Najbolji gradovi u kategoriji gospodarstva su Hvar, Sveta Nedelja i Samobor, u kategoriji demografija i obrazovanje pobijedili su Cres, Labin i Šibenik, a u kategoriji svih kategorija – kvaliteti života – najbolji su Krk, Rovinj i Čakovec. Šampion EU fondova je Grad Virovitica, a u sklopu izbora za Najbolji grad proglasili smo i pobjednike izbora za najbolji županijski EU projekt 

Čak četiri grada – Sveta Nedelja, Labin, Cres i Krk, uspjela su u našem ovogodišnjem izboru obraniti titulu najboljega, a najveći uspjeh ove je godine definitivno ostvario Grad Sveta Nedelja, jedini grad koji je triput zaredom uspio pobijediti konkurenciju i osvojiti naslov najboljeg grada za gospodarstvo u zemlji.

Proglašenjem pobjednika u posebnim, s epidemiološkim mjerama usklađenim uvjetima, u utorak je naime u Zagrebu završen ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojeg već treću godinu zaredom uspješno organiziramo u suradnji s Jutarnjim listom i agencijom Ipsos. Na žalost, zbog situacije s koronom na dodjelu nije došao veliki broj finalista, pa čak i pobjednika, pa im zato i ovom prilikom čestitamo na izvanrednim rezultatima i plasmanu u našem velikom izboru u nadi da ćemo se dogodine svi skupa moći vratiti u onu staru, pravu normalu.

Za razliku od prethodnih godina, ove smo godine kategorije Smart i Eco City odvojili u zaseban izbor (natječaj za prijavu za Smart-city nagradu otvoren je do 23. listopada), ali smo zato uveli novu kategoriju – najbolji županijski EU projekt.

Temeljem niza brojčanih parametara i analize javno dostupnih službenih podataka najboljim gradovima za gospodarstvo u zemlji ove su godine proglašeni Hvar, Sveta Nedelja i Samobor.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, istaknuo je kako je Sveta Nedelja pobijedila u konkurenciji nekih od najljepših gradova u zemlji.

– Bez svojih suradnika ne bih bio u poziciji preuzeti ovu nagradu, niti bih bio gradonačelnik – istaknuo je Zurovec.

Grad Hvar uspio je tako titulu oduzeti prošlogodišnjem dvostrukom pobjedniku, Krku, a u konkurenciji su bili još Mali Lošinj, Novalja i Buzet. Svetoj Nedelji titulu su, pak, pokušali preoteti Rovinj, Kastav Umag i Poreč, a Samobor je u kategoriji velikih gradova s trona uspio ‘izgurati’ Pulu. U konkurenciji su još bili Dubrovnik, Krapina i Varaždin.

Ovo su najbolji županijski EU projekti

Nakon što je javnost, putem glasanja na posebnoj platformi Jutarnjeg lista izabrala svog favorita – projekt PISMO Sisačko-moslavačke županije i njihove agencije Simora, stručni žiri izabrao je pobjednike u četiri kategorije. Virovitičko-podravska županija jednoglasno je, tako, sa svojim projektom Budi STEMpatičan! izabrana za pobjednika u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama. U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici najboljim projektom je proglašen NEWLIGHT Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, odnosno Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske. Drugoplasirani projekt u izboru javnosti, Mala Barka 2 Primorsko-goranske županije pobjednik je u kategoriji Doprins prekograničnoj suradnji, a Splitsko-dalmatinska županija pobijedila je u kategoriji Doprinos poduzetništvu sa projektom Održivi rast malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije.

Cres i Labin uspjeli su u jakoj konkurenciji obraniti titulu najboljeg grada za obrazovanje i demografiju, a prošlogodišnjem pobjedniku u konkurenciji velikih gradova, Pazinu, titulu je preoteo Šibenik.

Zamjenik gradonačelnika Cresa  Marin Gregorović preuzeo nagradu iz ruku predsjednice Uprave Hanza Medije Ane Hanžeković.

– Obranili smo naslov najboljeg u ovoj konkurenciji što nije bilo lako jer je konkurencija svake godine sve jača – kazao je Gregorović.

 

Cresu su u finalu zaprijetili Bakar, Buje, Krk i Novigrad, Labin se uspio obraniti u konkurenciji sa Crikvenicom, Porečom, Rovinjem i Križevcima, a uz Šibenik i Pazin, u finalu i borbi za titulu najboljeg velikog grada za demografiju i obrazovanje bili su još Čakovec, Bjelovar i Velika Gorica.

Drugu godinu zaredom Grad Krk uspio je obraniti titulu najboljeg malog grada za život, u kategoriji srednjih gradova pobjedu je ove godine odnio Rovinj, a među velikim gradovima – Čakovec, koji je preoteo titulu prošlogodišnjem pobjedniku Zagrebu.

Titulu Krku ove su godine u finalu pokušali preoteti Hvar, Novalja, Mali Lošinj i Novigrad, u kategoriji srednjih gradova s Rovinjom su se ‘borili’ Poreč, Sveta Nedelja, Umag i Zaprešić, a uz Čakovec i Zagreb u finalu velikih gradova sudjelovali su, kao i prošle godine,  još Dubrovnik i Samobor.

Šampionom EU fondova ove je godine proglašen Grad Virovitica koji je u finalu pobijedio dosadašnje pobjednike Križevce i Zadar, te Rijeku i Zagreb koji su se također u finalu borili za pobjedu.

Najbolji grad u privlačenju novca iz EU fondova je Virovitica, čiji je gradonačelnik Ivica Kirin na svečanosti dodjele primio priznanje iz ruku ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Nataše Tramišak.

– Ovo je nagrada za cijelu ekipu koja je radila na EU projektima – poručio je gradonačelnik Kirin nakon preuzimanja nagrade. (M.P.D./Jutarnji list, fo: Goran Mehkek /Cropix)