Uz Ivana Penavu, Krešu Beljaka, Daria Hrebaka, Sinišu Jenkača, Mišela Jakšića, Daria Zurovca, Matu Frankovića, Darka Puljašića i Tomislava Klarića, koji su se na ovim izborima brojem osvojenih glasova etablirali kao najpopularniji gradonačelnici i osigurali ulazak u Sabor, u analizi rezultata nikako ne treba izostaviti i one koji, zbog lošijeg položaja na listi ili pak lošeg rezultata same liste nisu ušli u Sabor, ali su itekeko potvrdili svoju popularnost i dominaciju u gradovima kojima su na čelu.

Iako je na parlamentarnim izborima 5. srpnja od 45 kandidiranih gradonačelnika i gradonačelnica u Sabor ušlo tek njih 13, većina njih postigla je izvrstan rezultat, naročito u vlastitim gradovima u kojima su redovito osvajali prvo ili drugo mjesto po preferencijalnim glasovima i tako – godinu dana uoči lokalnih izbora – dobili potvrdu svojih građana da rade dobar posao i da je to prepoznato.

Uz Ivana Penavu, Krešu Beljaka, Daria Hrebaka, Sinišu Jenkača, Mišela Jakšića, Daria Zurovca, Matu Frankovića, Darka Puljašića i Tomislava Klarića, koji su se na ovim izborima brojem osvojenih glasova etablirali kao najpopularniji gradonačelnici i osigurali ulazak u Sabor, u analizi rezultata nikako ne treba izostaviti i one koji, zbog lošijeg položaja na listi ili pak lošeg rezultata same liste nisu ušli u Sabor, ali su itekako potvrdili svoju popularnost i dominaciju u gradovima kojima su na čelu.

Jedan od najboljih primjera je gradonačelnik Belišća, Dinko Burić, koji je na izbore izašao kao 14. na koalicijskoj listi HNS, HSS Braće Radić i osvojio 1.859 glasova, što je šesti najbolji rezultat u toj izbornoj jedinici. Kad se gledaju samo glasovi Belišćanaca, Burić je s 1.208 glasova više nego trostruko jači od HDZ-ovog župana Ivana Anušića, jedne od najvećih zvijezda ovih izbora po broju osvojenih preferencijalnih glasova.

U svom gradu uvjerljivu je pobjedu odnio i gradonačelnik Otoka, Josip Šarić. Osvojio je 1.183  glasa, višestruko više od nositelja liste Zdravka Marića i zvijezde ovih izbora među gradonačelnicima, Ivana Penave. Itekako zadovoljan može biti i gradonačelnik Novske Marin Piletić čije je ime na listi zaokružilo 1.306 građana Novske, tisuću više od nositelja liste Davora Božinovića.

Svojim rezultatom na ovim izborima kao jedan od najpopularnijih gradonačelnika etablirao se i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić. S osme pozicije na HDZ-ovoj listi i osvojenih 3.042 glasa plasirao se na treće mjesto na listi, a kad se gledaju samo glasovi Imoćana, odnio je uvjerljivu pobjedu osvojivši gotovo trostruko više glasova i od najveće zvijezde ovih izbora – Vilija Beroša.

Najbolji rezultat od svih kandidata u svom je gradu postigao i gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, isto kao i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, koji je na listi Restart koalicije u Križevcima osvojio 1.044 glasa, gotovo dvostruko više od drugoplasiranog HDZ-ovog Gordana Jandrokovića.

Potvrdu svojih građana dobila je i gradonačelnica Zlatara, Jasenka Auguštan-Pentek, osvojivši u svom gradu gotovo dvostruko više glasova od drugoplasiranog Siniše Hajdaša Dončića ili HDZ-ovog Žarka Tušeka. Za nju još nije isključen ni ulazak u Sabor budući bi mogla ući umjesto župana Kolara.

Svojim rezultatom itekako može biti zadovoljna i gradonačelnica Supetra, Ivana Marković, koja se s osvojenih 1.813 glasova plasirala na treće mjesto Restart liste u desetoj izbornoj jedinici, a u Supetru je odnijela uvjerljivu pobjedu čak i nad mega popularnim Vilijem Berošom.

U svom gradu Orahovici konkurenciju je potukla i gradonačelnica Ana Marija Petin koja je, osvojivši 397 glasova, ostvarila četiri puta bolji rezultat  od nositeljice liste SDP-a Sabine Glasovac, ali i od  HDZ-ovog  Ivana Anušića koji je u tom gradu osvojio 139 glasova. Ipak, zvjezdani status Ivana Anušića dobio je potvrdu u Đakovu, gdje je kao nositelj pobijedio devetog na listi HDZ-a, gradonačelnika Marina Mandarića, ali za samo 11 glasova.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, osvojio je 1.688 glasova čime je pomeo konkurenciju na vlastitoj listi, odnosno onoj Restart koalicije na kojoj je nositelj bio Davorko Vidović, ali i na onoj pobjedničkog HDZ-a ispred kojeg je nositelj bio ministar Davor Božinović s osvojenih 818 glasova.

