Iako su na razini države ove godine upisana 24 razreda prvašića manje nego lani,  nisu svi gradovi u minusu – naše terensko istraživanje pokazalo je da porast broja upisanih učenika u prve razrede bilježi 19 gradova više nego lani

Iako je školska godina već na prvoj polovici, još uvijek nisu objavljeni službeni podaci o broju upisanih učenika, a brojke s početka godine govore da su u prve razrede ove godine upisana 24 razreda prvašića manje nego lani.  A lani je, podsjetimo, upisano čak 60 razreda manje nego godinu ranije. Ukupno, u zadnjih pet godina broj upisanih prvašića smanjen je za 4.000 ili čak 190 razreda.

Mi smo pak, kao i prošle godine, napravili veliko terensko istraživanje kako bi vidjeli kakva je točno situacija po gradovima – gdje je broj prvašića manji, a gdje i za koliko veći nego prošle godine. Brojke prikupljene direktno od gradova u prvim tjednima nastave govore, tako, da su čak 63 grada u plusu kad je riječ o upisanim prvašićima, što je pak za 19 više nego prošle školske godine kada ih je u plusu bilo 44.

Najveći porast – čak 75 posto prvašića više nego lani, bilježi tako Grad Novigrad, dok Grad Nin bilježi najveći rast u odnosu na prije dvije godine – čak 94,12 posto više upisanih prvašića.

Gledamo li apsolutne brojke, dvoznamenkasti rast bilježe 32 grada, 9 više nego prošle godine i dvostruko (16) više nego prije dvije godine.

Najveći porast u odnosu na lani (nakon Zagreba) bilježe tako Split (+46) i Metković (+44), dok najveći porast unazad dvije godine bilježe Jastrebarsko (+31) te Križevci i Virovitica (+26).

Ovdje, naravno, treba naglasiti da ovi podaci ne mogu biti mjerilo za ozbiljne demografske analize i ocjene, jer je broj prvašića u većini gradova uvijek bio podložan oscilacijama, neovisnima o generalnim demografskim trendovima ili kvaliteti života i standardima u samim gradovima.

Nakon Splita i Metkovića, najveć porast broja upisanih prvašića u donosu na prethodnu školsku godinu bilježe Novi Marof, Popovača, Karlovac, Gospić, Dubrovnik, Varaždin, Virovitica i Novigrad. Gledano u postotcima, osim Novigrada najveći skok bilježe Čabar, Vodnjan, Supetar, Popovača, Pregrada, Pakrac, Novi Marof, Gospić i Biograd na moru.

Unazad dvije posljednje godine najveći rast, uz Jastrebarsko, Križevce i Viroviticu imaju Beli Manastir, Metković, Đakovo, Valpovo, Dubrovnik, Benkovac i Novi Marof. U postotcima, rekorder je Nin sa čak 94,12 posto, Čabar, Beli Manastir, Varaždinske Toplice, Jastrebarsko, Bakar, Benkovac, Vrgorac, Valpovo i Novigrad. (M.P.D.)

Milos: Nizom mjera i programa potičemo pozitivne trendove

Grad Novigrad apsolutni je rekorder po porastu broja upisanih prvašića u odnosu na ostale, a gradonačelnik Anteo Milos kaže kako nizom mjera sustavno pružaju podršku mladim obiteljima, kao jednoj od vrlo važnih kategorija građana, u rješavanju nekih od njihovih najvažnijih egzistencijalnih pitanja.

