Na prošlim izborima građani su izabrali 20 gradonačelnika iz redova nezavisnih kandidata, čak osam više nego na izborima 2013., a na ovim izborima imamo 18 nezavisnih kandidata više nego na prošlim izborima – 2017. ih je bilo 97, na ovim izborima 115, što je 21,1 posto od 546 gradonačelničkih kandidata koliko ih imamo na ovim izborima . U grupu nezavisnih od prošlih izbora je prešlo i pet aktualnih gradonačelnika koji će u nedjelju povjerenje građana tražiti kao kandidati grupe birača.

Jedna od ključnih značajki lokalni izbora 2017. bio je boom nezavisnih kandidata koji su, brojčano, postali treća najjača politička opcija na lokalnoj sceni. Nezavisni su pobijedili kandidate sa jakom stranačkom infrastrukturom i podrškom u čak 19 gradova, sedam više nego na izborima 2013., a među njima je i jedna od najdramatičnijih i politički najznačajnijih pobjeda prošlih izbora – ona Marka Jelića koji je na izborima  potukao HDZ-ovu gradonačelnicu Josipu Rimac i ušao u povijest kao prvi gradonačelnik Knina koji nije iz HDZ-a. Dugogodišnjeg gradonačelnika i tada predsjednika HSS-a u Križevcima je, pak, uspio srušiti Mario Rajn, a jedna od napetijih izbornih utakmica vodila se i u Valpovu u kojemu je nezavisni Matko Šutalo u drugom krugu uspio pobijediti gradonačelnika Leona Žulja koji u prvom krugu dobio 7 posto više glasova…

Gradonačelnike iz redova nezavisnih kandidata izabrali su i građani Belišća (Dinko Burić), Delnica (Ivica Knežević), Donjeg Miholjaca (Goran Aladić), Đurđevca (Hrvoje Janči), Hvara (Rikardo Novak), Iloka (Marina Budimir),  Novalje (Anto Dabo), Opatije (Ivo Dujmić), Osijeka (Ivan Vrkić), Otočca (Stjepan Kostelac), Sinja (Kristina Križanac), Slavonskog Broda (Mirko Duspara), Starog Grada (Antonio Škarpa), Svete Nedelje (Dario Zurovec), Varaždina (Ivan Čehok) te Vrbovskog ( Dražen Mufić). I dok se troje od ovih 19 – Ivica Vrkić, Ivica Knežević i Kristina Križanac nisu kandidirali na ovim izborima, a Marko Jelić se bori za mjesto župana, grupaciji nezavisnih u međuvremenu se pridružilo još šest aktualnih gradonačelnika i jedna bivša gradonačelnica koji su napustili svoje stranke i na ove izbore izašli kao kandidati grupe birača. Dinko Pirak iz Čazme prošle je godine napustio HSS i nastavio kao nezavisni, jednako kao i Ana-Marija Petin iz Orahovice, koja je u međuvremenu zbog krize vlasti u gradu razriješena dužnosti pa na izbore sad ide iz pozicije bivše gradonačelnice. Nikola Gospočić iz Donje Stubice, Dubravko Bilić u Ludbrega i Vinko Grgić iz Nove Gradiške izašli su, pak, nedavno iz SDP-a, a Ivan Penava iz Vukovara i Ivan Šipić iz Trilja iz HDZ-a.

Hoće li se trend jačanja nezavisnih nastaviti i na ovim izborima vidjet ćemo u već u nedjelju navečer, kad krenu pristizati prvi rezultati…No, sudeći prema broju nezavisnih kandidata koji su se kandidirali, odgovor bi mogao biti pozitivan. Na ovim izborima imamo, naime, 18 nezavisnih kandidata više nego na prošlim – na prošlima ih je bilo 97, na ovima 115, što je 21,1 posto od 546 gradonačelničkih kandidata koliko ih imamo na ovim izborima (samo tri više nego 2017.).

Nezavisni kandidati na listama su u 74 grada, dok u ostalih 54 građani biraju samo između stranačkih… Brojčano, najviše nezavisnih kandidata je u Varaždinu  i Hvaru, po četvero, dok ih je po udjelu najviše u Rabu –  od četiri gradonačelnička kandidata tri su nezavisna. Nezavisni čine većinu na kandidacijskim listama i u Glini, Ozlju, Malom Lošinju i Valpovu, a polovicu na listi čine u 15 gradova.

U odnosu na prošle izbore, najveći boom nezavisnih kandidata dogodio se u Malom Lošinju – 2017. su na izborima imali pet gradonačelničkih kandidata od kojih jednog nezavisnog, a na ovima imaju tri kandidata, od čega dva nezavisna. Omjer se dramatično promijenio u korist nezavisnih i u Ozlju u kojemu su na prošle izbore izašla četiri kandidata, od kojih jedan nezavisni, a na ove tri, a dva su nezavisna…. Slično je i u Dugom Selu, Orahovici, Vrbovcu, Đakovu, Hvaru…, a u čak 27 gradova udio nezavisnih na listama je u odnosu na prošle izbore udvostručen.

Na izborima za župana od 105 kandidata 10 su nezavisni, od toga dvoje u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Što se općina tiče, od 1.089 kandidata za načelnike 27,8 posto su nezavisni, njih 303, a u čak 19 općina nezavisni kandidati su jedini – u Općini Tounj u Karlovačkoj županiji sva tri od tri kandidirana kandidata su nezavisni, u općinama Majur, Sveti Ivan Žabno, Dragalić, Tkon, Bilje, Sutivan, Zadvarje, Motovun, Žminj, Funtana, Tar-Vabriga, Sveti Martin na Muri, Zagorska Sela, Dobrinj, Vrbje, Semeljci, Muć i Bale. Preko 50 posto kandidacijskih lista nezavisni, pak, čine u čak 107 općina… (m.p.d.)