Na HDZ-ovim listama je 20 gradonačelnika, Restart koalicija na izbore ide s 13 gradonačelnika, koalicija Fokus/Pametno sa četiri, na HNS-ovim listama ih je troje, dva su na listama Reformista i po jedan na listama MOST-a, Škorinih suverenista, pravaš Karlo Starčević nosi koalicijsku listu u 9., te Milan Bandić kao nositelj svoje liste u 2. izbornoj jedinici.  

Za ulazak u Sabor na izborima 5. srpnja borit će se ili će svojim imenom pomagati boljem rezultatu stranke 46 gradonačelnika i gradonačelnica – 39 gradonačelnika i 6 gradonačelnica. Za novi mandat u Saboru borit će se svi aktualni gradonačelnici-zastupnici osim gradonačelnika Pregrade Marka Vešligaja koji nije ‘upao’ na SDP-ovu, odnosno listu Restart koalicije unatoč tome što ga je kandidiralo čak 17 općinskih i gradskih ogranaka.

Sudeći po odnosu snaga na listama, HDZ se sa 20 kandidiranih gradonačelnika očito puno više uzda u svoje lokalne čelnike od SDP-a, na čijim listama ih je tek 13. Osim Vešligaja, na SDP-ovoj listi nisu još neki od najpopularnijih gradonačelnika koji bi zasigurno privukli glasove svojih građana – od Miše Krstičevića iz Ploča, Ante Bilića iz Trogira, Marka Vešligaja iz Pregrade, Zvonimira Novosela iz Jastrebarskog…

S druge pak strane, većina kandidiranih gradonačelnica koje imaju šansu ući u Sabor upravo je na SDP-ovim, odnosno listama Restart koalicije– Ivana Marković iz Supetra je 4. na listi u 10. izbornoj jedinici, Jasenka Auguštan Pentek iz Zlatara 7. je na listi u 2. izbornoj jedinici, HSS-ova gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin 6. je na listi u 4. izbornoj jedinici, a gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček 7. je na listi u 6. izbornoj jedinici. Jedina gradonačelnica na listama HDZ-a je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević koja, realno, sa 12.-og mjesta na listi u 5. izbornoj jedinici teško da će ući u Sabor. Tu je još Marina Budimir iz Iloka koja kao nezavisna nosi MOST-ovu listu u 4. izbornoj jedinici.

Kao što smo naveli, na HDZ-ovim listama je 20 gradonačelnika, među kojima je i gradonačelnik Bjelovara, prvi čovjek HSLS-a Dario Hrebak. Restart koalicija na izbore ide s 13 gradonačelnika od čega je sedam SDP-ovih, tri HSS-ova, te PGS-ov Darijo Vasilić (Krk) i reformist Darinko Dumbović (Petrinja). Koalicija Fokus/Pametno ide na izbore sa četiri gradonačelnika, na HNS-ovim listama ih je troje, dva su na listama Reformista i po jedan na listama MOST-a, Škorinih suverenista, pravaš Karlo Starčević nosi koalicijsku listu u 9.  jedinici,  te Milan Bandić kao nositelj svoje liste u 2. izbornoj jedinici.

Gledajući po izbornim jedinicama, najviše gradonačelnika borit će se u 3. izbornoj jedinici. Na HDZ-ovoj listi ih je čak čet – Zoran Gregorović iz Krapine (5.), Ljubomir Kolarek iz Preloga (6.), Dražen Srpak iz Murskog Središća (9.), Emil Gredičak iz Oroslavja (11.) i Siniša Jenkač iz Novog Marofa (14.). S njima u okršaj ulaze SDP-ovi Stjepan Kovač iz Čakovca (4.) i Jasenka Auguštan Pentek iz Zlatara (7.), te HNS-ov Milorad Batinić iz Ivanca (13.).

S druge strane, u 1.  izbornoj jedinici je samo jedan gradonačelnik kandidat, Željko Turk iz Zaprešića.

