Nakon što su Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar prvi objavili da otkazuju novogodišnje programe i uplaćuju sredstva za Petrinju, krenula je lančana reakcija – već do srijede ujutro 20-ak gradova najavilo je ili je već uplatilo pomoć, do četvrtka do podne ih se javilo već 60-ak, a ukupno je već prikupljeno gotovo šest milijuna kuna 

Katastrofalni potres koji je jučer uništio Petrinju, te nanio strašne štete u Glini i Sisku ujedinio je i na noge digao čitavu zemlju. Pomoć stiže sa svih strana Hrvatske, od vatrogasaca i volontera – samo u utorak navečer na petrinjsko područje stiglo je preko 1.500 ljudi željnih pomoći, do hrane, odjeće, deka, grijalica…. Mobilizirali su se i gradovi koji organiziraju prikupljanje humanitarne pomoći i smještaj za obitelji koje su ostali bez krova nad glavom,  ali i šalju ono što je trenutno najvažnije – novac potreban za saniranje štete i početak obnove…

Prvi su se, tako, u utorak popodne na hitnom video-sastanku organizirali gradonačelnici četiri dalmatinska grada – Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra koji su odlučili otkazati planirane novogodišnje programe i odmah uplatiti po 150 tisuća kuna za pomoć Petrinji. Grad Split u srijedu je, pak, odlučio donirati još 200 tisuća kuna koje će uplatiti na račun Crvenog Križa, pa stradalima u potresu iz proračuna pomažu s čak 350 tisuća kuna.

Najveći iznos dosad, pola milijuna kuna, odlučili su izdvojiti u Gradu Samoboru. Konkretno, gradu Petrinji pomoći će se s 200 tisuća kuna, a Sisku i Glini s po 150 tisuća, a pomoć će biti uplaćena tijekom današnjeg dana.

„Građani Samobora, kao i Gradska uprava, uvijek su spremni pomoći, osobito u ovakvim situacijama kada svi ostajemo bez teksta. Nesreća koja je zadesila Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta traži suosjećanje i pomoć svih nas. Samobor je uz vas!“, poruka je iz Samobora.

Grad Rijeka odmah je u utorak odlučio donirati 200 tisuća kuna, a u srijedu su donirali još 200 tisuća kuna kako bi, uz Petrinju, pomogli i Sisku i Glini. Uz tih 400 tisuća, još 400 tisuća su odlučila donirati gradska poduzeća pa je Grad Rijeka stradalima u potresu pomogao sa ukupno 800 tisuća kuna.

Grad Opatija donirao je  300 tisuća kuna. Naime, kako su javili, Grad Opatija i Gradsko vijeće Grada Opatije iz vlastitih neutrošenih sredstava te gradske tvrtke i ustanove zajedno će uplatiti 300 tisuća kuna na otvoreni račun Crvenog križa za pomoć stradalima u razornom potresu.

Grad Đakovo odmah u utorak je odlučio uplatili po 200 tisuća kuna, a u srijedu su osigurali još 200 tisuća i osigurali i pomoć za Glinu i Sisak. Grad Virovitica i njegova gradska poduzeća pomoći će sa 220 tisuća kuna, a po 200 tisuća kuna će za pogođena područja uplatiti i Grad Koprivnica i njegova gradska poduzeća, te Grad Velika Gorica koji zbog pijeteta prema žrtvama potresa ove godine neće održati novogodišnji vatromet, a predviđena sredstva će se također preusmjeriti u fond pomoći.

Grad Novi Marof uključio se u akciju sa 160 tisuća kuna pomoći.

Po 150 tisuća kuna donirat će i Grad Bakar i Industrijska zona Bakar, kao i Grad Crikvenica i Grad Kaštela. Isti iznos donirat će i Grad Knin koji će, iz pijeteta prema žrtvama potresa, otkazati i planirani novogodišnji vatromet. I Grad Varaždin je na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak odlučio iz pričuve izdvojiti 150 tisuća kuna i uplatiti za pomoć nastradalima u potresu.

Nakon prvotnih 100 tisuća kuna pomoći koje su uplatili u srijedu, Grad Vodice odlučio je odmah nakon Nove Godine uplatiti još 100 tisuća kuna za pomoć nastradalima u potresu,  i to 50 tisuća za  Petrinju i 50 tisuća kuna za Glinu. Također, jedan su od nekoliko gradova čiji su se vijećnici odrekli svojih naknada u korist žrtava potresa

Grad Umag pomogao je sa 130 tisuća kuna, Grad Omiš uplatio je 120 tisuća kuna, a Osijek će donirati 100 tisuća kuna. Iz pričuve su po 100 tisuća kuna izdvojili  i Imotski, Trilj, Nin, Solin i  Metković, koji je u srijedu ujutro uplatio 70 tisuća kuna za Gradu Petrinji i 30 tisuća kuna Gradu Glini.

I Grad Vinkovci će  za pomoć Petrinji izdvojiti 100 tisuća kuna. Također, odlučeno je kako će pomoći i gradske tvrtke i ustanove koje će Crvenom križu dostaviti 250 paketa s raznim potrepštinama. U akciju su se uključili i djelatnici Grada koji se za pomoć stradalima odriču dijela plaće uz do sada prikupljene pakete pomoći.

