Iako je u Saboru ušlo tek 13 od 45 gradonačelnika i gradonačelnica, koliko ih je bilo na listama, većina je ostvarila izvrstan rezultat i potvrdila potpunu dominaciju u svojim gradovima u kojima su osvojili i po višestruko više glasova od ostalih kandidata što je itekako bitna povratna poruka građana godinu dana uoči lokalnih izbora

Naša velika analiza izbornih rezultata koju smo jučer objavili pokazala je da u novi saziv Sabora sigurno ulazi 13 gradonačelnika, što je jedan više nego što ih je bilo u protekle četiri godine, ali i da u Saboru – po svemu sudeći – nećemo imati niti jednu gradonačelnicu. Broj gradonačelnika vjerojatno će se nešto povećati nakon što se formira Vlada i svi stari/novi ministri ali i župani koji su bili na listama ‘oslobode’ svoje mjesto, pa ćemo tek tada imati konačni broj. I iako je u Saboru ušlo tek 13 od 45 gradonačelnika i gradonačelnica koliko ih je bilo na listama, većina je ostvarila izvrstan rezultat i potvrdila potpunu dominaciju u svojim gradovima u kojima su osvojili i po višestruko više glasova od ostalih kandidata, što je itekako bitna povratna poruka građana godinu dana uoči lokalnih izbora.

I dok još uvijek čekamo konačni broj gradonačelnika koji će iduće četiri godine pokazati što i koliko mogu na nacionalnoj razini, već sad je posve jasno tko su najveće gradonačelničke zvijezde među budućim zastupnicima. Najveći broj glasova na ovim je izborima, tako, osvojio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je osvojio čak 12.606 glasova, te je, godinu dana uoči novih lokalnih izbora, potvrdio i svoj status najpopularijeg vukovarskog političara i odnio uvjerljivu pobjedu kada se gledaju samo glasovi Vukovaraca. U samom Vukovaru je, naime, osvojio 1.573 glasa, 500-injak više od ministra Zdravka Marića koji je nosio HDZ-ovu listu u Vukovaru i 1.250 više od SDP-ovog Predraga Matića.

Zanimalo nas je kako Penava vidi svoju buduću ulogu i kako će njegov odlazak u Sabor utjecati na Grad i gradske projekte.

‘Funkcioniranje Grada Vukovara već je uhodano te, iako su zahtjevne zadaće pred nama i u planu su veliki projekti, zahvaljujući kvalitetnim suradnicima neće biti problema. Grad Vukovar dio je Slavonije te razvoj našega grada ovisi o razvoju naše županije i istoka Hrvatske. Fokus moga cijeloga političkoga djelovanja, kako na dužnosti gradonačelnika tako i u saborskome mandatu, svakako ostaje na napretku istoka Hrvatske koji će otvoriti nova radna mjesta te zaustaviti iseljavanje. Ove dvije dužnosti omogućavaju mi širinu političkog djelovanja te veće mogućnosti borbe za gospodarski i demografski oporavak čitave Slavonije’, ističe Penava.

Na drugom je mjestu po broju osvojenih glasova, 6.514, na izborima gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, jedan od petorice gradonačelnika koji su uspjeli izboriti još jedan saborski mandat. Kao gradonačelniku, Beljaku je pak bitno da je i na ovim izborima potvrdio svoju snagu i nadmoć u svom gradu – u samome Samoboru njegovo ime na listi Restart koalicije zaokružilo je, naime, 2.370 birača, više nego dvostruko više nego što su osvojili drugoplasirani HDZ-ov Davor Ivo Stier ili Fokusov Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

Beljak kaže kako mu je, nakon gotovo četiri godine saborskog mandata i jedanaest godina na čelu grada Samobora, misao vodilja i dalje da politika prije svega mora biti na korist građanima.

‘Svakako nije lako uvijek uskladiti obveze u Saboru, stranci i Gradu no tu bih svakako želio istaknuti ulogu koju u svemu imaju moji zamjenici u Samoboru; Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, koji su vrlo sposobni i itekako zaslužni za sve uspjehe kojima se Samobor ponosi. Iza nas je vrlo turbulentno razdoblje, a tek nam predstoje i lokalni izbori za nešto manje od godine dana. Planova je kao uvijek puno a uz ovakvu podršku vjerujem kako ću ostvariti sve zacrtane ciljeve. Prije svega da Hrvatska krene u jednom pozitivnijem smjeru, da se svim građanima omogući dostojan život, a mladima svjetlija budućnost. Za Samobor želim da ostane primjer drugima, da se nastavi pozitivan trend doseljavanja, smanjenja broja nezaposlenih i još jači gospodarski razvoj’, ističe Beljak.