Među ostalim,  jedan su od gradova u kojima nema neupisane djece u vrtiće. Svako dijete dobilo je svoje mjesto u vrtiću, pri čemu Grad sufinancira 74 posto troškova, dok je roditeljima s dvoje i više djece u vrtiću, cijena smanjena za dodatnih 20 do 50 posto, kao i za djecu iz socijalno ugroženih obitelji.
Udžbenici za sve osnovnoškolce su besplatni, a Grad u cijelosti financira i komplete radnih bilježnica za sve učenike prvih razreda, učenicima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa, te učenicima s teškoćama u razvoju. Grad sufinancira i prijevoz učenicima srednjoškolcima, pa roditelji snose tek 12 posto troškova. Uz učeničke stipendije od 600 i 700 kuna, te studentske od 900 kuna mjesečno, Grad na kraju godine nagrađuje najbolje učenike s 1.000 kuna, a studente s 2.000 kuna. Osnovnoškolci koji su sve razrede završili odličnim uspjehom dobivaju po 500 kuna.
U odnosu na Državni pedagoški standard, Grad Novigrad-Cittanova osigurava nadstandard jer osigurava u cijelosti sredstva za plaću i materijalna prava psihologa u osnovnoj školi, uvjete za izvođenje nastave informatike u nižim razredima, te sredstva za plaću i materijalna prava za četiri zaposlena učitelja na produženom boravku u školi. Grad financira u cijelosti ili sufinancira niz programa koje provode osnovne škole, te program rehabilitacijskog rada psihologa i logopeda za djecu s teškoćama u razvoju, kojima refundira troškove putovanja na individualne tretmane u Pulu, Rijeku ili Zagreb.
Za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji, grad sufinancira projekt poticane stanogradnje, kojim je do sada – u suradnji s APN-om ili u vlastitoj režiji, izgrađeno 30 stanova, a sprema se izgradnja još devet.
‘Svake godine bilježimo pozitivne trendove u gradu po pitanju porasta broja stanovnika, a pronatalitetne mjere kojima pridajemo posebnu pažnju su stvaranje kvalitetnih uvjeta za rad i život, otvaranje novih radnih mjesta, gradnju stanova za mlade obitelji po modelu poticane stanogradnje, visoki standard u dječjim vrtićima i dovoljan kapacitet za prihvat sve novigradske djece i ulaganje u društveni standard kroz programe u socijalnoj skrbi, zdravstvu, obrazovanju, sportu i kulturi.

Raduje nas što Novigrad godinama bilježi pozitivne demografske brojke, kako kroz prirodni prirast stanovništva tako i kroz doseljavanje u naš grad. Vjerujemo kako je to dobrim dijelom rezultat naših napora da svojim sugrađanima pružimo što kvalitetnije uvjete za život, posebice mladim obiteljima, poput rješavanja egzistencijalnih pitanja stanovanja i zaposlenja, uvođenja nad-standarda u predškolski odgoj i obrazovanje djece, te općenito podizanja društvenog i komunalnog standarda u našem gradu’, ističe Milos.

Niz je, navodi, konkretnih socijalnih i drugih mjera kojima se pomažu djeca, mladi i mlade obitelji, a sve s ciljem da ih se zadrži ili privuče u naš grad. (Su)financiranje opreme za novorođenčad i hrane za dojenčad, subvencija za drugo dijete u vrtiću, participacija troškova vrtića, besplatni udžbenici, sufinanciranje troškova srednjoškolskog prijevoza, novčane nagrade odličnim učenicima i studentima među najvišima u RH, sufinanciranje nad-standarda u vrtićima i školama, skorašnja izgradnja nove talijanske osnovne škole, projekti subvencionirane stanogradnje, od kojih je jedan već realiziran, a drugi je upravo pokrenut – samo su neki od programa kojima Grad Novigrad-Cittanova nastoji potaknuti pozitivnu demografsku sliku na svom području. ‘Obzirom na ove pozitivne trendove i zadnje pokazatelje, pred nama je obaveza dogradnje dječjih vrtića, kako bi slijedeće godine bili spremni i zadovoljili potrebe upisa u naše dvije predškolske ustanove. Raduje nas što su ovi konkretni statistički pokazatelji dali do znanja da u dobroj mjeri uspijevamo u svojim naporima, da smo na dobrom putu, a predstavljaju naravno i dodatni motiv i obavezu da na tom putu i ustrajemo’, kaže Milos.

Novosel: Nema većeg veselja od ulaganja u djecu

 ‘Provođenjem različitih pronatalitetnih mjera Grad Jastrebarsko trudi se biti po mjeri svake obitelji, a stvaranjem povoljnijih uvjeta življenja želimo u naš grad privući što više mladih obitelji. Porast novorođene djece, kao i prvašića, veseli nas i služi nam na ponos, ali to nam je ujedno poticaj i novi izazov da našim malim sugrađanima osiguramo dostatne i sve potrebne uvjete za odgoj, školovanje i sretno odrastanje’, kaže nam gradonačelnik Jasterbarskog Zvonimir Novosel.

O najmlađim Jaskankama i Jaskancima vode, kažu, posebnu brigu – od 2003. godine roditeljima s prebivalištem na području grada Jastrebarskog iz Proračuna je isplaćeno više od 6,8 milijuna kuna u svrhu pomoći za opremu novorođenog djeteta. Grad najviše ulaže u predškolski odgoj gdje godišnje oko 10 milijuna kuna za redovan rad gradskog vrtića, koji djeluje na više lokacija i brine za oko 600 djece. Također, Grad Jastrebarsko ove je godine riješio i problem neupisane djece u vrtić na način da je preuredio i proširio prostore za nove odgojne grupe, dok je u planu i projektiranje te izgradnja novog dječjeg vrtića.