Dosta velika gužva je u 2. jedinici u kojoj je na listama sedam gradonačelnika. Boje Restart koalicije brane gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (3.) i nezavisni kandidat Mario Rajn iz Križevaca (6.). Prvi čovjek HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak jedini je gradonačelnik na listi HDZ-a, a koalicija Fokus/Pametno/Stranka s imenom i prezimenom ima dvojicu  – gradonačelnika Svetog Ivana Zeline Hrvoja Košćeca i Dugog Sela Nenada Paniana. Tu je i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči na koalicijskoj listi Nezavisna Lista Željka Lackovića/Reformisti, te prvi čovjek Zagreba Milan Bandić koji nosi listu svoje istoimene stranke.

U 4. izbornoj jedinici HDZ ima samo jednog gradonačelnika – Marina Mandarića iz Đakova (9.), a Restart koalicija HSS-ovu gradonačelnicu Orahovce Ana-Mariju Petin. Tu su još prvi čovjek Osijeka Ivan Vrkić na listi Nezavisni/HNS (2.) na čijem začelju – 14. mjestu je i gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

U 5. izbornoj jedinici SDP je išao samo sa jednim gradonačelnikom – Vinkom Grgićem iz Nove Gradiške (4.), dok ih HDZ ima trojicu – Darka Puljašića iz Požege (7.), Josipa Šarića iz Otoka (11.) i Ana Mariju Blažević iz Pakraca (12.). Tu je i Marina Budimir iz Iloka koja nosi MOST-ovu listu, te Ivan Penava iz Vukovara kao nositelj liste Domovinskog pokreta Miroslava Škore i Suverenista.

U 6. izbornoj jedinici HDZ i Restart koalicija imaju po dva gradonačelnika. Na HDZ-ovoj listi su gradonačelnici Velike Gorice Dražen Barišić (4.) i Novske Marin Piletić (11.), a na listi Restart koalicije Kristina Ikić Baniček iz Siska (7.) i Darinko Dumbović iz Petrinje (10.).

Četiri su gradonačelnika na listama i u 7. izbornoj jedinici – na listi Restart koalicije su dva HSS-ovca, Krešo Beljak iz Samobora i Tomislav Boljar iz Duge Rese. Na HDZ-ovoj listi je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, a listu koalicije Fokus/Pametno nosi prvi čovjek Svete Nedelje Dario Zurovec.

U 8. izbornoj jedinici samo su tri gradonačelnika – SDP-ov Vojko Obersnel i PGS-ov Darijo Vasilić, te HDZ-ov Dalibor Čandrlić iz Kraljevice.

Dvojica gradonačelnika ogledat će se u 9. izbornoj jedinici – HDZ-ov Josip Begonja iz Drniša i pravaš Karlo Starčević iz Gospića koji nosi koalicijsku listu NEOVISNI ZA HRVATSKU – NHR/HRVATSKA STRANKA PRAVA – HSP/GENERACIJA OBNOVE – GO.

I na kraju, u najjužnijoj, 10. izbornoj jedinici čak je pet HDZ-ovih gradonačelnika – Andro Krstulović Opara iz Splita (4.), Mato Franković iz Dubrovnika (5.), Ivan Budalić iz Imotskog (8.), te Jure Brkan iz Makarske (11.). Na listi koalicije Fokus/Pametno/Stranka s imenom i prezimenom, sa zadnjeg – 14. mjesta za ulazak u Sabor borit će se Anto Pranić iz Vrgorca. (Marija Pulić Drljača)

Deset gradonačelnika u utrci za još jedan mandat

U protekle četiri godine 11 je gradonačelnika istovremeno obavljalo i zastupničku dužnost, a čak deset ih natječe za još jedan mandat – HDZ-ovi Dražen Barišić (Velika Gorica) i Dražen Srpak (Mursko Središće), SDP-ovi Vinko Grgić (Nova Gradiška) i Stjepan Kovač (Čakovec), HSS-ovi Krešo Beljak (Samobor) i Ana Marija Petin (Orahovica), Reformist Darinko Dumbović (Petrinja), pravaš Karlo Starčević (Gospić), te nezavisni Ante Pranić iz Vrgorca.

