Realizirali smo generacijske projekte, koji se u jednoj zajednici realiziraju možda jednom u 30-40 godina. Tu prije svega mislim na izgradnju nove Osnovne škole Finida za 600 učenika, čime je ostvaren dugo očekivan san da sva porečka djeca nastavu pohađaju u jednoj, jutarnjoj smjeni. To nije olakšalo život samo učiteljima i učenicima, već i njihovim obiteljima, a samim time i cijeloj zajednici. Dodatno, drago mi je da smo preuredili porečku rivu jer se radi o prostoru u samom srcu grada, prostoru koji smo, možemo to tako reći, vratili Porečanima i koji je brzo postao dnevni boravak grada.

Grad Poreč najbolji je grad za život u zemlji, vodeći po izdvajanju za obrazovanje i sport, grad pozitivnih demografskih trendova… O projektima i mjerama koji su realizirani u protekle tri godine i koji stoje iza ovako dobrih rezultata razgovarali smo sa gradonačelnikom Lorisom Peršurićem.

G.Peršurić, tri godine su prošle otkako ste na čelu Grada Poreča. Kako ste zadovoljni i jeste li ostvarili sve što ste planirali?

-Danas kad se osvrnem i vidim sve što smo napravili u tri godine – mogu reći da sam zadovoljan. U Poreču se uvijek radilo i gradilo, išlo korak naprijed i to je misao vodilja koja nas i danas usmjerava. U jednom gradu posao nikad nije gotov, stalno se radi, planira i projektira pa znam da je još puno toga pred nama.

 Koje biste projekte i mjere ostvarene u ove tri godine istaknuli kao najvažnije za Grad Poreč i njegove građane?

-Svakako izgradnju dviju novih osnovnih škola, potom dva vrtića i jaslica te uređenje gradske rive i vrlo visoki socijalni standard – od stipendija do dopunskog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike. Jednako smo ponosni i na velike projekte, ali i na brojne male, koji jednoj ulici ili naselju povećavaju kvalitetu života.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i proveli u protekle tri godine?

-Taj iznos prelazi milijardu kuna – od izgradnja sustava odvodnje, do izgradnje cesta, sustava navodnjavanja, uređenja rive, izgradnji škola, vrtića, dvorana, igrališta, projektiranje novih projekata… rad u svim sferama, uz kvalitetno planiranje.

Gdje je napravljen najveći iskorak i napredak, što biste izdvojili kao svoj najveći uspjeh?

-Ponosan sam na to da smo realizirali generacijske projekte, koji se u jednoj zajednici realiziraju možda jednom u 30-40 godina. Tu prije svega mislim na izgradnju nove Osnovne škole Finida za 600 učenika, čime je ostvaren dugo očekivan san da sva porečka djeca nastavu pohađaju u jednoj, jutarnjoj smjeni. To nije olakšalo život samo učiteljima i učenicima, već i njihovim obiteljima, a samim time i cijeloj zajednici. Dodatno, drago mi je da smo preuredili porečku rivu jer se radi o prostoru u samom srcu grada, prostoru koji smo, možemo to tako reći, vratili Porečanima i koji je brzo postao dnevni boravak grada. Mislim da je trebalo imati hrabrosti uputiti se ovakav projekt kad smo unaprijed znali da će biti puno arheoloških nalazišta, infrastrukturnih komplikacija, kao i činjenice da se radi o projektu o kojem imamo različita mišljenja i ideje. Tu se još dogodila i ova situacija s koronavirusom, pa je i realizacija bila otežana, ali evo – projekt je sretno priveden kraju, na zadovoljstvo svih nas.

Ipak, sve investicije ne bi bile moguće da nemamo dobre temelje – od urbanog planiranja, do visokih nadstandarda u zdravstvu, školstvu, socijalnim programima i komunalnoj opremljenosti. Sve su to komadići koji čine mozaik života u Poreču kvalitetnim i sigurnim.

Grad Poreč u našem je velikom izboru najboljih gradova proglašen najboljim gradom za život u zemlji. Što je to što stanovnici Poreča imaju a oni u drugim gradovima nemaju, ili barem ne u toj mjeri, po čemu ste to sve najbolji?

