Osim što je jedan od tek četiri besplatna vrtića u zemlji, belišćanski DV Maslačak u našem je velikom FB izboru proglašen i najljepšim vrtićem u zemlji

Iako smo usred korona krize zbog koje su u većini gradova sretni ako mogu zadržati dosadašnju razinu socijalnih izdvajanja, Grad Belišće još jednom se pokazao kao mali grad koji prkosi negativnim trendovima, podiže letvicu i nameće  nove standarde u brizi i ulaganju u svoje najmlađe.  Uz to što su jedan od tek četiri grada koji su osigurali besplatan vrtić za svu svoju djecu, na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća povećali su i naknade za bebe, stipendije i naknade za prehranu srednjoškolaca za što će u proračunu izdvojiti dodatnih 170 tisuća kuna.  

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća donijeli su, naime, odluku o povećanju naknada za bebe sa dosadašnjih 5.000 na 7.500 kuna, za što će u proračunu izdvojiti 550 tisuća kuna. Stipendije studentima povećavaju za 100 kuna, što znači da će 25 najboljih studenata u novoj akademskoj godini umjesto 1.100 primati 1.200 kuna, studenti s prosjekom iznad 3,0 će umjesto 700 primati 800 kuna, a stipendija za sve ostale studente (s prosjekom nižim od 3,0) sada će umjesto 400 biti 500 kuna. Inače, Grad Belišće jedan je od rijetkih koji osigurava stipendije svim svojim studentima, no istodobno potiče izvrsnost tako što visinu stipendije vezuje uz uspjeh i prosjek ocjena studenata.

Jedan su od rijetkih gradova koji kroz projekt ‘Zalogaj’ srednjoškolcima sufinancira školsku prehranu. Dosada su za to izdvajali 450 tisuća kuna i svakom srednjoškolcu osiguravali po 150 kuna mjesečno, a novom odlukom taj iznos je povećan na 200 kuna, odnosno 520 tisuća kuna u proračunu.

Kad je, pak, u pitanju predškolski odgoj, u gradskom su proračunu osigurana dodatna sredstva kako bi u vrtić mogla biti upisana sva djeca čija su oba roditelja zaposlena, radi se o desetero djece, a kako bi se poštovali svi pedagoški standardi, zaposlit će se i dodatne odgojiteljice.

Također, upravo je počela i podjela pomoćnih nastavnih sredstava za belišćanske osnovnoškolce (besplatne radne bilježnice, mape, atlase, zbirke zadataka i kutije za tehnički), za što je Grad Belišće osigurao 330 tisuća kuna.

‘Na taj način zaokružujemo jednu cjelinu – vodimo brigu o novorođenčadi, preko predškolskog odgoja, osnovnoškolske djece, srednjoškolaca pa do studenata. Već se na prošloj sjednici vidjelo da nam je želja voditi socijalnu politiku i prema našim umirovljenicima i nezaposlenima. Naime, već od početka rujna naši umirovljenici imaju besplatan prijevoz i kupanje u Bizovačkim toplicama’, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić u izjavi za medije nakon 39. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, koja je održana u četvrtak, 27. kolovoza. (M.P.D.)