Deset župana na listama – najviše u Dalmaciji i Slavoniji

Iako, za razliku od gradonačelnika, po zakonu ne mogu istodobno obavljati i zastupničku dužnost, na listama za Sabor na ove izbore ide čak 10 župana. Najviše ih je u 3. izbornoj jedinici – trojica. Na listi Restart koalicije su SDP-ov župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i nezavisni Matija Posavec, župan Međimurske županije, a listu Narodne stranke Reformista nosi župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

U 4. i 10.  izbornoj jedinici HDZ ide sa čak dva župana – u 4. listu nosi osječko-baranjski Ivan Anušić, a na zadnjem mjestu je zatvara virovitičko-podravski Igor Andrović, dok su u 10. jedinici splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na 3. i dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić na 14. mjestu. SDP-ov Zlatko Komadina nosi listu Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici, dok ih u 2. izbornoj jedinici predstavlja HSS-ov župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.  HDZ-ov župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić jedini je župan u 5. izbornoj jedinici i za ulazak u Sabor se bori s 5. mjesta na listi. 

1.

ŽELJKO TURK, ZAPREŠIĆ

2.

MIŠEL JAKŠIĆ, KOPRIVNICA

MARIO RAJN, KRIŽEVCI

DARIO HREBAK, BJELOVAR

HRVOJE KOŠĆEC, SVETI IVAN ZELINA

NENAD PANIAN, DUGO SELO

MILAN BANDIĆ, ZAGREB

HRVOJE JANČI, ĐURĐEVAC

3.

STJEPAN KOVAČ, ČAKOVEC

JASENKA AUGUŠTAN PENTEK, ZLATAR

ZORAN GREGUROVIĆ, KRAPINA

LJUBOMIR KOLAREK, PRELOG

DRAŽEN SRPAK, MURSKO SREDIŠĆE

EMIL GREDIČAK, OROSLAVJE

SINIŠA JENKAČ, NOVI MAROF

MILORAD BATINIĆ, IVANEC

4.

MARIN MANDARIĆ, ĐAKOVO

IVAN VRKIĆ, OSIJEK

DINKO BURIĆ, BELIŠĆE

ANA-MARIJA PETIN, ORAHOVICA

5.

VINKO GRGIĆ, NOVA GRADIŠKA

DARKO PULJAŠIĆ, POŽEGA

JOSIP ŠARIĆ, OTOK

ANA MARIJA BLAŽEVIĆ, PAKRAC

MARINA BUDIMIR, ILOK

IVAN PENAVA, VUKOVAR

6.

KRISTINA IKIĆ BANIČEK, SISAK

DARINKO DUMBOVIĆ, PETRINJA

DRAŽEN BARIŠIĆ, VELIKA GORICA

MARIN PILETIĆ, NOVSKA

7.

KREŠO BELJAK, SAMOBOR

TOMISLAV BOLJAR, DUGA RESA

TOMISLAV KLARIĆ, BAKAR

DARIO ZUROVEC

8.

DARIJO VASILIĆ, KRK

VOJKO OBERSNEL, RIJEKA

DALIBOR ČANDRLIĆ, KRALJEVICA

9.

JOSIP BEGONJA, DRNIŠ

KARLO STARČEVIĆ, GOSPIĆ

10.

IVANA MARKOVIĆ, SUPETAR

ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA, SPLIT

MATO FRANKOVIĆ, DUBROVNIK

IVAN BUDALIĆ, IMOTSKI

JURE BRKAN, MAKARSKA

ANTE PRANIĆ, VRGORAC