Ivica Vrkić

Osijek

Ivica Vrkić gradonačelnik je četvrtog najvećeg hrvatskog grada od 2013. godine.

Ivan Vrkić rođen je 10. siječnja 1947. godine u Osijeku gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Nakon mature svoje je školovanje nastavio u Zagrebu na Filozofskom fakultetu, gdje je studirao filozofiju i sociologiju.

Još u vrijeme studiranja bio je aktivan u zagrebačkom studentskom i omladinskom miljeu zbog čega je izabran za profesionalnog člana predsjedništva hrvatske omladinske organizacije zaduženog za programe u kulturi. On je potican i osnovao centre za kulturu u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. 1970.  godine izabran je za predsjednika Saveza omladine Hrvatske. Zanimljivo je da je upravo Vrkič bio najmlađi sudionik hrvatskog proljeća. U samim političkim počecima surađivao je s Mikom Tripalom i Savkom Dabčević-Kučar.

Nakon ulaska u politiku, Vrkić se vraća na fakultet, i upisuje pravo, a potom se zapošljava u osječkom Građevinskom institutu. Krajem osamdesetih angažira se među čelnim ljudima Hrvatske narodne stranke, a 1995.  godine ulazi u HDZ. Na mjestu saborskog zastupnika bio je u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Tijekom poslijeratnih devedesetih godina odabran je na nekoliko pozicija, kao što su zamjenik predstavnika Vlade RH pri Prijelaznoj upravi te člana Državnog povjerenstva za uspostavu ustavnopravnog poretka RH na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Kasnih 1990-ih postaje i ravnatelj HRT-a i tu funkciju obnaša dvije godine. Osim toga bavio se i novinarstvom, književnošću i publicistikom.

U veljači 2013. kandidirao se za osječkog gradonačelnika kao zajednički nestranački kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a, i na toj se poziciji nalazi i danas.

Tijekom života dobio je niz nagrada, kao što su Spomenica Domovinskog rata, spomen medalja Vukovar, nagrade Reda Stjepana Radića, Reda hrvatskog pletera, Reda hrvatskog trolista i proglašen je počasnim građaninom Vukovara.

Vrkić je oženjen i otac je dvoje djece.