‘Čim smo najavili turneju počeli smo zaprimati upite građana zainteresiranih za male sunčane elektrane telefonski, na mail te na društvene mreže. U tijeku turneje građani su nas znali dočekati na štandu u vrijeme u koje smo najavili njegovo otvaranje, ali i javljati nam se iz drugih gradova s upitima kada ćemo doći kod njih. Vrlo smo zadovoljni cjelokupnim odazivom, posebice time što je oko 300 građana iskazalo ozbiljnu zainteresiranost za našu savjetodavnu podršku u realizaciji njihove sunčane elektrane. Svi zainteresirani građani mogu se i dalje predbilježiti za našu podršku, koja uključuje besplatnu procjenu isplativosti te podršku u ostvarivanju povoljnijih uvjeta ugradnje, na solari@zez.coop.’

Proteklih desetak dana gradonačelnik.hr sa zanimanjem smo pratili turneju Dobra energija u kojoj su predstavnici Zelene energetske zadruge obišli deset hrvatskih gradova s kojima su potpisali Deklaraciju o dobroj energiji, čime su ti gradovi postali pioniri energetske tranzicije u Hrvatskoj. O kakvom je točno projektu riječ i što je dalje u planu pitamo jednu od organizatorica projekta, Hajdanu Rukavinu.

Upravo je završila vaša turneja Dobra energija u kojoj ste obišli deset gradova koji su se priključili projektu i postali pioniri energetske tranzicije u Hrvatskoj. Što to konkretno znači, što će se u ovim gradovima događati i koje će oni mogućnosti nuditi svojim građanima a kojih nema u ostalim gradovima?

-Svi gradovi koje smo obišli u sklopu turneje – Varaždin, Vrbovec, Karlovac, Velika Gorica, Križevci, Jastrebarsko, Poreč, Pazin, Rovinj i Pula – potpisali su Deklaraciju o dobroj energiji Zelene energetske zadruge. Time su iskazali da prihvaćaju stanje klimatske krize u svijetu te da su spremi preuzeti aktivnu ulogu u njenom rješavanju. Konkretno, time su se obvezali pomoći realizirati projekte obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, čistog transporta te prilagodbe života u gradu učincima klimatskih promjena. Obvezali su se informirati građane o stanju klimatske krize i aktivno ih uključiti u njeno rješavanje, kao i u tome aktivno surađivati sa svim relevantnim dionicima iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Zna li se već o kakvim je projektima riječ, kakvi su planovi?

-Sa svakim gradom radili smo na mapiranju potencijalnih projekata, a mapirani projekti se razlikuju od grada do grada, s obzirom na njihove potrebe. To su, primjerice, projekti podrške građanima u financiranju ugradnje male sunčane elektrane, povećanja energetske učinkovitosti javnih zgrada i smanjenja motornog prometa u gradskim središtima.

Kad je riječ o poticanju korištenja održivih izvora energije kod građana, najviše je riječ o postavljanju solarnih panela. Možemo li očekivati da će se u sklopu ovoga projekta pokrenuti nove crowdfunding akcije, kakve ste već dvaput uspješno ‘odradili’ s Gradom Križevcima?

-Crowdfunding je bio tema razgovora s većinom predstavnika gradova koje smo obišli u sklopu turneje, posebice zato što su mnogi od njih čuli za naše iskustvo u Križevcima i voljeli bi slične prakse prenijeti u svoj grad. Primjerice, s predstavnicima Grada Pule i civilnog društva u Puli raspravljali smo o mogućnosti korištenja ovakvog oblika financiranja za Društveni centar Rojc.

Kako ste zadovoljni interesom samih građana za ovaj projekt?

-Interes građana ugodno nas je iznenadio već prije nego što smo službeno krenuli na put. Čim smo najavili turneju počeli smo zaprimati upite građana zainteresiranih za male sunčane elektrane telefonski, na mail te na društvene mreže. U tijeku turneje građani su nas znali dočekati na štandu u vrijeme u koje smo najavili njegovo otvaranje, ali i javljati nam se iz drugih gradova s upitima kada ćemo doći kod njih. Vrlo smo zadovoljni cjelokupnim odazivom, posebice time što je oko 300 građana iskazalo ozbiljnu zainteresiranost za našu savjetodavnu podršku u realizaciji njihove sunčane elektrane. Svi zainteresirani građani mogu se i dalje predbilježiti za našu podršku, koja uključuje besplatnu procjenu isplativosti te podršku u ostvarivanju povoljnijih uvjeta ugradnje, na solari@zez.coop.

Jesu li se u međuvremenu i neki ostali gradovi zainteresirali za priključenje projektu?

-Već ovaj tjedan putujemo u Osijek, grad koji nas je kontaktirao u tijeku turneje sa željom za uključivanjem u projekt. S Gradom Osijekom ćemo potpisati Deklaraciju te mapirati mogućnosti suradnje i podrške u uspostavi njihovih projekata obnovljivih izvora energije. Na raspolaganju ćemo biti i građanima za informacije o ugradnji male sunčane elektrane u subotu, 26.9., na gradskom štandu. Uz to, postoji još nekoliko gradova s kojima smo trenutno u procesu uspostavljanja suradnje.

Koji su slijedeći koraci koje planirate u sklopu ovoga projekta?

– Pravi posao tek je pred nama. Projektne ideje koje smo mapirali s gradovima-potpisnicima Deklaracije o dobroj energiji u narednoj ćemo fazi usmjeriti prema realizaciji kroz naš program podrške Akcelerator za gradove financiran od strane EIT Climate KIC-a. Uz to, nastavit ćemo na širenju mreže gradova dobre energije te uspostaviti model praćenja njihove dediciranosti ispunjavanju obveza u okviru Deklaracije. (Marija Pulić Drljača)