U posljednje tri godine pokrenuli su 133 projekta. Ukupna vrijednost pokrenutih i realiziranih, vlastitih, nacionalnih i EU, projekata iznosi im gotovo 500 milijuna kuna, pri čemu su 22 projekta vrijedna preko 336 milijuna kuna financirali EU sredstvima. Uspješnost mjere i proračunskim vrijednostima koje su iz godine u godinu rapidno rasle, pa su između 2016. do 2021. i više nego udvostručene, od 25.3 milijuna do 55 milijuna kuna. U 2017. Proračun je prvi put nakon 2006. bio u plusu i iznosio 32.1 milijuna kuna, u 2018. – 32.4 milijuna kuna, u 2019. – 41.4. milijuna, a 2020.- 42.9 milijuna kuna.

Proračun za 2021. godinu 12 milijuna kuna je veći od Proračuna u 2020. Značajno povećanje planiranih prihoda zasniva se i na pomoći države i fondova Europske unije za ostvarivanja projekata koje smo kandidirali u prethodnim razdobljima, a čija realizacija se nastavlja, počinje ili završava u proračunskoj 2021. godini –  obrazložila je gradonačelnica Anamarija Blažević prijedlog novog proračuna dodavši kako se radi o stabilnom, razvojnom i socijalnom, ali i realnom proračunu s uravnoteženom prihodovnom i rashodovnom stranom.

Grad Pakrac pionir je u korištenju bespovratnih sredstava, koristi ih uspješno od početka tisućljeća, a trenutno u suradnji s drugim gradskim institucijama, poduzećima i brojnim udrugama provodi projekte vrijedne preko 350 milijuna kuna.  Korištenje EU fondova je primaran način financiranja, uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Među najvećim EU projektima koje Pakrac  provodi  je 65.3 milijuna kuna vrijedan ‘Svijet graševine’ u sklopu kojeg će se rekonstruirati Spahijski podrum kako bi postao središnji objekt kulturno-turističke ponude grada i kulturno-umjetničkih događanja. Svijet graševine je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu. Projekt uz modernizaciju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu obuhvaća i uređenje i opremanje Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici te pripremu strateške i upravljačke dokumentacije.

U tijeku je izrada projektno-tehničke dokumentacije kako bi se stvorili  preduvjeti za uspostavu Medicinskog centra za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam u Pakracu (nekadašnja zgrada Prve zemaljske umobolnice). Projekt izrade dokumentacije je vrijedan 2.3 milijuna kuna.

Grad Pakrac posebnu pažnju posvećuje razvoju poduzetništva. To kontinuirano potvrđuje i izdašnim potporama koje su u tri i pol godine skoro udvostručene, a u rekordnoj 2019. gotovo čak i – utrostručene u odnosu na 2017. godinu.  U 2017. iz Proračuna je tako za poduzetnike izdvojeno 545 tisuće kuna, u 2018. – 1.066 milijuna kuna, u 2019.- 1.24 milijuna, a lani 1 milijun kuna. U korona krizi Grad je proveo i opsežan program pomoći uslijed Covid 19 epidemije.

Dva objekta poduzetničkog inkubatora smještena su u poduzetničkoj zoni s rasprodanim parcelama potpuno opremljenima komunalnom i ostalom infrastrukturom.  Pakračke poduzetničke zone polako su postale pretijesne za interes i potrebe lokalnih poduzetnika. U Gospodarskoj zoni ‘Pakrac 1’ svoj je poduzetnički dom pronašlo čak 17 proizvodnih i uslužnih tvrtki i obrta, od kojih neke u Inkubatoru, a neke u samoj Zoni. Dva su poduzetnika pak djelatnost započela u Gospodarskoj zoni ‘Pakrac 5’ na južnom ulazu u grad.

Pakrac je lani snizio i prirez s 10 na 7 posto u odnosu na 2020.

Ogromna su povećanja i kada je u pitanju izdvajanje za demografske mjere – u odnosu na 2017. čak 11 puta! Prošle su godine tako za tu namjenu izdvojili 916.5 tisuća kuna, a 2017.- 88,5 tisuća kuna.

Rasla su izdvajanja i za obrazovanje i predškolski odgoj – sa 3,1 milijun kuna u 2017., 4,2 milijuna u 2018., 4,3 milijuna u 2019. i 4,2 milijuna u prošloj godini.

Od 1. siječnja 2021. Grad Pakrac povećao je potporu majkama novorođene djece koje imaju prebivalište i borave na području Pakraca, za 500 kuna po potpori. Tako će roditelji dobiti za prvo dijete 2.000 kuna, drugo 2.500, treće 3.000, četvrto i svako daljnje dijete – 4.000 kuna. Nadalje, svako novorođenče će biti darivano prigodnim poklon paketom odjeće sa znakovljem grada, dok će obitelji koje dobiju treće i svako daljnje dijete primiti i po 500 kuna namijenjenih opremanju djeteta.

U 2021. Grad nastavlja s provođenjem programa ‘Tri plus’, koji je dio demografskih i pronatalitetnih mjera s ciljem pomoći obiteljima s troje i više djece, kao i poticanja ostalih obitelji na povećanje broja djece i poboljšanja njihova standarda. Obitelji kroz program mogu ostvariti pomoć u podmirivanju troškova stanovanja, popust od 50 posto na cijenu vrtića te pomoć pri podmirivanju troškova prijevoza.

