Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o kretanju stanovnika, tj. procjeni broju stanovnika izračunatog na temelju migracija i prirodnog kretanja, lani je u odnosu na godinu prije najveći rast stanovnika bio u Zadru, a slijede Dubrovnik, Poreč, Varaždin, Kaštela, Samobor, Solin, Sveta Nedelja, Krk i Kastav, gledaju li se apsolutni brojevi. U postocima u rastu stanovnika predvodi Krk, a slijede Novalja, Poreč, Nin, Donja Stubica, Cres, Kastav, Supetar, Vis i Sveta Nedelja. Najveći je rast u gradovima uz obalu, a jedini kontinentalni gradovi u top 10 njih s najvećim porastom broja stanovnika su Donja Stubica, Sveta Nedelja i Samobor. 

Iako se usporilo, broj stanovnika niz godina je u padu, ponajprije zbog iseljavanja, a kako je riječ pretežito o mladim obiteljima, i broj rođenih je u padu. Gleda li se analiza po gradovima, od 2011. godine tek je 27 gradova bilo u plusu, odnosno imalo porast broja stanovnika, a slika se popravlja posljednjih godina, pa je tako lani u plusu bilo 40 gradova. Najveći dio gradova koji broje više stanovnika  nalazi se u jadranskim županijama.

Gradovi se bore raznim mjerama kako bi zaustavili stanovnike – naknadama za novorođene bebe, ulaganja u obrazovanje, sufinanciranjem smještaja za vrtićance, prehranu i prijevoz učenika, gradnjom POS-ovih stanova te zasigurno najvažnijom mjerom – otvaranjem radnih mjesta.

U postocima, u 2019. godini, u odnosu na 2018. najveći je rast broja stanovnika, od 2,21 posto imao Grad Krk. U Novalji je broj stanovnika bio veći za 1,96 posto, Poreču 1,89 posto, Ninu 1,38 posto, Donjoj Stubici 1,26 posto, Cresu 1,18 posto, Kastavu 1,13 posto, Supetru 1,07 posto, Visu 1,03 posto i Svetoj Nedelji 1,02 posto.

Krk: POS-ovi stanovi, naknade za novorođene, sufinanciranje vrtića, ulaganje u obrazovanje…

Krk već godinama bilježi porast broja stanovnika, pa je tako u odnosu na 2011. njihov broj povećan za 10,78 posto, 2,21 posto na godišnjoj razini, odnosno 152 stanovnika je u Krku bilo više 2019. u odnosu na 2011. godinu.

Krk je i u našem izboru za najbolji grad uvijek u izboru najboljih, odnio je i pobjede, ove godine obranio je titulu najboljeg malog grada za život, a ušao je  u finale u sve tri kategorije – gospodarstvo, obrazovanje i demografija te kvaliteta života.

Grad Krk kroz komunalnu infrastrukturu, stanovanje, sigurnost, zdravstveni standard, stupanj zagađenja, razne društvene sadržaje, sustav obrazovanja i socijalne sigurnosti nastoji poticati razvoj i poboljšanje svih faktora koji imaju utjecaj na kvalitetu života svojih stanovnika.

Grad je 2019. godine dovršio izgradnju POS-ovih stanova koju je prethodno odlučio realizirati putem APN-a, pa je darovao zemljište za izvođenje radova te se odrekao svojih prihoda s osnova uobičajenih komunalnih davanja. Realizacijom projekta, tridesetak obitelji s područja Grada Krka dobilo je priliku useliti u nove stanove.

Grad kontinuirano ulaže sredstva i u gradnju novih prometnica te prateće komunalne infrastrukture što je preduvjet za stvaranje sadržaja koji doprinose povećanju kvalitete života.