-Rekao bih da je naša snaga u tome da sve jednako razvijamo. Ulaže se u grad, ali se stalno ulaže i u 53 pripadajuća naselja. Trudimo se uravnoteženo ulagati i kad kreiramo proračun, vodimo računa o svim dijelovima našeg grada. Na primjer, u jednoj godini uređujemo rivu u strogom centru Poreča, ali istovremeno otvaramo vrtiće u dva manja prigradska naselja –Velom Maju i Dračevcu. Bitno nam je zadržimo standarde koje smo dostigli i da iz godine u godinu sami sebi podižemo ljestvicu. Tako je npr. i nastao projekt sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja za naše umirovljenike ili to da imamo najveće stipendije u zemlji. Naravno, održati visoke standarde nije uvijek jednostavno, ali nas upravo oni čine drugačijima od drugih i mjestom za kvalitetan život.

U zadnju godinu mandata ulazite u znaku krize zbog korone. Koliko Vam je ona poremetila planove i kako utječe na funkcioniranje grada i gradske projekte?

-Kao i u svim turističkim gradovima, korona je jako utjecala na izvršenje proračuna i planove za ovu godinu. Puno više nego na gradove u unutrašnjosti. Srećom, glavna prednost Istre je ta da je destinacija koja se nalazi vrlo blizu glavnim emitivnim tržištima i da se pretežno radi o auto-destinaciji, što je u ovoj situaciji od presudne važnosti. Zato u Poreču trenutno boravi blizu 14 tisuća gostiju, što se u odnosu na druge destinacije čini jako puno, ali je to nekih 40% lanjskog broja.

Kojim mjerama ste sve pomogli građanima i poduzetnicima u krizi i koliko ste za njih osigurali?

-Reakcija i odgovornost svih mojih sugrađana na samom početku epidemije bila je za svaku pohvalu – od potencijalno najugroženijeg dijela Hrvatske u kratko smo roku postali sigurni,. Tijekom tog razdoblja svi su istarski gradovi i Županija jednoglasnom odlukom donijeli niz mjera pomoći za gospodarstvenike, ali i dogovorili financijsku pomoć u okviru nabave zaštitne opreme i ostalih potrebnih sredstava za zdravstvene djelatnike, u iznosu od 2 milijuna kuna. Grad Poreč-Parenzo je dodatno nabavio i respiratore za porečku ispostavu hitne medicinske pomoći, a porečkom Domu zdravlja nabavljeni su i prostori za uspostavljanje COVID-19 ambulanti, te je redovito nabavljana zaštitna oprema.

Kao grad smo bili vrlo brzi i odmah smo u ožujku donijeli konkretne mjere – od mogućnosti besplatnog širenja terasa, do otpisa plaćanja komunalnog doprinosa, najma poslovnih prostora, plaćanja poreza na potrošnju, plaćanja naknade za uređenje voda te smo dopustili odgodu naplate za spomeničku rentu i koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru. Naravno, u krizi lokalne samouprave mogu pomoći unutar svojih okvira i bilo je vrlo važno da poslodavcima pomogne i država.

Planirate li još neke mjere?

-Situaciju doslovno pratimo iz dana u dan, sastajemo se redovno s poduzetnicima i obrtnicima i radimo sve da im ovu situaciju olakšamo. Najviše toga, naravno, ovisi o turističkoj sezoni i rebalansu proračuna, kada ćemo znati kakve nas projekcije očekuju do kraja godine. Naš socijalni program ojačali smo s još nekoliko mjera, kako bismo pomogli našim sugrađanima.

 Sezona je počela, šta kažu brojke, koliko ćete ove godine biti u minusu u odnosu na prošlu i što to znači za Grad?

