Vinko Kasana

Lipik

Vinko Kasana iznimno je aktivan u lipičkom društvenom životu, a od 2013. je i prvi političar grada

Vinko Kasana rođen je 1. svibnja 1968. u Pakracu. Osnovnu školu završio je u Brekinskoj i Poljani, a srednju poljoprivrednu u Križevcima. Na tamošnjem Visokom gospodarskom učilištu diplomirao je smjer ratarstvo. Na čelu LIpika je od 2013. godine, a drugi mandat osvojio je u prvom krugu izbora 2017., kada je za njega glasalo 75,55 posto birača, što je četvrti najbolji rezultat ovih izbora. Svoj treći mandat na čelu Lipika osvaja ponovno u prvom krugu izbora 2021. sa osvojenih 71,63 posto glasova, jednim od 10 najboljih rezultata tih izbora.

Prvi posao dobio je u poljoprivrednoj ljekarni, nakon čega se  zaposlio u upravnom odjelu Požeško-slavonske županije. Potom prelazi u Hrvatski stočarsko selekcijski centar gdje obavlja poslove kontrolora isplate poticaja poljoprivrednicima, a vodio je i evidenciju stočnog fonda. Nakon ustrojavanja Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) tri godine bio je na dužnosti pročelnika županijskog ureda HPA, a do izbora za gradonačelnika Grada Lipika bio je kontrolor isplate poticaja.

Bio je vijećnik s najduljim stažem u Gradskom vijeću Grada Lipika. Dužnost je to koju je s ponosom obavljao čak 16 godina. Od 2005. do 2009. bio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika, a do 2013. zamjenik predsjednika. U svom dugogodišnjem radu u Gradskom vijeću najviše se bavio poljoprivrednom problematikom, ali i razvojem lokalnog gospodarstva, poboljšanjem infrastrukture te promicanjem kulture. Svojim radom uvijek je nastojao doprinijeti općem dobru lokalne zajednice i svih njezinih stanovnika te ih potaknuti na međusobnu suradnju.

Hrvatski je branitelj s više od tisuću dana u Domovinskom ratu te sudionik akcija Bljesak i Oluja. Aktivni vatrogasac već 30 godina. Predsjednik DVD Brekinska te član predsjedništva Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik. Osnivač i predsjednik udruge Tilia koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulture i kulturne baštine.

Oženjen, otac dvoje djece. Služi se mađarskim i njemačkim jezikom. Bavi se uzgojem ratarskih kultura, a u slobodno vrijeme i biciklizmom.