Na otoku i u samom Gradu provodi se projekt „Eko otok Krk“, koji je prvi cjeloviti model zbrinjavanja svih vrsta otpada u Hrvatskoj. Grad provodi i projekte koji se tiču elektromobilnosti te je u prethodnim godinama izvršena investicija u elektro punionice za brzo punjenje električnih vozila u gradu Krku, Grad koristi električna vozila i u službene svrhe (jedan automobil i dva motocikla). Također, u proljeće 2020. godine u funkciju je stavljena punionica za električne bicikle.

Na području Grada djeluju dva dječja vrtića, dvije osnovne škole te srednja škola čiju je izgradnju sufinancirao Grad Krk te i dalje sudjeluje s financiranjem predškolskih i školskih programa. Budući da se javlja potreba za dodatnim  kapacitetima u dječjim vrtićima, ove godine prostor starog dječjeg vrtića prenamijenjen je u novoopremljeni prostor koji je primio dodatne dvije vrtićke skupine kako bi broj neupisane djece bio na nuli.

U sklopu demografskih mjera, izdvajaju se i sredstva iz Proračuna za novorođenačke naknade, subvencionira se boravak u dječjim vrtićima za svu djecu s područja Grada, sufinancira se nabavka školskih udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola te se dodjeljuju stipendije darovitim učenicima i studentima, nagrađuje se sportaše, darovite učenike s državnih natjecanja, učenike generacija, mentore, itd.., a tu je i razrađeni program socijalne pomoći.

Poreč: Najmlađe stanovništvo i najrazvijeniji grad

U Poreču je broj stanovnika lani porastao za 1,89 posto, odnosno 331 više u apsolutnim brojevima, u odnosu na godinu prije. U devet godina broj stanovnika je povećan za 6,38 posto.

Poreč je po službenim pokazateljima najrazvijeniji, ali i grad s najmlađim stanovništvom u Istri. Pozitivno i stabilno gospodarsko okruženje doprinijelo je tome da Poreč godinama bilježi pozitivan prirodni prirast i stalno useljavanje u čemu je tek jedan od deset takvih gradova u Hrvatskoj.

Konstantno se radi na mjerama za podizanje kvalitete života građana, svih životnih dobi, kroz različite mjere

Za mlade obitelji, nedavno je počela gradnja vrtića u Žbandaju, te je ovo izgradnja već trećeg vrtića i jaslica u protekle tri godine – nakon što su otvorene nove osnovne škole u Žbandaju i na Finidi, nekadašnja školska zgrada u Velom Maju prenamijenjena je u nove jaslice, a EU sredstvima u zgradi nekadašnjeg društvenog doma u Dračevcu uređene su jaslice i vrtić. Još ranijih godina izgrađeni su područni dječji vrtići u Varvarima i Baderni, te se ovim budućim u Žbandaju još jednom nastavlja dobra praksa da se predškolske ustanove otvaraju u manjim mjestima blizu domova mladih obitelji, što je vrlo dobro prihvaćeno.

Također, prije dvije godine u Poreču je otvorena nova zgrada osnove škole na Finidi za petstotinjak djece, te uz nju nova sportska dvorana, kao i nova zgrada područne osnovne škole u Žbandaju sa školskom dvoranom. Nova škola na Finidi omogućila je da sva djeca u Poreču pohađaju nastavu u jednoj, jutarnjoj smjeni, što je znatno podiglo kvalitetu života mnogim obiteljima.

Osim toga, Grad Poreč svake godine stipendira stotinjak učenika i studenata, za što se izdvaja oko milijun kuna, a Poreč se ističe kao grad koji dodjeljuje najveće stipendije svojim učenicima i studentima u zemlji. Stipendije se između ostalog dodjeljuju i studentima za deficitarna zanimanja

Poreč je ove godine odobrio svojim građanima subvencioniranje kupnje stana, odnosno gradske novčane pomoći kojim im se pomaže i pruža mogućnost da nastave živjeti i raditi u svom gradu. Kao grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, konstantnim brojem porasta stanovnika i porečkog gospodarstva koji zapošljava veliki broj ljudi i obiteljima osigurava sigurnu egzistenciju, želimo im pružiti mogućnost da ostanu živjeti i raditi u svom gradu. Među prvim smo gradovima u Hrvatskoj koji smo se odlučili na ovakav način subvencioniranja, prilikom same kupnje. Potreba je puno i na ovaj smo način najbrže i najefikasnije željeli pomoći građanima u stjecanju stana. Ove je godine tu pomoć dobilo 16 obitelji, a ista se namjerava nastaviti i u idućoj godini.

