Grad Belišće je, uz Umag, Vrliku i Obrovac, tek četvrti hrvatski grad u kojem je dječji vrtić roditeljima potpuno besplatan. Ove godine u vrtić je upisano  242 mališana odnosno 21 više nego lani i tek osam manje nego što je bilo predanih zahtjeva. No, zaposlenim roditeljima čija djeca nisu upisana u vrtić Grad Belišće isplaćuje naknadu od 1.000 kuna kako bi im olakšali alterntivni smještaj i brigu o djeci. 

S obzirom na povećanje broja predškolske djece, Grad Belišće ide u gradnju novog vrtića u Bistrincima vrijednog 9,3 milijuna kuna. Gradnjom ovog vrtića osigurat će se mjesto za još 80 djece, čime će Grad Belišće dugoročno osigurati smještaj za svu svoju djecu. Riječ je o područnom objektu DV Maslačak, vrtića koji je dvije godine zaredom u našem velikom izboru za Najljepši vrtić odnio uvjerljivu pobjedu po broju glasova na Facebooku.

Inače, besplatni vrtići uvedeni su od siječnja 2019., dvije godine prije plana. Gradonačelnik Dinko Burić  imao je namjeru do kraja mandata osigurati besplatne vrtiće, a do tada cijenu postupno smanjivati. Tako su krajem 2018. snizili cijenu vrtića sa 410 na 300 kuna, odnosno povećali gradsko sufinanciranje na čak 80 posto ekonomske cijene. No, analizom proračunskih stavki i prihoda u Gradu su uvidjeli da već u tom trenutku mogu osigurati dodatnih 700 tisuća kuna godišnje i u potpunosti osloboditi roditelje brige o plaćanju vrtića. Uz to, osigurali su još 150 tisuća kuna za povećanje plaća tetama u vrtićima za deset posto. Ukupno je tako Grad Belišće povećao izdvajanja za vrtiće na 3,75 milijuna kuna s dotadašnjih oko 2,9 milijuna kuna. 

Spomenimo i kako je na završnoj konferenciji popularnog projekta “Maslačak-prijatelj djece” najavljena mogućnost produženog boravka u budućnosti. Riječ je o projektu kojim je prije svega osiguran produženi boravak na razini sva četiri objekta ove odgojne ustanove, odnosno u Belišću, Gatu, Petrijevcima i Bizovcu. Ondje je s jedne strane roditeljima omogućeno zbrinjavanje djece i van redovnog radnog vremena vrtića, a uz opremanje prostora za organizaciju novih programa, organiziran je i čitav niz edukacija za odgojitelje i suradnike, čime je još više podignuta razina profesionalnog rada s djecom. Uz opremljena vanjska igrališta u Belišću, Petrijevcima i Gatu, u vrijednosti od 320 tisuća kuna, nabavljeno je i multifunkcionalno vozilo namijenjeno za prijevoz hrane, a ostaje u trajnom vlasništvu DV Maslačak. Uz to, u vrijednosti od 52 tisuće kuna opremljena je i soba za senzornu integraciju koja je namijenjena djeci s poteškoćama u razvoju, a koja konstantno pokazuje svoju vrijednost u redovnim odgojnim programima u kojima su integrirana i djeca s razvojnim poteškoćama. Naposljetku, uz redovne radionice za djecu, u sklopu projekta je održano sedam edukacija odgojiteljica – za one iz redovnog programa vrtića, ali i onih iz produženog boravka, koje su nakon svake edukacije dobile potvrdu o sudjelovanju i dovršetku edukacije. Projektom je bilo obuhvaćeno više od 290 djece, čime je dokazana jasna potreba za njegovim nastavkom.

Belišće je ove godine po prvi put, a istodobno i kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, uveo pomoć roditeljima djece s posebnim potrebama. Naime, isplaćuje se naknada od 500 kuna mjesečno, a kako su najavili u gradskoj upravi, čim se steknu uvjeti naknada će se i povećati.

Ukratko, proteklih godina Belišće se nametnulo  kao jedan od gradova s najjačim demografskim programima po kojima uspješno parira i puno većim  gradovima u zemlji. Dinko Burić i njegova gradska uprava iz godine u godinu podižu izdvajanja za djecu i mlade, pa su tako prošle godine – usred krize zbog korone, povećali naknade za bebe, studentske stipendije i sredstva za prehranu srednjoškolaca, a za demografske mjere ukupno su izdvojili čak 7,8 milijuna kuna.

Po izdvajanju za stipendije, koje su u tri godine udvostručili, u samom su državnom vrhu – s pola milijuna kuna u 2018. godini, preko 634 tisuće u 2019., 712 tisuća prošle godine pa na više od milijun koliko za stipendije planiraju izdvojiti u ovoj godini. Stipendije dijele svim svojim studentima, u 2021. ih stipendiraju čak 132, čime se također svrstavaju među desetak uglavnom puno većih gradova s najvećim brojem stipendija. No, pritom su jedan od tek njih nekoliko koji vode računa o poticanju izvrsnosti pa najbolji studenti primaju i najveće gradske stipendije  (iznosi stipendija kreću se od 500 pa do 1.200 kuna mjesečno, ovisno o ostvarenom prosjeku).

Iako ne dijele učeničke stipendije, Grad Belišće itekako olakšava financijsku situaciju i roditeljima srednjoškolaca jer – kao jedini grad u zemlji – svim srednjoškolcima isplaćuje po 200 kuna mjesečno za topli obrok. Kroz projekt ‘Zalogaj’ naknade isplaćuju za 309 srednjoškolaca za što su u proračunu osigurali 650 tisuća kuna. K tome, i ove školske godine sufinancira se nabava radnih bilježnica, zbirki zadataka, mapa za likovni i ostalog školskog materijala učenicima osnovne škole.

Pored toga, mladim obiteljima Grad financijske okolnosti olakšava i prilikom kupnje ili izgradnje prve nekretnine  oslobađanjem plaćanja komunalnog doprinosa, a zbog svega navedenog, Belišće kao primjer dobre prakse za 2021. godinu  ističe i Središnji državni ured za demografiju. (V.H.)