Ivanić-Grad se etablirao i kao jedan od naprednijih gradova na smart-city planu pa su u našem velikom izboru najboljeg grada ušli u samo finale u kategoriji smart-city

Ubrzani razvoj Ivanić-Grada potvrđuje se posljednjih godina čitavim nizom uspješno realiziranih, tekućih i planiranih projekata. Bilo da su u pitanju mali komunalni ili veliki i kapitalni zahvati, poslovne zone, kulturne i uslužne ustanove, sportski tereni, škole i vrtići, ulaže se, investira, gradi i obnavlja, vlastitim, državnim i EU sredstvima.

Uspješnost i uzlazna razvojna komponenta vidi se najbolje u iznosu proračuna koji se od 83,3 milijuna kuna u 2016. preko 88,5 milijuna u 2017. vrtoglavo penjao do 100,3 milijuna u 2018., odnosno 102,1 milijuna u 2019. i čak 119,1 milijuna kuna u 2020. godini. Unatoč svim izazovima koje nosi 2021. aktualni usvojeni proračun iznosi rekordnih 126,6 milijuna kuna.

Gradonačelnik Javor Bojan Leš i njegova Gradska uprava u protekle su četiri godine pokrenuli gotovo 40 projekata vrijednih blizu 70 milijuna kuna. Među njima, prijavljeno  je 11 i realizirano 8 projekata financiranih novcem iz EU fondova, za što su u Ivanić Gradu povukli 13 milijuna kuna.

Ivanić-Grad je u prošlosti bio poznato obrtničko središte i trgovište kada su na cijeni bili majstori starih zanata, a danas krupnim koracima grabi prema realnom cilju da postaje prepoznat kao značajan poduzetnički centar.  U tome bi bitno trebao pripomoći i lani otvoreni Modularni drvno-tehnološki poduzetnički inkubator u Poduzetničkoj zoni u kojoj je pak Grad prodao gotovo sve parcele, a u koju je uloženo 6,6 milijuna kuna.

Ukupna potpora gospodarstvu rasla je od 1,5 milijuna kuna u 2017. do 2,2 milijuna kuna u 2020. Još u travnju prošle godine, zbog novonastale javnozdravstvene situacije i posljedica koje je pandemija bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2 ostavljala na gospodarstvo, Grad Ivanić-Grad je među prvima proveo i gospodarsku mjeru za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize, a sve kako bi se održala likvidnost i zadržala postojeća radna mjesta subjekata malog gospodarstva s područja Ivanić-Grada.

U prvom krugu potpora isplaćena je bespovratna potpora od 5000 kuna za sve poduzetnike i obrtnike kojima je rad bio zabranjen (ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, trgovine, teretane, cvjećarnice, krojači…).

Njih ukupno 105 je dobilo potpore u ukupnom iznosu od 525.000 kuna. Dolaskom zime i novog šoka zbog ponovnog zatvaranja poslovanja za ugostitelje, restorane i teretane, u prosincu se gradska vlast odlučila za dodatnu pomoć u iznosu od po 4000 kuna po poduzetniku kako bi im omogućili barem djelomično, pokrivanje fiksnih troškova, za što je Grad osigurao dodatnih 150.000 kuna. Do sada je tako, za smanjenje gospodarskih posljedica korona krize, isplaćeno ukupno 677.000 kuna direktnih potpora za 143 poduzetnika.

Ivanić-Grad misli i na mlade i najmlađe, za demografske mjere u 2020. izdvojilo se 854 tisuće kuna, a godinu ranije rekordnih 1,2 milijun kuna. Roditelji dobivaju 1.500 kuna pomoći za prvorođenu bebu i 500 kuna više za svaku sljedeću u obitelji, na cijelom području uređuju se i opremaju dječja igrališta. Provedena je energetske obnova svih vrtića, čija je cijena trenutačno najpovoljnija u Zagrebačkoj županiji, u tijeku je energetska obnova i OŠ Stjepana Basaričeka, sagrađena je nova školska dvorana uz obnovljenu školu u Posavskim Bregima. Kreće i izgradnja sportske dvorane u Graberju Ivaničkom, isčekivana desetljećima. Godišnji iznos u proračunu Grada za sufinanciranje produženog boravka u osnovnim školama povećan je u 2021. visokih 86 posto u odnosu na 2020. s 220.000 kn na 410.000 kuna.