Cres: Djeca se prate tijekom cijelog obrazovanja, a razvijeno je i gospodarstvo

U Cresu je broj stanovnika na godišnjoj razini povećan za 1,18 posto. U našem nedavnom izboru za najbolji grad, Cres je bio pobjednik u kategoriji obrazovanje i demografija.

Depopulacija otoka problem je o kojem se govori desetljećima. Posljednjih godina, međutim, kažu u Gradu, Cres bilježi više useljavanja od iseljavanja. Na Cres se dolazi najčešće zbog posla, bilo u turizmu, a još više u građevini. Vrlo često osobe koje dođu na Cres, kad vide kakvi su tu uvjeti za život, odluče ostati i dovedu svoje obitelji. Pod uvjetima ne mislim samo na prirodne ljepote i klimu što su sasvim sigurno važni elementi kad netko procjenjuje kakav je život na  Cresu. Već smo godinama u hrvatskom vrhu po ulaganjima u demografiju i obrazovanje, pa rado ističemo da Grad Cres od rođenja do završetka obrazovanja prati svako dijete, učenika i studenta. Financijski to znači da isplaćujemo naknadu za svako novorođenče, tijekom školovanja financiramo razne aktivnosti u osnovnoj školi i gimnaziji, te stipendiramo svakog studenta i učenika koji se školuje izvan Cresa. Posebno se ponosimo našim dječjim vrtićem, prvim energetski obnovljenim vrtićem u Hrvatskoj kojeg sad dodatno proširujemo kako bi se dodatno poboljšali radni uvjeti za djelatnike i boravak djece. A već sada mjesta ima dovoljno za sve i nema listi čekanja. Grad Cres jedan je od rijetkih gradova koji financira putne troškove roditeljima koji prevoze djecu u creski vrtić Osnovna škola je tehnološki jedna od najbolje opremljenih u Hrvatskoj, a i njoj, kao i u susjednoj Gimnaziji, Grad sufinancira niz nadstandardnih programa kako bi učenici imali sve, ako ne i više, od njihovih vršnjaka na kopnu. Sve su to razlozi zbog kojih se doseljavaju novi stanovnici, ali i zbog kojih se naše obitelji često odlučuju na više djece.

Supetar: Otvoren novi vrtić, vodeći po sufinanciranju smještaja u vrtiću, dolaze i stranci..

U Supetru je za 1,07 posto bilo više stanovnika u 2019. godini u odnosu na godinu prije. U posljednjih devet godina taj je rast 7,79 posto.

Nedavno je otvorena potpuno rekonstuirana zgrada Dječjeg vrtića „Mrvica“ koji je i započeo s radom.  Grad je dobio moderan i energetski učinkovit vrtić te su ispoštovani svi elementi zelene izgradnje. U rekonstrukciju zgrade te izgradnju novih prostora za jaslice uloženo je više od 11,7 milijuna kuna, a kad se tome pridodaju troškovi za produljeni rad i redovno financiranje vrtićke djelatnosti ukupan iznos premašuje cijeli gradski proračun iz 2013. godine; obnovljeni su  krovište, fasada, instalacije, uveden novi sustav grijanja i hlađenja, uređena je kotlovnica, izmijenjena vanjska stolarija, opremljena suvremena kuhinja koja udovoljava najzahtjevnijim standardima, a uz sve ostale unutarnje radove, vrtić je opremljen i novim namještajem. Do kraja mjeseca u planu je također urediti i okoliš.

