Izbor najboljih gradova i ove se godine održava u organizaciji Jutarnjeg lista, gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos, a pobjednici će biti proglašeni 21. listopada u Novom Vinodolskom

Ovogodišnji izbor najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos obogaćen je novom kategorijom, izborom grada koji je ostvario najveći napredak u kvaliteti života. Kandidati su Klanjec u Krapinsko-zagorskoj županiji, Križevci, Metković, Sinj i Sisak. Nagrada za najveći napredak u kvaliteti života izračunata je tako da je uspoređen poredak u kategoriji kvaliteta života u 2020. godini u odnosu na poredak za istu tu kategoriju u sklopu prvog izbora najboljih hrvatskih gradova 2018. godine. Onih pet gradova koji su ostvarili najveći napredak u poretku, ušli su u finale.

   U izračun pokazatelja kvalitete života, podsjetimo, organizatori izbora uzeli su obzir 29 kriterija iz gospodarstva, proračunske politike gradova, komunalne infrastrukture i usluga, demografije, zaštite okoliša i kvalitete stanovanja.  Dio tih kriterija primijenjen je u rangiranju gradova u drugim kategorijama ovog izbora, a dio je, poput indeksa općeg kretanja stanovništva, vitalnog indeksa i udjela izdvajanja za gospodarenje otpadom u gradskom proračunu uzet u obzir samo u kategoriji kvalitete života. Uz to, za potrebe rangiranja gradova na ljestvici najboljih za život napravljena je anketa među građanima što smatraju najvažnijim za kvalitetu života u svojoj sredini.
Dok je pri izboru najboljih gradova za život u završnicu izbora rangirano 15 gradova za tri nagrade najboljima u konkurenciji veliki, srednji i mali gradovi, nagrada namijenjenjena sredini koja je ostvarila najveći napredak u kvaliteti života biti će dodijeljena samo jednom gradu.

   U gradskoj upravi Klanjca izdvajaju četiri investicije kao presudne za napredak u kvaliteti života u svojoj sredini. Riječ je o izgradnji novog dječjeg vrtića površine 600 ‘kvadrata’ kroz ulaganje od 9,9 milijuna kuna, sanaciji odlagališta otpada Medvedov Jarek u investiciji od 9,4 milijuna kuna, provedbi projekta modernizacije energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete NEWLIGHT te organizaciji produljenog boravka u gradskim osnovnim školama.

   Križevci su ostvarili najveći napredak u šest prestižnih kriterija kvalitete života. Iz ekonomske ‘baterije’ pokazatelja kvaliteta života, Križevci su značajno poboljšali efikasnost gradske uprave i indeks nezaduženosti. Zatim su tu i poboljšanja visine proračunskih izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade te izdvajanja za usluge unaprjeđenja stanovanja.

  Agomeracija Metković, projekt gradske dnevne bolnice, poslovna zona Dubravica te izgradnja sustava infrastrukture odvojenog prikupljanja otpada, neke su od investicije koje gradska uprava Metkovića stavlja u prvi plan kada je u pitanju podizanje kvalitete života u tom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije.

– Aglomeracija  je projekt vrijedan gotovo 450 milijuna kuna, od čega je 70 posto sufinancirano sredstvima europskih fondova. Projekt je to kojega je Metković desetljećima čekao – ističu u gradskoj upravi Metkovića.
 Sinj je ostvario najveći napredak, među ostalim, u pokazateljima pokrivenost gradskih rashoda prihodima te  udjelima izdvajanja iz gradskog proračuna za zaštitu okoliša, kulturu i sport. Među dosezima koji su Sinj uvrstili u sredine s najvećim pomakom u kvaliteti života su i snižavanje stope prireza, odnosno potpuno ukidanje tog nameta u Sinju, te poboljšanje indeksa općeg kretanja stanovništva.
 Sisačka gradska uprava kao ključne projekte u ostvarenom pomaku kvalitete života svojih stanovnika navodi, među ostalim, izgradnju novog vrtića za 85 mališana, povećanje uskrsnica za umirovljenike, pokretanje društveno poticane stanogradnje (POS) na području grada te izgradnju nove gradske sportske dvorane s 1600 sjedećih mjesta u investiciji od 36 milijuna kuna. (VEDRAN MARJANOVIĆ/JUTARNJI LIST)