Proveli smo veliku terensku anketu po gradovima i rezultati pokazuju da novčane nagrade najboljim učenicima dijeli tek 16, a njihove mentore nagrađuje 11 gradova. Ovdje treba napomenuti da nam je na upit odgovorilo tek 50 gradova, od kojih tek 27 u proračunu izdvaja određena sredstva za nagrade učenicima i mentorima, a većina tim novcem kupuje poklone

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan učitelja, i tim povodom većina gradova koji drže do obrazovanja upriličila je svečane prijeme za svoje predstavnike učitelja, zahvaljujući im i ističući njihovu važnu ulogu u procesu odgoja i obrazovanja mladih, odnosno ulaganja u budućnost svih nas. Mi smo, pak, ovim povodom istražili koliko gradova u svojim proračunima ima stavku kroz koju nagrađuje i motivira one najbolje od najboljih, koji svojim radom i poučavanjem stvaraju pobjednike na državnim školskih natjecanjima i olimpijadama. Rezultat našeg istraživanja je prilično poražavajući – upite smo poslali svim gradovima, odgovori su stigli od njih pedesetak, a tek 11 od njih u proračunu ima osigurana sredstva za nagrade mentorima. O tome koliko kao društvo kaskamo kad je u pitanju dobra praksa nagrađivanja i stimuliranja najboljih dovoljno govori činjenica da je Ministarstvo znanosti tek prošle godine prvi put izabralo i novčano nagradilo najuspješnije učitelje i profesore koji učenicima omogućavaju kvalitetno obrazovanje.

Kad su gradovi u pitanju, osim simbolično, tek njih jedanaest financijski nagrađuje svoje najbolje profesore i učenike. Ovdje ipak treba ostaviti ogradu jer nam je na upitnik odgovorilo tek pedeset gradova, no iskustvo govori da su to u pravilu oni koji se imaju čime pohvaliti u određenoj temi, pa je za pretpostaviti da ova brojka ne bi bila puno veća ni da smo dobili odgovore iz svih gradova.

Od 50 gradova koji su nam odgovorili na upit, njih 27 u proračunu izdvaja određena sredstva za nagrade učenicima i mentorima, od čega tek njih 11 ima osigurana sredstva i dijeli novčane nagrade mentorima učenika koji su osvojili nagrade na državnim ili inozemnim natjecanjima znanja.

Najveći iznos nagrade svojim profesorima dijeli, tako, Grad Rijeka – do 3.000 kuna, potom Đurđevac, Novi Marof i Ludbreg do 2.000, Vinkovci 1.500, te Vrbovec, Kutjevo i Krk po 1.000 kuna. Grad Samobor profesore mentore nagrađuje sa po 800 kuna, Križevci sa 500, a Pregrada sa po 300 kuna.

Kad su, pak, u pitanju novčane nagrade učenicima, dijeli ih 16 gradova, a najviše su u Đurđevcu, Novom Maforu, Ludbregu, Zlataru i Senju – maksimalno 2.000 kuna za osvojena prva mjesta na natjecanjima. Grad Vinkovci dijeli maksimalni iznos od 1.500 kuna, a Križevci, Bjelovar, Kutjevo, Slatina i Krk po 1.000. Samobor i Metković dijele maksimalno 800 kuna, Pregrada i Trilj po 500, a Vrbovec po 300 kuna.

Gledajući ukupne iznose osigurane u proračunu, za poticanje izvrsnosti najviše u proračunu izdvaja Grad Varaždin – 204.500 kuna, na drugom mjestu je Rijeka sa 103 tisuće, Vinkovci i Samobor sa 80 tisuća, Križevci sa 69 tisuća, Koprivnica sa 68 tisuća, Đurđevac sa 50 tisuća, Novi Marof sa 40 tisuća, te Vrbovec i Kutina sa po 35 tisuća kuna.

Većina njih ova sredstva ulaže u različite simbolične nagrade za svoje učenike, pa tako Grad Varaždin učenike nagrađuje sa knjigama, ulaznicama za gradske bazene ili kino.

‘Smatram da je vrlo važno nagraditi i poduprijeti postignuća učenika jer su nagrade djeci, a i roditeljima,  snažno motivacijsko sredstvo za ustrajnost u radu i daljnje napredovanje. Važno je da uspjesi učenika budu primijećeni i vidljivi široj javnosti. U Gradu Varaždinu pridajemo tome potrebnu pažnju, kod nas u Varaždinu to je preraslo u tradiciju,  a ja kao gradonačelnik vrlo često priređujem prijeme za djecu i učenike’, ističe varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. No, dodaje, isto je tako potrebno  je podržati i omogućiti edukaciju učitelja jer bez njihovog rada uspjesi učenika ne bi bili mogući.

Grad Đurđevac, pak, još od 2013. godine krajem svake školske godine nagrađuje svoje učenike i mentore za ostvarene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima, pa znaju podijeliti i preko stotinu poklon bon kartica učenicima i mentorima. Uz to, učenici dobivaju i prigodne poklone, a učenik koji je proglašen najučenikom generacije dobiva i prijenosno računalo.

‘Učenici i mentori tokom cijele godine ulažu brojne sate i trud za pripremu za natjecanja, a ovaj prigodni poklon Grada samo je mala nagrada za sav njihov rad i ostvarene rezultate’, ističe gradonačelnik Hrvoje Janči i dodaje kako se nada da će se upravo ovi učenici, po završetku svoga školovanja vratiti u svoj grad jer su oni ti koji će otvarati nova radna mjesta, donositi nove ideje i biti nositelji razvoja tog kraja.

‘Naglasak u našem gradu je stavljen na obrazovanje, školstvo i predškolski odgoj. Osim što se nagrađuju učenici i mentori značajna sredstva se izdvajaju i za edukacije naših učitelja, profesora i odgojitelja koji oblikuju znanje i razmišljanje naših najmlađih’, ističe Janči.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn ističe kako žele svim svojim mladim sugrađanima osigurati kvalitetne uvjete rada i to čine ulaganjem u školsku infrastrukturu. Dodatno, nagrađuju one učenike koji svojim zalaganjem i podrškom svojih učitelja i profesora, postignu dodatni iskorak pa budu među najboljima, bilo na državnim i međunarodnim natjecanjima, bilo prema ostvarenim uspjesima u učenju tijekom svojeg cjelokupnog obrazovanja.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić prije dvije godine je donio odluku o dodjeli novčanih nagrada i za srednjoškolce i sportaše koji osvoje nagrade na državim i međunarodnim natjecanjima.

‘Grad podržava znanje i rad na znanju, i trudimo se znanje i nagraditi. Oni koji se budu obrazovali i išli u korak s vremenom, doprinjet će razvoju Vinkovaca kroz gospodarske, društvene ili bilo koje druge pravce i tako će Vinkovci postati bolji, čvršći i kvalitetniji grad, mi ćemo biti bolje društvo. Ulaganje u djecu je jedino sigurno ulaganje koje se vraća  u budućnosti’, ističe Bosančić. (M.P.D.)