U gradu Krku pobjedu je odnijela Restart koalicija čiji je najuspješniji kandidat bio gradonačelnik Darijo Vasilić. Preferencijalnim biranjem osvojio je 438 glasova, a za prvog s liste HDZ-a, Olega Butkovića, odlučilo se 269 birača.

Evo kako su neki od gradonačelnika iz spomenutog ešalona uspješnih u svojim gradovima komentirali parlamentarne izbore kao i  svoje osobne rezultate te što su najavili za sljedećih godinu dana mandata imajući na umu lokalne izbore 2021. godine:

Dinko Burić, Belišće:

‘Koristim priliku prije svega zahvaliti se svim biračima koji su mi svojim glasom ukazali veliko povjerenje. Iskreno, očekivao sam bolji rezultat naše izborne liste u 4. izbornoj jedinici, no uvijek treba poštovati iskazanu volju birača. Volio bih da je i izlaznost birača bila veća, no svakako čestitam sveukupnim izbornim pobjednicima, listama HDZ-a, na impresivnom rezultatu sa željom da opravdaju ukazano im povjerenje i nastave raditi najbolje što znaju te na taj način ispune očekivanja i nadanja, kako svih onih koji su im svojim glasom ukazali povjerenje, tako i svih ostalih koji su na ovim izborima to povjerenje iskazali nekim drugim opcijama. Dobrobit svih građana Republike Hrvatske, neovisno o političkom opredjeljenju, mora biti na prvom mjestu svakome tko se bavi politikom. Ja sa svojim suradnicima nastavljam raditi na stvaranju novih vrijednosti na području grada Belišća s posebnom motivacijom za stvaranje uvjeta za daljnji razvoj gospodarstva u našem industrijskom gradu i otvaranja novih radnih mjesta kao preduvjeta razvoja svih ostalih područja cjelokupnog društvenog života u našoj sredini.’

Marin Mandarić, Đakovo:

‘Zadovoljan sam izbornim rezultatom i time što su moje sugrađanke i sugrađani prepoznali ono što činim u zadnje tri godine kako bi imali što kvalitetnije uvjete života. Time je prepoznata i vertikalna suradnja između Grada, Županije i države. Brojni su projekti upravo zahvaljujući spomenutoj suradnji realizirani, puno ih je koji su započeti ili su u fazi pripreme. Govorimo o višemilijunskim investicijama. Najviše me raduje što su moji sugrađani, ali i žitelji Đakovštine koja se u mnogočemu naslanja na grad Đakovo prepoznali odgovornost i snagu kojom smo išli i ići ćemo naprijed.  U razdoblju koje je pred nama plan je dodatnim angažmanom povući što više sredstava iz U fondova. Cilj je zadržati mlade ljude u našem gradu, a one koji su otišli vratiti.  Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Hvala svima koji su mi povjerili svoj glas.’

Ivan Budalić, Imotski:

‘Osobito sam sretan, ponosan i ponajprije zahvalan velikom broju građana, točnije njih 3.042, koji su svoj glas odlučili dati meni. Svoj rad posvetio sam boljitku svojih sugrađanki i sugrađana, razvoju Imotske krajine i vjerujem da smo napravili jako dobar posao, naravno ispred nas ima još posla, ali ovo mi pokazuje da građani prepoznaju naš cilj i da nas u tome podržavaju. To mi je izuzetno važno’

Mario Rajn, Križevci:

“Parlamentarni izbori jasno su pokazali da su birači stali iza dosadašnje Vlade te su im tolerirali sve afere i smjenjivanja tijekom mandata. Žalosti me mala izlaznost, isto kao što sam i razočaran rezultatom Restart koalicije. Osobno, nastojat ću naučiti što više iz ove kampanje. Rezultat u Križevcima mi je znak da su birači Križevaca značajnije prepoznali trud, rad i projekte koje provodimo, kao i afirmaciju Križevaca na nacionalnoj razini koju želimo postići. Budući da su među građanima Križevaca još uvijek jake emocije i podijeljena mišljenja oko mog ulaska u političku stranku, rezultat smatram ohrabrujućim za sljedeće lokalne izbore, ali više od svega obvezujućim da se dokažem onom dijelu građana koji primjećuju promjene, no teško se mire s mojom pripadnošću političkoj stranci. Lokalni izbori su većinom izbori gdje građani neposredno biraju osobe pa ću sav fokus staviti na završetak kapitalnih projekata koje smo najavili – javnu sportsku dvoranu, jednosmjensku nastavu u osnovnim školama, kino dvoranu te dodatna ulaganja u gradski sportsko-rekreativni kompleks s atletskom stazom i nogometnim igralištem.