Treći najpopularniji gradonačelnik na ovim izborima je prvi čovjek Bjelovara Dario Hrebak koji je u drugoj izbornoj jedinici osvojio 6.214 glasova, a sa čak 3.322 glasa u Bjelovaru dobio potvrdu da radi itekako dobar posao i da to građani prepoznaju. Hrebak je naime u Bjelovaru osvojio čak trostruko više glasova od drugoplasiranog Gorana Jandrokovića ili župana Damira Bajsa…

‘Vrijeme je da sve ono što smo zadnje tri godine radili i gradili u Bjelovaru,  isporučimo dijelom i na državnoj razini. Jedna od tih stvari je i transparetnost koja će biti dio programa nove hrvatske Vlade. Sigurno da me kao gradonačelnika zanima i tematika lokalne razine od mnogih problema koje muče naše sugrađane, a koji se mogu riješiti samo promjenama zakonske regulative u Saboru. Uvjeren sam da su baš zato građani izabrali baš toliko gradonačelnika iz raznih opcija jer su svjesni da smo mi praktični političari koji stvaraju nove vrijednosti, za razliku od mnogih drugih zastupnika koji traju jedan mandat, a ne ostavljaju ništa za sobom’, kaže nam Hrebak.

Ogroman uspjeh na ovim je izborima ostvario gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji se sa 14. pozicije na listi HDZ-a u svojoj, trećoj izbornoj jedinici, sa osvojenih 5.275 glasova izborio za treći najbolji rezultat na HDZ-ovoj listi. Kad se, pak, gledaju rezultati u samom Novom Marofu, gradonačelnik je osvojio 2.305 glasova, čak 84.06% ukupnih glasova koje je osvojila HDZ-ova lista. Što znači ovaj rezultat najbolje ilustrira da je drugoplasirani kandidat u jedinici župan Matija Posavec koji je u Novom Marofu osvojio 224 glasa.

‘Zadovoljan, ovo je veliki rezultat, pogotovo za Novi Marof, ali i za čitavu okolicu i ovaj kraj i on pokazuje da su građani prepoznali moj rad, energiju i aktivnost na terenu’, kaže Jenkač. Na pitanje kako će uskladiti dvije dužnosti i hoće li gradski projekti patiti, ističe kako će ih, dapače, iz Sabora samo dodano pojačati i ubrzati. ‘To je još jedna poluga vlasti koja daje i neke jače mehanizme, lakše je komunicirati i rješavati stvari, pogotovo za projekte u cestogradnji i od šireg značenja’, kaže Jenkač.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić u Saboru ulazi iz druge izborne jedinice u kojoj je osvojio 4.620 glasova, što je peti najbolji rezultat u toj jedinici. U samoj Koprivnici osvojio je 2.788 glasova, preko 1.700 više od drugoplasiranog HDZ-ovog nositelja liste Gordana Jandrokovića i tako potvrdio svoju apsolutnu dominaciju, te da građani itekako cijene i prepoznaju  posao koji radi.

‘Zahvaljujem svima koji su svoj glas dali Restart koaliciji i zaokružili moje ime. Doista mi je drago vidjeti da su građani Podravine, Prigorja i moje Koprivnice prepoznali kvalitetu svih naših napora da ovu sredinu učinimo boljom za život. Zadovoljan sam rezultatima, pogotovo u Koprivnici gdje se pokazalo da su građani spremni nagraditi naš rad, trud i zalaganje kroz brojne realizirane projekte, kao i projekte u postupku i planu. Taj uspješan model nastojat ću prenijeti i puno šire, a saborski mandat samo je jedan od puteva ka ostvarenju tog cilja. Svaka lista dala je svoje najbolje kandidate, građani su iskoristili svoje izborno pravo i to nam je putokaz da u novo razdoblje idemo s još više energije, s novim projektima i idejama kako bi našim građanima vratili nadu u bolje sutra, u Hrvatsku bez korupcije, u Hrvatsku kao zemlju u kojoj se može lijepo i pošteno živjeti od vlastitog rada, u Hrvatsku u kojoj institucije rade svoj posao na brz, učinkovit i transparentan način’, ističe Jakšić. Na pitanje kako će spojiti uloge gradonačelnika i saborskog zastupnika ističe kako vjeruje da će uspješno obavljati obje dužnosti koje su mu građani povjerili.

