Željko Burić

Šibenik

Željko Burić prvi je šibenski gradonačelnik koji je uspio osvojiti tri mandata za redom.

Željko Burić rođen je u Šibeniku 15. srpnja 1955. godine. U rodnom gradu je proveo djetinjstvo i završio osnovnoškolsko obrazovanje. U nastavku školovanja opredjeljuje se za gimnaziju.

Vođen željom za pomaganjem čovjeku 1974. godine upisao je Medicinski fakultet u Zagrebu, a diplomu je stekao 1979. godine. Za mladog liječnika uslijedilo je i odrađivanje pripravničkog staža te je stručni ispit položio u lipnju 1982. godine. Prvi poslovi bili su u terenskim ambulantama. Radio je u malim mjestima – Perkoviću i Boraji do 1982. godine. Uslijedio je i rad u Službi hitne pomoći do 1985. godine.

Odluka oko specijalizacije pala je na oftalmologiju, što je područje medicine koje ga je uvijek privlačilo. Poslijediplomski studij oftalmologije završio je 1988. godine. Obrazovanje je nadogradio 2003. godine upisujući poslijediplomski Studij kliničkog menadžmenta u zdravstvu koji je završio 2004. godine.

Od siječnja 1999. godine obnaša funkciju ravnatelja Opće bolnice Šibensko – kninske županije te se svojim radom na toj odgovornoj poziciji višestruko dokazao. Sudionik je brojnih nacionalnih i međunarodnih kongresa i medicinskih savjetovanja i seminara.

U teškim trenucima stvaranja hrvatske državnosti priključio se obrambenom ratu te je nositelj Spomenice Domovinskog rata. Doprinos poboljšanju uvjeta života građana Šibenika, osim radom u medicinskoj ustanovi, ostvario je i političkim djelovanjem u sazivu Gradskog vijeća grada Šibenika u nekoliko navrata te u jednom sazivu i vijećnika Županijske skupštine.

Trenutno je član Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Gradskog odbora stranke za zdravstvo. Na lokalnim izborima 2013. godine imenovan je kandidatom koalicije HDZ, HSP AS, HSS, HČSP za gradonačelnika Šibenika, što je i postao ostvarivši pobjedu u drugom krugu izbora 3. lipnja 2013. godine. Na izborima 2017. osvojio je čak 20 posto glasova više – 69,78 posto, i tako je – osim što je gradonačelnik sa najvećim rastom potpore birača u mandatu, postao prvi šibenski gradonačelnik koji je uspio osvojiti dva mandata za redom. Treći mandat osvaja na izborima 2021. na kojima je u drugom krugu osvojio preko 64 posto glasova, što je bio jedan od najboljih rezultata 2. kruga izbora.

Oženjen je. Živi u obiteljskoj kući u Šibeniku te u slobodno vrijeme uz druženje s djecom njeguje čitanje dobre literature, šetnje u prirodi te ljetnim mjesecima plivanje