Upravo su u tijeku užurbane aktivnosti na proširenju još jednog gradskog vrtića – objekta Livada – Žeravinec,  u kojemu će mjesto naći 36 djece jasličkog uzrasta. Prva faza stoji 2,8 milijuna kuna iz proračunskih sredstava. Radovi se očekuju u travnju i trebali bi biti završeni do rujna, i početka pedagoške 2021/22. Druga faza starta odmah  nakon završetka prve faze kada kreće u gradnju i multifunkcionalna dvorana. U Graberju Ivanićkom projektom je planirana dogradnja postojeće zgrade dječjeg vrtića u stražnjem dijelu parcele, u spoju stare i nove zgrade predviđa se i novi ulaz. U dograđenom dijelu nalazit će se jedinica za smještaj mališana vrtićke dobi i jedna jaslička uz koje su i dodatni prostori za provođenje individualnih aktivnosti i radionica za manji broj djece i roditelja.

Programom produženog boravka u školskoj godini 2020./2021. u Osnovnoj školi S. Basaričeka bit će sada i ubuduće obuhvaćene tri grupe učenika. Prijevoz za studente s područja Grada Ivanić-Grada u potpunosti je besplatan. Grad je za tu namjenu u svome Proračunu za 2021. godinu osigurao iznos od 900.00 kuna. Ivanić-Grad, isto tako, za 2020./2021. dijeli učenicima i studentima po 15 stipendija. Za obrazovanje i predškolski odgoj u proračunu je lani izdvojeno 8,3 milijuna kuna. Nisu zanemareni niti oni najstariji, umirovljenicima se krajem godine dijeli božićnica, koja je osigurana i nezaposlenima. Provodi se i socijalni projekt ‘Zaželi, radi, pomaži’, kojim 16 zaposlenih i prije teško zapošljivih žena svakodnevno brine o 95 potrebita korisnika.

Ivanić-Grad se pozicionirao i kao grad sporta, napravljen je i novi nogometni teren s umjetnom travom, tribinama i svlačionicama u Sportskom parku Zelenjak, koji je postao središnje mjesto za rekreaciju svih građana. Tu su i atletska staza, sprave za vježbanje na otvorenome, boćališta, teniski tereni i oni za odbojku na pijesku, badminton, rukomet i veliko dječje igralište sa zimskim sanjkalištem, koji nude mogućnost neprekidnih aktivnosti za svakog posjetitelja. Trenutačno se uređuje postojeće rukometno igralište, u planu je proširenje trim-staza, igrališta za mini-golf i  skate parka. Sportski park u neposrednoj je blizini dobio i dodatne sadržaje završetkom gradnje vanjskih i unutarnjih bazena u sklopu Specijalne bolnice Naftalan. Uređena je i kuglana. U ponudi su wellness i spa sadržaji, ali i amfiteatar za kulturna događanja.

U prvoj i drugoj fazi je uređena šetnica uz rijeku Lonju, sadrži pješačku i biciklističku stazu, odmorišta, informativne punktove, a uz rekreativnu ima namjenu povezivanja sportskog parka i bolnice Naftalan sa starom jezgrom, u ukupnoj duljini od 1,6 kilometara. Dodatna vrijednost života podiglo je i uređenje gradskih mostova u vrijednosti 4 puta 2 milijuna kuna.

Završena je sanacija odlagališta Tarno, na mjestu stare, otvorena je nova ploha 1,3 milijuna kuna vrijednog Reciklažnog dvorišta, čime su građanima osigurani dostatni kapaciteti za zbrinjavanje otpada, Grad je dobio europska sredstva i za nabavku kanti za odvojeno prikupljanje otpada. U sanaciji i recikliranju otpada Ivanić-Grad je među vodećim gradovima RH.