U supetarskom vrtiću stvoreni su  i uvjeti za rad dviju novih jasličkih grupa budući ovaj grad u posljednje dvije godine bilježi porast upisane djece za 19,5 %. U nove jaslice primljeno je 22 mališana, a ukupna vrijednost investicije iznosi 1,7 milijuna kuna. Projekt je s 400 tisuća kuna sufinancirala Uprava za otoke MRREU, a namjera je još urediti i vanjsko igralište te proširiti kapacitete.

Grad Supetar je među deset hrvatskih gradova s najvećim iznosom sufinanciranja cijene vrtića.

Pozitivnom trendu rasta broja stanovnika pomažu i brojne demografske mjere koje se provode u sklopu projekta Sritna dica, sritan grad . Grad Supetar povisio je naknadu za novorođene (pet tisuća za prvo, 7 za drugo, 9 za treće i 15 za četvrto i svako sljedeće dijete), snižene su cijene vrtića, a obitelji se financijski prate i pomažu od rođenja djeteta pa do odlaska na fakultet. Broj djece upisane u vrtić i škole raste pa ne čudi što je najveći naglasak stavljen upravo na projekte koji se odnose na djecu. Osim vrtića, Grad je pokrenuo i mnoge procese kako bi se što prije krenula graditi nova zgrada osnovne škole.

„Ulaganje u djecu i mlade ulaganje je u budućnost Supetra, a to dokazuju i najveći razvojni projekti na području grada koji se planiraju ili već provode, na što smo iznimno ponosni. Suprotno crnim trendovima u velikom dijelu zemlje, naš grad je pokazao  kako gradski projekti zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u djecu i mlade mogu biti usmjereni povećanju standarda življenja“ – rekla je nedavno gradonačelnica Ivana Marković.

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku o broju upisane djece u vrtiće i škole, a na temelju kojih smo analizirali brojeve, pokazali su da je Grad Supetar imao povećanje broja djece u osnovnim školama za 4,7 posto u školskoj godini 2018/2019 u odnosu na prethodnu školsku godinu, što ga je svrstalo u vodećih deset gradova u zemlji. Iako je ove godine broj prvašića u OŠ Supetar manji, ukupan broj učenika porastao je u odnosu na lani sa 419 na 437. Velik je broj doseljenih iz drugih krajeva zemlje, ali i onih čiji su roditelji došli iz inozemstva živjeti u Supetar.

Grad je i ove godine u iznosu od 105 tisuća kuna sufinancirao radne materijale za sve obavezne i izborne predmete u osnovnoj školi, odnosno radne bilježnice, listiće, atlase i kutije za tehnički.

Za ugovore o stipendiranju učenika i studenata za 2019./2020. godinu osigurano je tristo tisuća kuna kuna, a nedavna analiza pokazala je da je Supetar osmi grad u Hrvatskoj po visini stipendija, daje 1.156 kuna mjesečno za studente i 693 kune mjesečno za učenike. Dodijeljeno je 25 stipendija – 10 učeničkih i 15 studentskih.
Krajem prošle godine gradonačelnica je kao poticaj za upis učenicima prvog razreda srednje škole dodijelila jednokratne novčane nagrade od 1.000 kuna i prigodne darove.

Pokretanjem koncepta e-Usluge Grada Supetra koje građanima omogućavaju nikad jednostavnije primanje i slanje obrazaca i zahtjeva prema Gradskoj upravi, Supetar je postao prvi grad na hrvatskim otocima koji je implementirao navedene usluge, a koje su temeljni dio koncepta Smart City Supetar.

Sveta Nedelja: Povoljni uvjeti poslovanja, ulaganja u najmlađe…

Sveta Nedelja je najistaknutija po svojoj gospodarskoj snazi, a upravo je i tu titulu odnijela na našem izboru za najbolji grad. U taj je Grad doseljeno lani 1,02 više stanovnika, odnosno njih 188.