Svakako, problem lista čekanja u vrtićima aktivno rješavamo sa svim vrtićima na području grada i vjerujem da smo dogovorili proširenje kapaciteta kako bi svi zainteresirani sugrađani mogli smjestiti djecu u vrtiće. Projekt Gradovi budućnosti jugoistočne Europe bit će nam okosnica izgradnje portfelja projekata u skladu sa Zelenim europskim planom i nastojanjima Europske komisije da se gradovi transformiraju u održive zajednice poželjne za život i doseljavanje. Izgradnju državnih kapitalnih projekata u Križevcima sa zanimanjem pratimo i nastojimo djelovati partnerski kao aktivni dionik procesa, vjerujući kako će upravo ti projekti značajnije izmijeniti status i vizuru Križevaca za naredno razdoblje.“

Marin Piletić, Novska:

“Svaki izbori su najbolja anketa što vaši sugrađani misle o vašem radu. Novljani su prepoznali naše napore i dali povjerenje HDZ-u i Andreju Plenkoviću. Ova Vlada uložila je u Novsku milijune bespovratnih sredstava, a da to ne bi bilo sve, i u programu Sigurna Hrvatska predvidjeli su naš projekt gaming centra u Novskoj vrijedan 350 milijuna kuna. Sada nam je zajednički cilja pripremiti svu dokumentaciju i krenuti u ovaj projekt koji će stotine mladih zaposliti u najbrže rastućoj industriji svijeta.”

Ana Marija Petin, Orahovica:

‘Kada se osvrnem na rezultat parlamentarnih izbora, moram priznati da sam jako zadovoljna. Na području Orahovice, Restart koalicija ostvarila je pobjedu, a s obzirom da sam dobila najviše preferencijalnih glasova, zahvaljujem se svima koji su svoj glas dali upravo meni i koji su prepoznali u kakvom je smjeru krenula naša Orahovica, i koji su prepoznali mene, moj rad i zalaganje.
Dobila sam povjerenje građana, i na meni je sada velika odgovornost, a to povjerenje moram opravdati svojim radom. Nizom razvojnih projekata, razvojem infrastrukture, zdravstva, školstva, socijalne skrbi te društvenih djelatnosti, Orahovica je postala jedan od rijetkih gradova u Slavoniji koji ima pozitivne trendove. Moj cilj je Orahovicu učiniti jednim od najpoželjnijih mjesta za život, a zahvaljujući povjerenju svojih građana, znam da sam na dobrom putu.
Orahovica je dokaz da može drugačije-nema povratka na staro!’

Darinko Dumbović, Petrinja:

„Mislim da su ukupni rezultati izbora sve pomalo iznenadili, čak i HDZ , koji sad bez problema sastavlja Vladu. Pojavile su se stranke  koje nikada nisu  radile na lokalnoj razini, ali  su na državnoj uzele glasove bez kontinuiteta politike . Uglavnom puno priče, a bez prethodnih konkretnih rezultata. Ali, to je volja birača i treba je poštivati. Obzirom na mali izlazak i da sam kao reformista bio kandidat na listi Restart koalicije, gdje je konkurencija bila velika, nisam nezadovoljan svojim izbornim rezultatom. Ostvario sam četvrti rezultat liste sa 2655 preferencijalnih glasova (7,46%), a evidentno je da sam dobio podršku ne samo u Petrinji,već sam prepoznat u cijeloj VI. izbornoj jedinici, upravo zbog svog dosadašnjeg rada i rezultata koje sam ostvario kao gradonačelnik i saborski zastupnik. Naravno da će ulazak u Sabor  za gradonačelnike  koji su to ostvarili značiti vjetar u leđa i prije će doći do ostvarenja ciljeva , ali tako je u politici, nekad više, a nekad manje uspješno.

Bez obzira na lokalne izbore nastavljam kontinuitet  rada na projektima koje provodimo u Petrinji, a nije ih malo i pred nama je još dosta posla. Kao što sam već više puta naglasio ova i iduća godina su godine završetka projekata koji će poboljšati kvalitetu života u Petrinji. Reformisti ostaju i dalje parlamentarna stranka , jer su u III. izbornoj jedinici izborili jedan saborski mandat, što će također biti podrška mom radu i projektima koje provodim.“

Jasenka Auguštan Pentek, Zlatar:

‘Zahvaljujem biračima na izlasku na izbore i povjerenju koje su dali SDP-u i meni osobno. Što se mene osobno tiče, bez obzira završim li u Saboru ili ne, jednako kao i dosad nastavit ću se boriti da Zagorje dobije više podrške i pažnje s državne razine te se zalagati za politike koje zagovara SDP’.

(V.H., M.P.D.)