Za one malo starije, pod uvjetima utvrđenim posebnim Odlukama, Grad sufinancira i aktivnost Produženog boravka učenika osnovne škole, prehranu učenika osnovne škole, nabavu udžbenika za učenike osnovne škole, razne programe za darovite učenike, učeničke zadruge, školsku prometnu jedinicu te troškove prijevoza učenika srednjih škola. Nadalje, Grad Jastrebarsko stipendira više od 30 učenika i studenata, a provodi i nadaleko poznate Ljetnu igraonicu te Školu klizanja.

‘Sve u svemu, ulaganja su velika, ali nema većeg veselja od ulaganja upravo u one koji su budućnost svakog grada, a to su naša djeca. Bez obzira na razne politike koje negativno utječu na prihode gradskih proračuna, za provođenje projekata ovog tipa uvijek ćemo se truditi pronaći rješenje! No, iznimno mi je žao što Zagrebačka županija projekt izgradnje nove škole u Jastrebarskom nije uvrstila u Proračun za 2020. godinu unatoč činjenici da već nekoliko godina postoji pravovaljana građevinska dozvola za izgradnju nove škole’, kaže Novosel.

Mandić: Djeca i mladi kao strateška odrednica

‘U sklopu društveno – socijalne osjetljivosti veliku brigu posvećujemo djeci i roditeljima. Nastojimo učiniti sve kako ekonomski i materijalni faktor ne bi bio prepreka kod osnivanja obitelji. Jednako tako svjesni smo činjenice da ćemo se u narednim godinama morati potruditi čim više. Grad Karlovac i kroz Gradski program za mlade definira niz aktivnosti za što kvalitetniji položaj mladih u našem društvu, a upravo je taj strateški dokument i dokaz da su mladi naša strateška odrednica’, ističe gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

U nizu mjera kojima Grad Karlovac potiče demografiju ističe, tako, jednokratne novčane naknade za novorođenčad   od  1.500 kuna, pomoć iz soc. programa za nabavku hrane za novorođene bebe, sufinanciranje cijena vrtića za obitelji s troje i više djece (jedno dijete u vrtiću – 460,00 kuna; dvoje djece u vrtiću – 630,00 kuna; troje djece u vrtiću – 680,00 kuna), te sufinanciranje privatnih vrtića. U Karlovcu su izgrađena i opremljena dva nova vrtića, Rakovac i Grabrik, gradi se još jedan novi, a dva su sanirana. Kako bi roditeljima pojednostavnili proceduru upisa, uveli su e-upise u vrtiće, te osigurali EU sredstva za unaprjeđenje rada vrtića, odnosno uvođenje poslijepodnevnog rada. Obnavljaju škole, sufinanciraju produženi boravak i uvode jednosmjensku nastavu. U proteklom razdoblju uveli su, tako, jednu smjenu u još tri škole, a u pripremi je prelazak još tri škole, čime bi gotovo u svim školama trebao biti uveden jednosmjenski rad.

Grad Karlovac stipendira učenike i studente, sufinancira prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola, kao i pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju.

Rajn: Pozitivne rezultate svih naših mjera tek očekujemo

‘Svjesni smo da probleme oko nataliteta ne možemo riješiti na lokalnoj razini, već su tu potrebne sveobuhvatne državne mjere, no ono što možemo i što činimo, su mali iskoraci u osiguravanju kvalitetnih uvjeta za život mladim obiteljima’, kaže gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Uveli su, kaže, popust na plaćanje komunalnog doprinosa za izgradnju prve nekretnine, a taj popust raste proporcionalno s brojem djece u obitelji, te su smanjili smo i cijenu građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Križevaca. Ubrzo nakon donošenja takve odluke prodana su sva zemljišta.

Nadalje, uz redovito subvencioniranje cijene smještaja u dječje vrtiće, roditelji s petero i više djece u Križevcima imaju pravo na subvenciju 75% cijene smještaja djece u dječje vrtiće na području Grada, dok za veliki broj školaraca osiguravaju besplatnu školsku prehranu.

Grad financira prijevoz učenika i studenata, osigurava poklone povodom sv. Nikole, osigurava pomoćnike u nastavi, radi na poboljšanju materijalnih uvjeta u školama i gradskom vrtiću, a od ove godine i stipendira studente.

‘Vjerujemo kako će sve nabrojeno imati još veći učinak u nadolazećem razdoblju, budući da pozitivne rezultate ovim mjera tek očekujemo’, ističe Rajn.