Provela se uspješno i energetska obnova zgrade Civilne zaštite i Vatrogasne postrojbe grada. Projekt vodoopskrbnog sustava vrijedan je više od 100 milijuna kuna, dok vrijednost projekta aglomeracije iznosi oko 300 milijuna kuna.  U Ivaniću su u tijeku radovi u okviru EU projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije, Zagreb- Istok, vrijednog 707 milijuna kuna bez PDV-a. Za područje Ivanić Grada predviđena je rekonstrukcija 45,6 kilometara postojeće i 2,7 km nove mreže, te podizanje crpne stanice Kloštar Ivanić za koju je izdvojeno blizu 90 milijuna kuna.

U tijeku su izgradnja poučne staze Petica Grad Ivanić-Grad, duljine 1100 m, s devet odmorišta. EU projektom “Nije svaki otpad smeće” podignuta eko-svijest stanovništva putem radio emisija, tribina, letaka, aplikacija, radionica…

Projektom ‘Smart City’ Ivanić-Grad uvodi pametne tehnologije za kvalitetniji i jednostavniji život svojih građana. Tako je u prostorijama razvojne agencije IGRA-e u Ivanić- Gradu održan sastanak između gradonačelnika Leša i predstavnika ICT sektora tvrtke A1 o uvođenju pametnih tehnologija. Pametna rješenja za Ivanić- Grad, zahvaljujući projektu širokopojasnog Interneta, uključivala bi pametan promet (pametni pješački prelazi), praćenja potrošnje putem pametnih brojila, upravljanja otpadom, okolišem i komunalnom infrastrukturom, a građani bi putem jedinstvene mobilne aplikacije imali mogućnost pratiti onečišćenje zraka. Gradonačelnik je predložio partnerski odnos s tvrtkom A1 u kojem bi Grad postao pilot projekt i prvi u potpunosti Smart city u RH.

Ivanić-Grad je, podsjetimo, izborio završnicu našeg izbora za najbolji grad u kategoriji Smart City 2020. plasmanom među pet najboljih  srednjih gradova u tri prestižna kriterija u cjelinama pametni okoliš i pametno gospodarstvo. Riječ je o udjelu biciklističkih staza (pet posto) u ukupnoj dužini prometnica u gradu, stopi odvojenog sakupljenog otpada i broju potpornih institucija specijaliziranih za ICT, start up, inovacije i održivi razvoj. Isto tako, ima jedan od tri najbolja pokazatelja među srednjim gradovima za kriterij udjela energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima, 97 posto, u kategoriji srednjih gradova.

U Ivaniću se mogu pohvaliti širokopojasnim internetom, LED rasvjetom, postavljenim video nadzorom, uređenjem info centra za posjetitelje, kao i elektroničkom punionicom za automobile, ali i sustavom javnih bicikla.

Užurbano se radi na i obnovi Vatrogasnog doma DVD-a u Šumečanima, u 2020. u asfaltiranje ulica uloženo je 3 milijuna kuna, potpisana su i 24 ugovora s poljoprivrednicima za 177 tisuća kuna potpora. Uređena je i zgrada Komunalnog centra, ujedno izvršena i energetska obnova zgrade za potrebe Visoke škole, i obližnjeg Doma kulture u kojem je sjedište i prostor dobila i Gradska knjižnica, sve u vrijednosti 5 milijuna kuna. Pokrenuto je kazalište, a nakon dugo godina u punom sjaju do epidemioloških mjera i kino dvorana.

Za planinarski dom Grabersko Brdo nabavljen je građevinski materijal i oprema za interijer objekta, za novo izletište u prirodi, čime je ostvarena i nova vrijednost u turističkoj ponudi Ivanić Grada. Potpisan je i ugovor za uređenje vodotoka Lonje zahvatima u prostoru tijekom radova na uređenju zemljišta.  Nakon skorog početka izgradnje kanalizacije, ubrzano će krenuti i izgradnja dugoočekivanoga punog profila cesta s pripadajućim nogostupom, odnosno rekonstrukcija Hercegovačke i Ul. Stjepana Gregorka u naselju Lonja. Uređuju se ulice, nogostupi, nerazvrstane lokalne i pristupne ceste, groblja… (Pero Livajić)