‘Grad Sveta Nedelja  statusom je najmlađi grad u županiji. Iznimno povoljnog geoprometnog i geostrateškog položaja, gospodarski i demografski jedan je od najstabilnijih manjih gradova u Hrvatskoj. Već godinama, Sveta Nedelja bilježi pozitivne demografske trendove, a za razliku od većine hrvatskih gradova, doseljavaju se uglavnom mlade obitelji koje dolaze zbog posla i dobrih uvjeta života. Visok gospodarski razvoj, poduzetničke zone i prirodne ljepote samo su neke od prepoznatljivosti  koje Svetu Nedelju  čine privlačnom i ugodnom za život i stanovanje, ali i za pametno poslovanje. Svetu Nedelju krasi kulturno-povijesna i spomenička baština te prirodne ljepote.’ , kažu u Gradu i dodaju:

‘Najveće porezno rasterećenje jedinice lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj provela je Sveta Nedelja. Uz ukinute i smanjene namete kao što su komunalni doprinos za razne djelatnosti i stanogradnju, naknade za izdavanje taksi dozvola te smanjenje paušalnih poreza za male iznajmljivače, ukinut je prirez koji je do sada iznosio 6 %, a sada iznosi 0%. Također, komunalna naknada smanjena je za većinu građana Svete Nedelje u rasponu od 2% do 30%. Intenzivno se radi na poboljšanju javne infrastrukture, pješačko – biciklističkih staza, izgradnji kapitalnih projekata, dječjih igrališta, povećanju vrtićkih kapaciteta, a ove godine uvodi se i besplatan gradski prijevoz.’

Sveta Nedelja svoju djecu prati od rođenja pa do završetka školovanja, pa su tako podigli iznos naknada novorođenčadi za 1.000,00 kuna, s dotadašnjih 2.000,00 na 3.000,00 za prvu bebu, čime su se svrstali među gradove s većim iznosima naknada. Osim naknada za novorođenčad, osigurali su cijenu vrtića do 550 kuna, dok privatne vrtiće sufinanciraju s 1.000,00 kuna mjesečno po djetetu.

Učenicima koji imaju prebivalište na području grada, ove godine osigurane su besplatne e-pripreme za državnu maturu. Srednjoškolcima i studentima osiguravaju stipendije, za koje izdvajaju preko pola milijuna kuna godišnje, a jedan su od još uvijek rijetkih gradova koji osigurava novčane nagrade za svoje najbolje učenike. Iznos se, ovisno o osvojenim nagradama, kreće i do 4.000 kuna što je također među najvišim iznosima u zemlji. Stipendije se dodjeljuju temeljem kriterija izvrsnosti, deficitarnog zanimanja i socio- ekonomskog statusa za učenike i studente. Svojim učenicima subvencioniraju 25% mjesečne prijevozničke karte, dok  preostalih 75% subvencionira Vlada RH, što bi značilo da je učenicima osnovni javni prijevoz u potpunosti besplatan, dok je drugi oblik prijevoza subvencioniran u iznosu od 50%. Redovnim studentima subvencioniraju 75 % cijene mjesečne prijevozničke karte.

Grad prepoznaje i nagrađuje trud, rad i ostvarene rezultate, pa dodjeljuje javna priznanja i novčane nagrade za iznimna postignuća te za doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Grada, a uspjehe ostvarene u sportu i kulturi, unapređivanju gospodarstva, znanosti, gospodarstva, zaštite i unapređivanja čovjekovog okoliša, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti, te za poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene.

U apsolutnim brojkama, najveći rast stanovništva imao je Zadar, 433 više, Dubrovnik 367, Poreč 331, Varaždin 280, Kaštela 241, Samobor 239, Solin 206, Sveta Nedelja 188, Krk 152 i Kastav 123 stanovnika više.