-Nakon doista potpunog zatišja u ožujku, travnju i svibnju , otvaranjem granica turizam se počeo vraćati. Kao što sam rekao i ranije, na današnji dan imamo 14 tisuća gostiju, što je nekih 40% brojki koje inače imamo u tom razdoblju. Dodatno, promijenile su se navike turista – jako su dobro popunjene vile za odmor ili smještajni kapaciteti u izolaciji, kao i kampovi, kojih na području grada imamo samo jednog, dok su oni najveći u susjednim nam općinama. Hoteli još uvijek nisu svi otvoreni, ali svakog dana sve ih više otvara svoja vrata. Veseli da gotovo polovicu svih gostiju čine Nijemci, koji su upravo zbog blizine Istre, ostali vjerni odmoru kod nas. Kako mi i sami kažu, osjećaju se sigurno, a u svakom slučaju mogu se uvijek kroz nekoliko sati vratiti doma.

Vratimo se sad ipak rezultatima Vašeg mandata…Imate li podatke, koliko je u posljednje tri godine ostvareno novih investicija i, posljedično, otvoreno radnih mjesta u Poreču?

-Ukoliko promatramo investicije poduzetnika onda je to između milijardu i pol i dvije milijarde investicija godišnje, ali taj se iznos posljednje tri godine stalno povećavao. Posljedično tome i broj novih radnih mjesta povećavao se svake godine. Primjerice, samo u razdoblju od jedne godine porečki poduzetnici otvorili su 2.000 novih, cjelogodišnjih radnih mjesta. Tome svakako treba pridodati i investicije Grada Poreča-Parenzo koje u posljednje tri godine iznose više od pola milijarde kuna, prvenstveno u obrazovanje i komunalnu infrastrukturu,  što je svakako rezultiralo povećanju zapošljavanja, odnosno, utjecalo je na povećanje gospodarske aktivnosti u Poreču.

 Kojim mjerama privlačite investitore i podupirete poduzetnike i koliko ste za to dosad izdvojili, odnosno koliko godišnje izdvajate?

-Naš stav je da se poticajnu investicijsku klimu na lokalnoj razini potiče prvenstveno stvaranjem uvjeta za investicije i razvoj, a to su prometna i komunalna infrastruktura, poduzetničke zone, poduzetnički inkubator itd. Međutim, ono što je svakako utjecalo na to da se Poreč toliko razvija je ulaganje i u kvalitetu života, društvenu infrastrukturu i programe, nadstandarde po kojima smo prepoznatljivi. Jer da bi se netko odlučio ulagati, zapošljavati i živjeti u Poreču, važno je da ima osiguran vrtić, školu, dodatne društvene programe i kvalitetu života općenito.

Poduzetnike podupiremo raznim direktnim i indirektnim mjerama od direktnih financijskih potpora, subvencioniranih prostora u Poduzetničkom inkubatoru, opremljenih poduzetničkih zona do raznih edukacija i programa promicanja poduzetništva, te ih je teško kvantificirati i mjeriti. Možemo reći da se mjere za razvoj poduzetništva i poticaji za investiranje zapravo u gradskom proračunu provode kroz sve upravne odjele jer svi oni na određen način sudjeluju u pripremi i provedbi raznih programa i projekata kojima stvaramo poticajno poslovno okruženje u Poreču. Za potencijalne investitore redovito pripremamo Katalog investicijskih projekata u kojima nastojimo na zanimljiv i privlačan način prezentirati porečki investicijski potencijal, a Katalog prezentiramo kroz razne kanale u Hrvatskoj i inozemstvu. Naše poduzetnike slušamo svakodnevno, želimo im biti važan i pouzdan partner u poslovanju, zato se sada u ovo vrlo izazovno doba prilagođavamo njihovim potrebama i donosimo posebne mjere za pomoć poduzetnicima.

Planirate li u posljednjoj godini mandata neke promjene na tom planu?

-U posljednjoj godini mandata nastaviti ćemo biti podrška našim poduzetnicima, mjere poticanja poduzetništva ćemo prilagođavati trenutnoj situaciji. Svakako ćemo nastaviti poticati poduzetništvo mladih i žensko poduzetništvo, očuvanje radnih mjesta, nova zapošljavanja, te okupljati, informirati, educirati i „jačati“ potencijale naših poduzetnika. Uvesti ćemo i novu kreditnu liniju za poduzetnike, zajedno sa Istarskom županijom i drugim istarskim gradovima. Poduzetnici i obrtnici su naš glavni pokretač i potencijal te će i dalje oni biti jedna od glavnih tema našeg programa rada.

