, Zagreb i – Grad Petrinja.

Petrinja je i ranije intenzivno radila na povlačenju europskih sredstava, a to se i nastavilo, i tek će se, najavljuju iz Grada, i nastaviti budući je pred njom velika i mukotrpna obnova porušenog za prošlogodišnjeg razornog potresa.

Grad Petrinja sudjeluje, tako, i petu godinu u provedbi Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima te u sklopu njega od 2017. godine provodi Intervencijski plan grada. Riječ je o strateško-operativnom dokumentu kojim je planirana provedba projekta u vrijednosti od cca 200 milijuna kuna (205.844.300 kn), koji se financiraju iz dvaju fondova: Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Europskog socijalnog fonda (ESF).  Do sada su uspješno završili dva planirana projekta: Izgradnja vidikovca na Hrastovačkoj gori i Potpora razvoju malog i srednjeg poduzetništva kroz izgradnju infrastrukture u poslovno zoni Mošćenica-Poljana.

Projekt Izgradnje vidikovca na Hrastovačkoj gori, vrijedan milijun kuna, odnosio se na izgradnju turističke infrastrukture – vidikovca na vrhu Hrastovačke gore u blizini sela Hrastovica. Najviši vrh Hrastovačke gore je Cepeliš ili tzv. Piramida – naziv dobiven po geodetskoj piramidi izgrađenoj 1864. Grad Petrinja se nalazi na sjecištu nekoliko turistički zanimljivih komunikacijskih pravaca, te se na samom području grada nalazi mnoštvo prirodnih posebnosti i kulturno-povijesnih znamenitosti što čini veliki potencijal za intenzivniju turistički valorizaciju i tržišnu ekspanziju, iako je ona naravno sada, nakon potresa, donekle narušena i usporena.

No, za ljepšu i mirniju budućnost nipošto ne manjka optimizma. Izgradnja Vidikovca na Hrastovačkoj gori sastojala se od izgradnje metalne konstrukcije sa stepeništem i platformom na vrhu koja se obavija oko postojeće betonske geodetske piramide, a ovim projektom se nastojalo doprinijeti turističkom razvoju Petrinje izgradnjom dodatnih turističkih sadržaja u svrhu razvoja turizma, posebice planinarskog i cikloturizma – koji su sve popularniji unazad nekoliko godina.

A jedan od ključnih projekata Intervencijskog plana bilo je ulaganje u infrastrukturu poslovne zone Mošćenica Poljana kojim su se ojačali kapaciteti lokalnih poduzetnika i općenito poduzetnička klima. Potpora razvoju malog i srednjeg poduzetništva kroz izgradnju infrastrukture u poslovnoj zoni Mošćenica Poljana projekt je vrijednosti 26,7 milijuna kuna, a odnosio se na razvoj  osnovne infrastrukture (energetske, komunalne, prometne i komunikacijske) unutar postojeće poduzetničke zone, gdje je nedostatak takve infrastrukture predstavljao zapreku razvoju malog i srednjeg poduzetništva. Projekt se provodio od ožujka 2017. do studenog 2019. na području Petrinje i predstavlja dio procesa održivog razvoja uz razvijanje i unaprjeđenje regionalne infrastrukture i jačanje aktivnosti regija. Njime su se ojačali kapaciteti lokalnih poduzetnika i općenito poduzetnička klima.

U tijeku je provedba IPa projekata: Unapređenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece i – Razvojem male (komunalno prometne) infrastrukture do unapređenja kvalitete života.

Projekt Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece ugovorene vrijednosti 40,3 milijuna kuna imao je za cilj ulaganjem u infrastrukturu dječjeg vrtića, igrališta, školske dvorane podići kvalitetu života najmlađih stanovnika grada(i njihovih roditelja) te time direktno utjecati pozitivno na demografske procese u Petrinji. Planirani objekti koji su se našli u obuhvatu projekta su gradnja dječjeg vrtića Češko selo, odnosno prenamjena društvenog doma u dječji vrtić, čime bi se rasteretio pritisak na vrtiće u samom gradu, a poboljšali uvjeti stanovanja u gradskoj četvrti Češko Selo. Projekt se uvelike bližio završetku, u tijeku su bili tek radovi na rekonstrukciji OŠ Mate Lovraka kojima se namjerava dograditi školska sportska dvorana. Realizirani su, pak, radovi na izgradnji  dječjeg igrališta Slatina te isto tako u Češkom Selu svlačionica s pratećim sadržajima, pomoćnog igrališta i dječjeg igrališta.

Projekt Razvojem male (komunalno prometne) infrastrukture do unaprjeđenja kvalitete života ukupne vrijednosti 32,3 milijuna kuna se gradi komunalna infrastruktura na četiri različite lokacije na području Grada. U radovima su kroz prošlu godinu priveli svrsi cestovnu infrastrukturu naselja „Sajmište“, cestovna infrastruktura u naselju Slatina te proširenje groblja sv. Benedikt, a provode se radovi na pješačkoj i biciklističkoj stazi u ulici Ante Starčevića u naselju Mošćenica.

Riječ je o cesti koja se nalazi u najvećem gradskom naselju, ali i povezuje Petrinju i Sisak i spada u prometnije ceste na području grada. Na prometnici nije postojala izgrađena ni obilježena pješačka, kao ni biciklistička staza, što je predstavljalo veliki problem za pješake, posebice one školskog uzrasta (budući da se uz cestu nalazi i osnovna škola).