Zadar: Raste broj vrtićanaca i školaraca

Naša nedavna analiza pokazala je da je Grad Zadar među vodećima po povećanju sredstava za predškolski odgoj. U tom Gradu Odlukom Gradonačelnika od rujna 2017. godine participacija roditelja za smještaj djece u vrtiće Grada Zadra iznosi 600,00 kn za prvo dijete u predškolskoj ustanovi, 300,00 kn za drugo dijete, dok je za treće i svako sljedeće dijete boravak u predškolskoj ustanovi besplatan. Za obitelji koje imaju četvero ili više djece osiguran je besplatan vrtić bez obzira koliko djece pohađa predškolsku ustanovu.

Početkom 2020. godine otvoren je novi područni objekt DV Radost, s dvije skupine vrtićkog uzrasta (Višnjik II). Oprema za područni objekt osigurana je iz projekta Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja koji se financira iz ESF-a. Do konca 2020. planira se početak radova na rekonstrukciji PO Pčelica čime će se osigurati prostorni uvjeti za rad 8 odgojno-obrazovnih skupina, a u planu je i rekonstrukcija PO Višnjik.

Sa 22 vrtića drugih osnivača nastavljen je višegodišnji model sufinanciranje rada vrtića drugih osnivača kroz isplatu plaća odgojiteljicama, a dodatni doprinos unaprijeđenju i razvoju vrtića drugih osnivača, Grad Zadar daje kroz preuzimanje financiranja rada peteročlanog stručnog tima koji je pretpostavka za  kvalitetniju provedbu programa predškolskog odgoja i obrazovanja.

Raste i broj školaraca, pa se i u tom području Grad trudi ići najbolje u susret.

Projekti započeti prije nekoliko godina i koji su u tijeku u osnovnoškolstvu u Gradu Zadru te se očekuje njihov skori dovršetak su gradnja Centra Mocire u kojem će se smjestiti OŠ Voštarnica. Dovršena je rekonstrukcija i dogradnja PŠ Ploča u iznosu od 3.500.000,00 kuna, te je u tijeku gradnja nove škole na Novom Bokanjcu. Nova škola imat će 8 razrednih odjeljenja, športsku dvoranu i moći će ju pohađati 500 učenika. Početkom rada škole rasteretit će se odvijanje nastave u OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Bartula Kašića s Područnom školom Bokanjac koja je organizirana u tri smjene. Izgradnju zajednički financiraju Grad Zadar i Zadarska nadbiskupija u iznosu oko 48 milijuna kuna.

Tu je i energetska obnova OŠ Smiljevac, vrijedna 5,5 milijuna kuna,  a obnova zgrade kroz ovaj projekt omogućit će znatne uštede električne i toplinske energije te smanjenje emisije CO2 čime se bitno popravlja postojeća energetska slika objekta, a ujedno poboljšava ugoda boravka učenika u školi. U planu je uključivanje i ostalih osnovnih škola Grada Zadra u projekte energetske obnove, te je za više škola pripremljena i projektna dokumentacija.

Grad ima  Centar izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku.

Niz je i EU projekata, koji je taj Grad uvrstio ove godine u finale našeg izbora šampiona EU fondova.

Dubrovnik: Ima svoj model stanogradnje za mlade, otvorena nova osnovna škola…

U Dubrovniku je lani u odnosu na 2018. godinu povećan broj stanovnika za 367 osoba, a za 4,91 posto u posljednjih devet godina.

Ova gradska uprava od početka mandata u lipnju 2017. godine aktivno provodi niz pronatalitetnih mjera i ulaganja u kapacitete predškolskog odgoja i osnovnoškolskog obrazovanja, dok se na drugoj strani te jednadžbe ističu različiti infrastrukturni projekti usmjereni na povećanje kvalitete života svih skupina sugrađana uz značajno sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU fondova kao i iz drugih izvanproračunskih izvora.