 Jedan ste od vodećih gradova i po ulaganju u obrazovanje – u samo tri godine izgradili ste dvije škole i dva vrtića. Koji su, uz to, ključni projekti i mjere i koliko je za njih dosad izdvojeno?

-Ponosni smo da smo u posljednje tri godine realizirali generacijske projekte. Za izgradnju vrtića i škola izdvojeno je preko 90 milijuna kuna, ali na tome ne planiramo stati. Dakle, nakon dvije nove škole i dva nova vrtića u samo tri godine, sad idemo u izgradnju još jednog većeg vrtića i jaslica u Žbandaju. Predodredili smo se za to da stare, zapuštene objekte po okolnim naseljima prenamjenjujemo u društvene prostore poput društvenih domova ili vrtića i reakcije su odlične. Djeca uživaju u manjoj sredini, dok su komentari odgajateljica i roditelja i više nego pozitivni. Naravno da ćemo nastaviti

Vodeći ste grad i po izdvajanju i ulaganju u sport. Što biste tu istaknuli, što je napravljeno i što planirate?

-Poreč je grad sporta, i to ne samo na papiru, već sport živi. Mi smo grad od 20 tisuća stanovnika, a na raspolaganju imamo šest javnih sportskih dvorana, dvije privatne, preko 130 dječjih i polivalentnih igrališta, atletskom stazom, nogometnim stadionom, rukometnim, košarkaškim i brojnim teniskim terenima, budućom izgradnjom nogometnih terena, razvijenom infrastrukturom za brojne sportaše i rekreativce uz samu obalu, teretane na otvorenom te projektima koji su posebno prilagođeni osobama s invaliditetom, ali i općem zdravlju stanovništva.

Sretni smo da Poreč, s obzirom na broj stanovnika, ima registriran vrlo veliki broj sportaša, a tu je i mnogo rekreativaca koji su kulturu sporta i zdravog življenja razvijali kako se i sam grad razvijao. Upravo zato, kako bismo održavali sve sportske objekte, te u granicama svojih mogućnosti podržavali i razvijali sportske klubove, odvajamo najveći iznos u zemlji po glavni stanovnika. Ipak, entuzijazam mnogih uključenih i dobra suradnja s udrugama u sportu pomažu da se sport u Poreču razvija iz godine u godinu. Ulaganja ćemo nastaviti i dalje te ćemo se truditi iznos povećavati iz godine u godinu, u okviru naših mogućnosti.

Za razliku od većine hrvatskih gradova, vi nemate problema s demografijom – najmlađi ste grad u Istri i imate konstantne pozitivne trendove. Što kažu brojke?

-Istina, Poreč je jedan od top 5 gradova s najvećim pozitivnim prirodnim prirastom i to je generalno trend oduvijek, posebno zadnjih godina. Upravo zato smo sve svoje napore uložili u to da našim najmlađima osiguramo najbolje uvjete za odrastanje – od gradnji škola i vrtića, do stipendiranja, sufinanciranja prijevoza, nabave materijala, financiranja asistenata….

Jednostavno, Poreč je poželjno mjesto za život, a to se vidi na porastu broja djece iz godine u godinu, što nas jako veseli.

Koliko izdvajate za demografske mjere na godišnjoj razini i koje su najvažnije?

-Pozitivan prirodni prirast godinama zaredom i pozitivna demografska kretanja nisu i ne mogu biti rezultat samo jednokratnih mjera. Pozitivna kretanja rezultat su, prije svega, stabilne gospodarske situacije. Poreč, osim što je najrazvijeniji grad u Istri, ujedno je i među najrazvijenijima u Hrvatskoj, s malom nezaposlenošću. Potvrda je to da je Poreč zdrava gospodarska sredina, s riješenom infrastrukturom koja omogućava stalno otvaranje novih poslova i poslovnih prostora

Na nama, kao Gradu, je da osiguramo kvalitetne uvjete života za sve. Sredina smo u kojoj Grad potporama za sve generacije stanovništva predstavlja poželjno mjesto za život.