‘Mislim da ne moram priznati, da je to jasno vidljivo, koliko sam ponosan što sam gradonačelnik grada kao što je Koprivnica. Rad za dobrobit zajednice, njezin napredak i zacrtavanje jasnih ciljeva kuda ona mora ići je sastavni dio uloge gradonačelnika, a upravo je to i uloga saborskog zastupnika pa je jasno da se to dvoje izravno nadopunjuje. Ono što mi uspješno radimo na razini Koprivnice, želja mi je pokazati i omogućiti da se širi i na ostale dijelove Hrvatske. Kao zastupnik, imat ću priliku za to, ali i da se čuju ideje, rješenja i potrebe lokalnih sredina. Drago mi je da u tome neću biti sam, već da je i u ovaj saziv Sabora ušlo čak trinaest gradonačelnika što je za jedan više nego u prošlom sazivu. To je pokazatelj da građani žele da njihovi gradonačelnici zastupaju interese lokalnih zajednica i na nacionalnoj razini stoga uloga gradonačelnika i uloga zastupnika u Hrvatskom saboru rješenje su za kvalitetniji rad i napredak društva općenito’, kazao nam je Jakšić.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec na ove je parlamentarne izbore izašao kao nositelj liste koalicije Fokus/Pametno u 7. izbornoj jedinici i sa osvojenih 4.606 glasova postigao peti najbolji rezultat od svih kandidata u toj izbornoj jedinici. U svom gradu, samoj Svetoj Nedelji, osvojio je 1.681 glasova, tisuću više od drugoplasiranog, nositelja HDZ-ove liste Tome Medveda.

Zurovec je zadovoljan ostvarenim rezultatom, posebno s obzirom da su stranku Fokus osnovali tek u ožujku ove godine.

‘Zahvaljujem se na povjerenju koje su mi birači ukazali na parlamentarnim izborima te ću se potruditi biti glas razuma u našem Saboru. Državu čeka jako tmurno razdoblje, kriza je neminovna te ću aktivno ukazivati što treba prakticirati navodeći primjere naših dobrih praksi iz Svete Nedelje, a i dalje ću se boriti za projekte koji se tiču našega grada kako bi se što prije realizirali i našim građanima i poduzetnicima se još poboljšala kvaliteta života i poslovanja. Funkcije saborskog zastupnika i gradonačelnika su spojive. Kao saborski zastupnik mogu daleko više utjecati na pozitivne politike koje se tiču našega grada, govorit ću i borit ću se za bolje sutra, no i dalje ću biti gradonačelnik’, kaže nam Zurovec.

Među najpopularnijim gradonačelnicima je i Mato Franković koji se s pete pozicije na listi brojem glasova pozicionirao kao drugi najpopularniji HDZ-ov ‘adut’ u svojoj jedinici, a kad gledamo glasove samih Dubrovčana, Franković je sa osvojenih 2.736 glasova uvjerljivo pobijedio sve ostale kandidate sa svih lista. Franković zahvaljuje svim svojim sugrađanima na datome povjerenju i vjeruje da je to potvrda rada njegove gradske uprave.

‘Ovakav broj glasova u Gradu Dubrovniku  nas doista obvezuje, ali istovremeno nam je i potvrda da smo sav ovaj posao koji smo radili u posljednje tri godine radili dobro, kvalitetno, časno i pošteno. Na takav isti način ćemo nastaviti raditi u budućnosti. Pred nama je vrijeme izazova, pred nama je vrijeme odgovornosti i vrijeme odlučnosti. Više puta sam najavio koje ćemo odlučne korake napraviti i vjerujem da će sugrađani to prepoznati i da ćemo imati njihovu podršku jednako kao i do sada’, ističe Franković.

Uvjerljivu pobjedu u svome gradu odnio je i gradonačelnik Požege Darko Puljašić. Požežani su mu dali 2.036 glasova, gotovo trostruko više nego što je osvojio i sam nositelj liste ministar Zdravko Marić, a da ne govorimo o kandidatima ostalih stranaka. Gledajući, pak, ukupni broj glasova u petoj izbornoj jedinici, Puljašić se sa sedme pozicije na listi sa osvojenih 3.311 glasova izborio za poziciju trećeg najjačeg kandidata na HDZ-ovoj listi. Na pitanje kako će se njegova nova saborska dužnost odraziti na funkcioniranje grada, kaže kako tu neće biti nikakvih problema i kako će saborski mandat donijeti samo benefite.

