Darijo Vasilić

Krk

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić dužnost gradonačelnika u kontinuitetu obnaša punih 28 godina što ga čini najdugovječnijim lokalnim čelnikom u Hrvatskoj.

Darijo Vasilić rođen je 1966. u Rijeci, oženjen je i otac jednog djeteta. Diplomirao je matematiku i informatiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Početkom 1990-ih zapošljava se u osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan kao profesor matematike i informatike. Političku karijeru započinje na lokalnim izborima 1993. gdje je izabran za vijećnika u Gradskom vijeću Grada Krka. Parlamentarna većina iste godine izabire ga i za gradonačelnika grada Krka čime postaje najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj. Godine 1997. godine učlanjuje se u Primorsko-goranski savez te osvaja drugi gradonačelnički mandat. Od 2001. do 2003. godine izabran je za zastupnika u Hrvatskom  saboru i postaje član Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu.

Za vrijeme svog trećeg gradonačelničkog mandata proglašen je gradonačelnikom godine u ocjenjivanju Hrvatske radiotelevizije i Hrvatske gospodarske komore pod nazivom ”Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku”. Godine 2005. izabran je za gradonačelnika u četvrtom mandatu, a iste godine postaje i članom Županijske skupštine Primorsko-goranske županije. Na konvenciji PGS-a 2008. izabran za predsjednika stranke, a na prvim neposrednim izborima za gradonačelnika grada Krka, 2009. godine, s podrškom birača u prvom krugu od 80% osvaja i peti gradonačelnički mandat. Godine 2013. postaje jedini gradonačelnik u Hrvatskoj u šestom mandatu, a sedmi – na izborima 2017., osvaja kao jedan od tri gradonačelnika bez konkurencije na izborima, sa podrškom 85,97 posto birača u 1. krugu izbora, što je ujedno i drugi najbolji rezultat ovih izbora. Iako je na izborima 2021. imao protukandidata, pobjedio je ponovo u prvom krugu sa osvojenih 80,26 posto glasova, trećim najboljim rezultatom izbora.

Hobiji kojima ispunjava slobodno vrijeme su čitanje, jedrenje, izleti i šetnje u prirodi s obitelji, vožnja biciklom i skijanje.