Hoće li tu biti nekih novih mjera u posljednjoj godini mandata?

-Uz već poznate mjere, zbog kojih smo u vašem izboru odabrani za grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, ove godine razvijamo i svoj model subvencije kupovine stana, usmjeren upravo mladim obiteljima. Dakle, stabilna gospodarska situacija, pomoć u rješavanju stambenog pitanja te brojne mjere koje prate od rođenja do duboke starosti – recept su za ugodan život u našem gradu.

Uza sve gore navedeno, naše analize pokazuju i da ste jedan od socijalno najosjetljivijih gradova. Koje mjere i programe biste izdvojili kao najjače?

-Samo prošle godine smo za socijalne programe izdvojili više od 10 milijuna kuna, uz povećanje od 1,8 milijuna. Izdvojio bih pionirski projekt sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja za koji izdvajamo godišnje više od milijun kuna, a više od 3.000 umirovljenika za tu namjenu dobije po 420 kuna. Za naše umirovljenike na raspolaganju imamo i Dom za starije i nemoćne osobe, koji je Grad samostalno izgradio 2008. godine. U njemu, uz smještaj 80 korisnika, imamo i poludnevni boravak te palijativnu skrb, programe koje također financiramo. Tu su i stipendije za učenike i studente – iz socijalnih programa, po bodovanju te za deficitarna zanimanja. Dodatno, posebne smo nadstandarde ostvarili u zdravstvu – osim što svake godine osiguravamo dodatne timove medicinske pomoći, plaćamo i smještaj deficitarnim liječnicima, a imamo i jedan od najuspješnijih Zdravih gradova u zemlji, koji također financiramo. Ovo je samo mali dio svih naših programa, i ove će godine kako za nas, tako i za sve ostale, biti teško održati postignute standarde, ali dat ćemo sve od sebe.

Kako ste zadovoljni korištenjem EU fondova, koliko ste dosad ugovorili/povukli i koji su najvažniji projekti?

-Trenutno u raznim fazama provedbe imamo 50 EU projekata. Moram napomenuti kako Poreč, po indeksu razvijenosti, spada u najrazvijenije hrvatske gradove i samim time ne može se prijavljivati na sve EU projekte. Za sve ono što možemo, mi se redovno prijavljujemo i pripremamo.

Kakvi su planovi za ovu godinu kad su EU projekti u pitanju?

-Ove godine počinje razvijanje širokopojasnog interneta za područje Poreštine, projekt koji će financirati T-com uz podršku države, potom tu je i najveći projekt navodnjavanja poljoprivrednih površina Červar Porat-Bašarinka, koji provodi Istarska županija, a financira EU. I dalje se grade pročistači u sklopu EU projekta Poreč vrijednog pola milijarde kuna, dovršavamo uređenje i zatvaranje odlagališta otpada Košambra, kroz projekt SUTRA razvijamo pilot projekt održivog javnog prijevoza, za koji nabavljamo električni autobus, a tu je naravno i dovršetak izgradnje vrtića i jaslica u Dračevcu.

I na kraju, koji su vam još ključni ciljevi i planovi do kraja mandata, što građani mogu očekivati u ovih godinu dana koliko je do izbora?

-Vjerujem da su i moji kolege, kao i ja, imali brojne planirane projekte i investicije. Sada će nam svima biti najveći izazov reorganizirati se „unutar kuće“, provesti rebalanse proračuna, dogovoriti način funkcioniranja s ustanovama, udrugama te naravno, svim korisnicima. Na kraju, sve što budemo mogli usmjeriti realizaciji zacrtanih projekata – mi ćemo i napraviti. Od izgradnje vrtića u Žbandaju do subvencije kupovine stana.

Ovo je jedinstvena kriza, za Istru neusporediva ni s jednom dosad doživljenom. Ostajemo pozitivni i vjerujemo da ćemo sve ono što smo ove godine morali privremeno obustaviti ili smanjiti, već iduće godine nadoknaditi. Poreč je uvijek bio mjesto koje raste i koje se razvija i siguran sam da ćemo to ostati i u budućnosti. (Marija Pulić Drljača)