Kirin: Roditeljima pomažemo i djecu pratimo od vrtića do fakulteta

 ‘Nizom mjera i pomoći slijedimo djetetov put od predškolske i školske dobi pa sve do studiranja, nastojeći roditeljima na tom putu maksimalno olakšati. Tako Grad Virovitica pomaže obiteljima koje postaju bogatije za jednoga člana – uplaćujući iznos od 1.000,00 kuna za prvo dijete, 2.000,00 za drugo dijete, i tako dalje. Uz besplatne udžbenike, 1,6 milijuna kuna godišnje izdvajamo za besplatan prijevoz na nastavu učenika u školama čiji je osnivač Grad Virovitica, sufinanciramo rad dječjeg vrtića sa preko 7 milijuna kuna godišnje, energetski smo obnovili i izgradili sve matične i područne škole, izuzev Područne škole u Čemernici, te samo u školskoj godini 2018./2019. uložili u obnovu škola i vrtića gotovo 20 milijuna kuna. Uz to, u sklopu projekta vrijednog preko 83 milijuna kuna, izgrađen je novi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju koji je jesenas i otvoren, dok će iduće godine u funkciji biti i nova trodijelna sportska dvorana i trg.

Izdvajamo sredstva za pomoć obiteljima koje se nalaze u teškim životnim prilikama, sufinanciramo djelatnost dadilja, izdvajamo za sve one obitelji koje su u riziku od siromaštva i koje ne mogu same snositi troškove prehrane djeteta u školi. Grad Virovitica kontinuirano radi na ugodnijem boravku djece u vrtićima i školama, a sljedeće godine nas očekuje i otvorenje novog vrtića u Svetom Đurađu u vrijednosti preko 5,5 milijuna kuna, što pokazuje našu skrb i brigu za najmlađe’, ističe gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Šutalo: Nizom mjera zadržavamo mlade obitelji

Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo zadovoljan je ovim brojkama i ističe kako Grad nizom mjera maksimalno podupire mlade obitelji kako bi dodatno pojačao pozitivne trendove. Grad Valpovo unazad dvije godine, kaže, sustavno i planski radi na zadržavanju mladih obitelji na svom području jer želi pokazati da Grad misli na svoje stanovnike i da će učiniti sve da ostanu ovdje i da tu grade budućnost za sebe i svoje obitelji.

Kao jednu od najznačajnijih mjera navodi naknade za bebe koje su u njegovom mandatu utrostručene, pa sada iznose 3.000 kn za svako novorođeno dijete, za drugo dijete 5.000,00 kn, a za treće i svako iduće 7.000,00 kn.

‘Nadalje, imamo sufinanciranje troškova u području zdravstva, povećano sufinanciranje dječjih vrtića na području grada, ali i vrtića za naše najmlađe sugrađane koji isti pohađaju van našega grada u mjestu rada svojih roditelja. Uza sve to sufinanciramo i troškova čuvanja djece koja nisu upisana u vrtić, a ispunjavaju uvjete. Kako bi osigurali što bolje uvjete za naše predškolce vršimo ulaganja u adaptaciju gradskog vrtića, ali i proširujemo kapacitete izgradnjom novog područnog vrtića u Ladimirevcima koji će moći primiti do 50 djece. Vrijednost ovog projekta iznosi preko 6 mil. kuna i svoja vrata našim predškolcima otvorit će iduće jeseni.

Pored navedenog sufinanciramo školske udžbenike i prehranu učenika,  prijevoz učenika srednjih škola i studenata, dodjeljujemo učeničke i studentske stipendije i dajemo druge potpore vezane za školovanje i školstvo. Financiramo i izvođenje radova u školama u dogovoru s ravnateljima iako grad nije njihov osnivač. Moram naglasiti da su škole i udruge s područja grada naši pouzdani partneri na raznim projektima od osobitog značaja za našu zajednicu i na tome im se zahvaljujem’, ističe Šutalo. U SOS selu Ladimirevci Grad Valpovo financira rad logopeda, koji je osim djeci iz sela na raspolaganju i ostalim građanima kojima je potreban.

‘Da bi zaokružili ovu cjelinu provodimo i Program društveno poticane stanogradnje Grada Valpova koji će kao rezultat dati mogućnost povoljnijeg stambenog zbrinjavanja zainteresiranim kupcima, prvenstveno mladim obiteljima s djecom. Cilj nam je da ponuđena cijena za kupnju stana bude što niža, odnosno da nikako ne prelazi iznos od 700 eura po četvornom metru. Kroz potpore u poljoprivredi i poduzetništvu neposredno potičemo razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva te poljoprivrede, a samim time neposredno i zapošljavanje’, ističe Šutalo.