Iznos od 100 tisuća kuna uplatit će i Grad Vrbovec. Dio iznosa uštedjela je Turistička zajednica otkazivanjem novogodišnjeg vatrometa, a ostalo će se namiriti iz proračunske rezerve. Iznos će se uplatiti  gradovima – Glina, Petrinja i Sisak, a dio iznosa bit će usmjeren direktno na ljude iz pogođenih područja koji su smješteni u Hotelu Bunčić.

Kao prvu pomoć i Grad Karlovac je iz proračuna izdvojio 100 tisuća kuna, a isti iznos donirao je i Grad Biograd na moru čiji su se gradski vijećnici, uz to, odlučili odreći dvije svoje naknade za pomoć žrtvama potresa.. Sto tisuća kuna donirao je i Grad Novalja, a njihova Turistička zajednica još 20 tisuća.

Sa 100 tisuća kuna u pomoć se uključio i Grad Zaprešić, koji je i sam nastradao u potresu, pa su po 50 tisuća kuna uplatili za Petrinju i Glinu.

Na e-sjednica Gradskog vijeća Grad Gospić je temeljem amandmana gradonačelnika kroz izmjene proračuna osigurao je 80 tisuća kuna pomoći za stradale u potresu na području Petrinje, Siska i Gline.

Grad Kastav najavio je da će potresom pogođenim područjima pomoći sa 75 tisuća kuna iz pričuve, isto kao i Grad Križevci. Isti iznos izdvojit će i Grad Sveti Ivan Zelina koji će svakom od tri pogođena grada – Petrinji, Glini i Sisku, pomoći sa po 25 tisuća kuna.

Grad Trogir odlučio je otkazati novogodišnji vatromet i za za pomoć Petrinji, Sisku i Glini uplatiti 70 tisuća kuna, a njihovo poduzeće Trogir Holding uplatit će dodatnih 30 tisuća kuna.  Grad Otočac također pomaže sa 70 tisuća kuna.. Vatrometa su se odrekli i u Gradu Prelogu koji je uplatio 65 tisuća kuna. Grad Ivanić Grad pomaže sa 60 tisuća kuna – po 20 tisuća za svaki od tri pogođena grada.

Bjelovar, Zabok, Novi Vinodolski, Donja Stubica i Otok pomažu sa po 50 tisuća kuna. Isti iznos, 50 tisuća kuna donirat će i Grad Zlatar i to 20 tisuća kuna za Petrinju, te po 15 tisuća kuna za Sisak i Glinu. Hitnu telefonsku sjednicu Gradskog vijeća održali su i u Gradu Belišću te rebalansom proračuna osigurali 50 tisuća kuna za pomoć Petrinji, Glini i Sisku.

Istarska županija i istarski gradovi uplatit će 200.000 kuna. Isti iznos, ukupno 200 tisuća kuna (po 50 tisuća svaki) na račun Crvenog križa će uplatiti i gradovi Cres, Krk, Mali Lošinj i Rab.

Po 50 tisuća kuna uplaćuju i gradovi iz Požeško-slavonske županije – Lipik, Kutjevo, Pakrac, Pleternica i Požega, a gradonačelnik Požege Darko Puljašić najavljuje da će se gradski vijećnici HDZ-a odreći dviju vijećničkih naknada u korist stradalih koje će također biti nadodane i uplaćene za pomoć.

Vatrometa se odrekao i Grad Supetar, koji će za pomoć uplatiti 50 tisuća kuna – 20 tisuća za Petrinju i po 15 tisuća za Sisak i Glinu.  I Grad Makarska uplatit će 50 tisuća kuna. Vatrometa se odriču i uplaćuju pomoć za Petrinju i u Valpovu i Drnišu.  

Grad Pregrada donirat će 40 tisuća kuna, baš kao i Grad Čakovec, koji se među prvima odlučio odreći novogodišnjeg vatrometa i ta sredstva uplatiti za Glinu i Petrinju.

Financijsku pomoć najavili su i iz i Belog Manastira. Grad Grubišno Polje pomoći će sa 30 tisuća kuna, a Grad Čazma također se odrekao vatrometa i 20 tisuća kuna će uplatiti za pomoć Petrinji, a sa simboličnih 15 tisuća kuna u akciju se uključio i Grad Skradin, Grad Ivanec inicijalno je uplatio je 20 tisuća kuna, a dodatnih pet tisuća kuna pomoći uplatila je njihova Poslovna zona. Nakon Nove godine će, najavljuju, u proračunu osigurati dodatna sredstva za pomoć.

Grad Zagreb 25. siječnja se uključio – gradonačelnik Milan Bandić odlučio je da će stradalima u potresu donirati 3,3 milijuna kuna, a sredstva će biti usmjerena za sanaciju i obnovu 11 obiteljskih kuća.

Vjerujemo i sigurni smo da će se u ovu akciju, barem simboličnim iznosima, priključiti i svi ostali gradovi te ih ovim putem i mi još jednom pozivamo da pokažu solidarnost i pomognu onima koji su na kraju ove strašne godine ostali bez svega. (M.P.D.)