Tijekom ljeta je odobrena 2. izmjena Intervencijskog plana Grada Petrinje kojom je omogućeno otvaranje 2. poziva za poduzetnike sa područja Grada Petrinje u iznosu od 15 milijuna kuna. U dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, za poduzetnike u Petrinji, raspisan je polovicom listopada, na tom temelju, poziv u iznosu od 15.707.000 kuna, kako bi se podržao proces jačanja gospodarske aktivnosti i poboljšanja konkurentnosti na području potresom pogođenog grada. Svrha poziva iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj je održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija grada.

-Molim sve zainteresirane male i srednje poduzetnike da se svakako jave na ovaj poziv te da sredstvima zadrže postojeća, otvore nova radna mjesta i pojačaju svoje poslovanje, jer snažno poduzetništvo je stroj opstanka i razvoja našeg grada, a ova bespovratna sredstva se mogu ulagati u imovinu, unaprjeđenje proizvodnje, educiranje, osposobljavanje… – poručila je Magdalena Komes, gradonačelnica, putem facebooka.

Kako su naveli iz Ministarstva, Pozivom se podržava proces jačanja gospodarske aktivnosti i poboljšanja konkurentnosti poduzetnika na području grada Petrinje kroz dodjelu potpora male vrijednosti u skladu s Programom dodjele potpora male vrijednosti (de minimis potpora) namijenjenih mikro, malim i srednjim poduzetnicima sa područja grada. Bespovratna sredstva se dodjeljuju s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva, financiranog sredstvima ESI fondova. Najviši iznos bespovratnih sredstava koji se po ovom Pozivu može dodijeliti po pojedinom poduzetniku iznosi 1.400.000 HRK po pojedinom projektnom prijedlogu, a najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po pojedinom projektnom prijedlogu 100.000 kuna. Prihvatljive aktivnosti koje se mogu financirati su: ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu, vanjske usluge za ulaganje u unaprjeđenje proizvoda i usluga, ulaganje u marketing i promociju proizvoda i usluga, ulaganje u edukacije, stručno osposobljavanje i stjecanje novih znanja zaposlenika, priprema prijave na Poziv, priprema neophodne projektno-tehničke dokumentacije kod infrastrukturnih projekata, kao i i provedba nabave za potrebe projekta, informiranje i vidljivost, upravljanje i rad na projektu te promicanje horizontalnih načela. Prihvatljivi prijavitelji su, pak, pravne ili fizičke osobe koje su mikro, malo ili srednje poduzeće sukladno definiciji malih i srednjih poduzeća, pojasnili su iz Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. U Gradu Petrinji su sporazumno raskinuli pojedine ugovore iz Intervencijskog plana čiji završetak nije moguć, poput rekonstrukcija cesta uz koje se ruše objekti te su preusmjerili sredstava u javni poziv za pomoć poduzetnicima…

I projekt Zaželi-Faza II – „Snažna žena-Snažna zajednica“ u kojemu je Grad partner došao je u završnu fazu i temeljem toga održana je završna konferencija. U EU projektu vrijednom 1,4 milijuna kuna, 15 teže zapošljivih žena koje su se brinule, svaka o šest korisnika i koje su ih svakodnevno obilazile prema njihovom stanju u kojem su bili i prema njihovim potrebama. Uz to što su te žene dobivale plaću imale su i mogućnost edukacije pa je tako pet žena uspješno položilo vozački ispit B kategorije, dok je 10 njih položilo za proizvođače industrijskog i začinskog bilja.

Dodajmo tome, da se nakon zastoja zbog potresa- nastavlja i projekt Aglomeracije vrijedan 562 milijuna kuna. S obzirom na stanje starih cjevovoda, naročito nakon potresa, Privreda d.o.o. je pokrenula inicijativu zajedno sa Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova i Hrvatskim vodama sa ciljem što hitnije provedbe procedura javnih nabava za nastavak i završetak projekta „Aglomeracije“ i što hitnijeg stavljanja u funkciju novoizgrađenog sustava. Uz podršku i koordinaciju sa Ministarstvima i Hrvatskim vodama, pripremili smo dokumentaciju za nabave hitnog i kompletnog snimanja postojećeg stanja mreže i paralelno sanacija do funkcionalnosti sustava sa završnim sanacijama prometnica.

-Pregovaramo o projektima i bespovratnim sredstvima prema međunarodnim financijskim institucijama kojima ćemo omogućiti i razvoj, a ne samo preživljavanje grada- kazala je nedavno gradonačelnica.

Radilo se na nizu projekata kojima je primarni cilj bio unaprjeđenje stanovanja i zajednice, a ono što je u Gradu Petrinji trenutačno najveća želja je otvoriti pune kapacitete predškolskog odgoja. Zbog toga su napravili izradu glavnog projekta za dogradnju središnjeg dječjeg vrtića. Odmah po preuzimanju gradske uprave uočili su kako će nakon dovršetka otvorenog objekta Slap biti potrebno proširiti prostor za potrebe pet odgojnih skupina. Projekt je vrijedan 5,06 milijuna kuna.  (Pero Livajić)