U cilju demografskog razvoja Grad Dubrovnik kontinuirano provodi čitav sklop mjera i aktivnosti kako bi se omogućili što bolji ekonomski i socijalni uvjeti. Jedna od tih mjera jest i mjera Dar za novorođeno dijete kojom se roditeljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete isplaćuje potpora u ukupnom iznosu od 33.600,00 kuna. Potpora se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života.

Budući da je stjecanje „krova nad glavom“ izazov za brojne mlade obitelji, Grad Dubrovnik je razvio svoj model stanogradnje, a prva 43 stana za mlade obitelji grade se u Novoj Mokošici. Odluka o davanju u dugoročni najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika s mogućnošću otkupa u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Dubrovnika prošla je javnu raspravu kao i prethodnu raspravu na Gradskom vijeću te se očekuje njeno skoro donošenje i raspasivanje javnog poziva, odnosno natječaja.

U rujnu, pred početak školske godine otvorena je nova osnovna škola – OŠ Montovjerna. Ova investicija Grada Dubrovnika, ujedno najveći pojedinačni kapitalni projekt u osnovnoškolskom obrazovanju od 80-ih godina prošlog stoljeća i vrijedna je preko 75 milijuna kuna. Samo u 2019. i prvom dijelu 2020. otvoreno je 13 novih vrtićkih grupa, provedena je energetska obnova dvaju objekata (uz dva vrtića energetski su obnovljene i dvije osnovne škole) i to uz sufinanciranje EU sredstvima, a provodi se i EU projekt  „Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika“ ukupne vrijednosti 14 milijuna kuna.

Na širem gradskom području provode se značajni komunalni i infrastrukturni projekti poput rekonstrukcije i uređenja Lapadske obale (radovi vrijedni 70 milijuna kuna počinju na proljeće iduće godine, a u cijelosti su financirani EU i državnim sredstvima) ili izgradnje nove ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do naselja Pobrežje. Ta investicija je značajna po tome što otvara mogućnosti za urbanizaciju i naseljavanje ovog područja. Upravo tu Grad je otkupio 76.000 kvadrata zemljišta s namjenom da navedenom području po povoljnim uvjetima dodjeljuje zemljište mladim obiteljima za gradnju obiteljskih kuća. Izgradnja ceste i infrastrukture preduvjeti su tome.

Samobor: Grad bez prireza i niskom stopom nezaposlenosti

U Samoboru je lani bilo 239 osoba više nego godinu prije.

konstantno povećanje broja stanovnika u Samoboru prisutno je ponajviše zbog kvalitete života koju grad nudi svojim stanovnicima. Također, pogodnost života u gradu bez prireza u neposrednoj blizini glavnog grada neki su od glavnih razloga doseljavanja posebno mladih obitelji s djecom, tvrde u Gradu.

Osim geografske pozicije i poreznog rasterećenja grad Samobor pruža šarolike mogućnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, okružen brojnim šumama i pješačkim stazama koje nude kvalitetan boravak u prirodi kao savršen bijeg od užurbanog tempa života.

Prema podacima DZS-a grad Samobor krasi i izrazito niska stopa nezaposlenosti koja može uvelike pridonijeti pozitivnom trendu doseljavanja.

Između ostalog grad Samobor može se pohvaliti stabilnom financijskom i političkom situacijom te konstantnim ulaganjima u sve segmente koji utječu na povećanje kvalitete života.

Inače, Grad je i naš ovogodišnji pobjednik u izboru za najbolji grad u kategoriji gospodarstvo među velikim gradovima.

U odnosu na 2011. godinu najveći rast stanovnika imao je Krk, 10,78 posto, Novalja 9,90 posto, Solin 9,55 posto, Supetar 7,79 posto, Vis 6,87 posto, Nin 6,82 posto, Poreč 6,38 posto, Donja Stubica 4,92 posto, Dubrovnik 4,91 posto i Biograd na Moru 4,80 posto. (L.K.)