‘Već sam sedmu godinu u izvršnoj vlasti – četiri godine kao zamjenik, sada već tri kao gradonačelnik i mogu reći da u Gradu Požegi imam ljude od povjerenja, sustav koje vjerujem i složenu ekipu kvalitetnih i dobrih ljudi koji sigurno mogu sav posao dobro odraditi i ako sam ja manje fizički prisutan. Imamo redovite dogovore i sastanke i smatram da to neće biti problem, dapače mandat koji ću obavljati u Hrvatskom saboru će donijeti samo benefite, točne i pravovremene informacije koje ćemo moći u kratkom vremenu proslijediti ne samo našoj gradskoj upravi već cijeloj županiji jer ja ne mislim biti saborski zastupnik samo jednoga grada. Dolazim iz Požeško – slavonske županije, ona me je birala, njezinim stanovnicima odgovaram i svakako ću raditi na tome da svojom nazočnošću u Hrvatskom saboru, suradnjom s ministarstvima, pomoćnicima, državnim tajnicima, aktivnošću u različitim odborima dobijem konkretna rješenja i odgovore koje ću zatim prosljeđivati našim službama kako bi to pretvorili u kvalitetne projekte koji imaju za cilj podizanje kvalitete života i konkurentnosti naše privrede’, ističe Puljašić. Ističe kako će u Saboru najviše raditi na idejama i provedbi projekta Slavonija koji za sada dobro ide, ali kojem treba i dodatnih poticaja, a opet s ciljem podizanja kvalitete života. ‘Najviše ću se bazirati na prometnu povezanost Požeštine, kao i Pakraca i Lipika. U europskim fondovima mora biti dovoljno novca da se dobro povežemo i Požega dobije izlaz na autocestu kako bi se do našega grada moglo doći za desetak minuta, a ne „jahanjem preko sedam brda i sedam dolina“. To će donijeti značajne pomake u kvaliteti života i konkurentnosti poduzetnika na našem području.’, zaključuje.

U sedmoj izbornoj jedinici još jedan mandat u Saboru izborio je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić koji je sa 936 osvojenih glasova u Gradu Bakru, trostruko većim brojem glasova od drugoplasiranog župana Zlatka Komadine, ponovo demonstrirao svoju premoć i popularnost kod građana.

‘Zaista sam zadovoljan ovim izbornim rezultatima i svojim sugrađanima posebno zahvaljujem na povjerenju koje su mi, između ostalog, ukazali i preferencijalnim glasovima. Očekivao sam našu pobjedu, ali ne i ovoliko veliku prednost. Što se tiče istovremenog angažmana u Saboru i na čelu Grada Bakra, slikovito ću reći da spajam ugodno s korisnim. Dobro je da postoji mogućnost da jedan dio zastupnika bude uključen i u lokalnu vlast jer sam se u međuvremenu uvjerio koliko malo njih ostalih zna što se događa na lokalnoj razini i s kojim se sve problemima gradovi suočavaju. U proteklom mandatu u fokusu su mi naročito bile gospodarske teme te sam i osobno pridonio izmjenama i dopunama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture. Na taj je način svim općinama i gradovima omogućeno i olakšano razvijanje poduzetništva odnosno stvaranje bolje poslovne klime. Štoviše, čitav je niz mogućnosti koje se time otvaraju u smislu pomoći lokalnim sredinama’, rekao nam je Klarić.

Kao što smo naveli u našoj analizi izbornih rezultata, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić za sad još uvijek nije ‘upao’ u Sabor, no svojim rezultatom se prometnuo u jednog od najpopularnijih gradonačelnika. Sa osme pozicije na HDZ-ovoj listi sa osvojenih se 3.042 glasova plasirao na treće mjesto na listi, a kad se gledaju samo glasovi Imoćana, odnio je uvjerljivu pobjedu osvojivši gotovo trostruko više glasova i od najveće zvijezde ovih izbora – Vilija Beroša. Iako se, jer nije prešao prag od 10 posto ukupnih glasova koje je osvojila njegova lista, nije direktno plasirao u Sabor, očekuje se da će Budalić ipak ući nakon što se s liste ‘maknu’ ministar Beroš i župan Blaženko Boban.

Komentirajući rezultate, Budalić se prije svega zahvalio svima koji su izašli na izbore. ‘Osobito sam sretan, ponosan i ponajprije zahvalan velikom broju građana, točnije njih 3.042, koji su svoj glas odlučili dati meni. Svoj rad posvetio sam boljitku svojih sugrađanki i sugrađana, razvoju Imotske krajine i vjerujem da smo napravili jako dobar posao, naravno ispred nas ima još posla, ali ovo mi pokazuje da građani prepoznaju naš cilj i da nas u tome podržavaju. To mi je izuzetno važno’, kaže Budalić. (Marija Pulić Drljača)