Mladim obiteljima dodjeljuju se financijska sredstva radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja i to kroz 4 mjere; kupnja građevinskog zemljišta, kupnja stambenog objekta, izgradnja stambenog objekta i rekonstrukcija. Sredstva se dodjeljuju u visini 50 posto iznosa kupoprodajne cijene, odnosno maksimalno do iznosa od 15.000 kuna za prve tri mjere i 10.000 kn za rekonstrukciju.

Kroz projekt ‘Maslačak ispunjava želje’, vrijedan 2.7 mil.kn, uvođenjem popodnevne smjene i prilagodbom radnog vremena vrtića radnom vremenu roditelja i unaprjeđenjem usluga doprinose usklađivanju poslovnog i obiteljskog života. Grad sufinancira i cijenu vrtića: roditelji za drugo dijete ostvaruju popust od 50 posto, dok je vrtić za treće dijete u obitelji besplatan.

Svim školarcima Grad sufinancira troškove nabavke radnih bilježnica i mapa, prvoškolci dobivaju i darovne paketiće. Nižim razredima osigurana je i mogućnost produženog boravka u školi.

Potiču i pomažu i studente, stipendiranjem po četiri kriterija. Jedan je socijalni, drugi ‘deficitarnih zanimanja’, 10 mjeseci po 800 kuna. Za studente medicine iznosi 10×1.200 kuna, a po 400 kuna 10 mjeseci godišnje će se stipendirati svi redovni studeni ostalih fakulteta počevši s drugom godinom studija.

‘Nismo sami…’, projekt je koji za cilj ima poticati, motivirati, socijalno uključiti i ohrabriti osobe s invaliditetom, a europski projekt ‘Zaželi’, u svojoj drugoj fazi pod nazivom ‘Žena ispred vremena’ zapošljava 35 žena koje skrbe o 210 uglavnom starijih krajnjih korisnika u dostavi namirnica, lijekova, pripremi obroka, plaćanju računa, pratnju pri odlasku liječnicima… Uskoro u provedbu kreće i projekt „Osmijeh za osmijeh“ GD Crvenog križa kroz koji će se zaposliti 20 žena koje će skrbiti o 120 krajnjih korisnika.

Kroz projekt ‘Zajedno u drugu mladost’ kojeg provode uz GD Crvenog križa i Maticu umirovljenika Pakrac – Lipik, pomažu u aktivnosti starijih sugrađana, a lani su prvi put podijelili i božićnice umirovljenicima.

I sport se proteže kroz projekte na području Pakraca. Izgrađena su dva teniska terena. Promijenjen je krov na dijelu gradskog stadiona, Sportsko rekreacijska zona obogaćena je skate parkom, velikom šahovskom pločom za igru na otvorenom, stolovima za stolni tenis, raznim spravama za vježbanje na otvorenom….   Rekonstrukcijom i natkrivanjem gradskog teniskog terena omogućavaju se suvremeni uvjeti za igranje tenisa neovisno o vremenskim uvjetima. Vrijednost projekta je 635.7 tisuća kuna. Provedena je energetska obnova Športsko-školske dvorane Pakrac u vrijednosti 8.2 milijuna kuna.

Među bitnim ekološkim projektima su energetska obnova višestambenih zgrada, sanacija odlagališta komunalnog otpada Crkvište i izgradnja odlagališta bio-otpada, nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, kupnja električnog skutera i 10 električnih bicikala.

Arhitektonski su moderno oblikovali središnji gradski trg, kao i spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, temeljito obnavljaju Ulice hrvatskih velikana i dio Trga bana Josipa Jelačića, izradili su strategiju prometnog razvoja, imaju besplatni Wi-Fi u javnom prostoru, renoviraju Aleju Kestenova i mijenjaju staru javnu rasvjetu LED lampama.

Ulažu i na polju zdravstva. Pri kraju je energetska obnova zgrade bolnice i uređenje potkrovlja Prvi put nakon rata Pakrac je dobio i ambulantu medicine rada, pri čemu je Grad sufinancirao adaptaciju prostora. Uveli su i više posebnih mjera kojima su se odlučili boriti protiv sve većeg problema odlaska liječnika, odnosno kojima žele zadržati svoje liječnike i privući nove u Grad. Tako im se subvencionira do dva posto kamata na stambene kredite za nekretninu na području Pakraca, potom do 800 kuna troškova specijalizacije mjesečno, i 50 posto cijene vrtića. Zainteresirani liječnici mogu koristiti više subvencija odjednom, uz to im se ponudio i smještaj u kadrovskim stanovima.

Među najvažnijim projektima koji se provode na području Pakraca i Lipika nesumnjivo je aglomeracija, vrijedna ukupno 239.9 milijuna kuna. Završen je i  projekt vodoopskrbe 11 naselja sjeverozapadnog dijela područja grada.

U Pakracu novcem iz Proračuna pomažu i rad dva muzeja, a planiraju otvoriti još kulturno-povijesnih institucija koje će obogatiti turističku i obrazovnu ponudu posjetiteljima. Podupiru i aktivnostima i Osnovnu glazbenu školu, knjižnicu, stručni studij fizioterapije Zdravstvenog veleučilišta iz Zagreba.

Grad udomljavanje pasa potiče novčanom nagradom od 1.000 kuna po psu, izgradio je i park za pse – Vau Park, a uz pomoć Osnovne Glazbene škole Pakrac kroz natječaj INA zeleni pojas. O trošku Grada Pakraca, svi udomljeni psi su cijepljeni, mikročipirani, kastrirani i izrađena im je putovnica (zdravstvena knjižica), čime su novi udomitelji oslobođeni dodatnih izdataka… (Pero Livajić)